Ekspert tror laget får stryk i gruppe med Liverpool, Real Madrid og Basel

Slik har Ludogorets forent hjemlandet

Aldri tidligere har bulgarske Ludogorets deltatt i Champions League. Her er historien om klubben som ble over 100 millioner kroner rikere ved å sette en 29 år gammel forsvarsspiller i mål.

  • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

Cosmin Moti (29) kommer alltid til å bli nevnt når historien om den bulgarske fotballklubben Ludogorets skal fortelles. Fra å være en klubb få eller ingen utenfor Bulgaria hadde hørt om, ble Ludogorets allemannseie da laget kvalifiserte seg til Champions League.

VG Live:Liverpool - Ludogorets fra kl. 20.45

Midtstopper Moti ble satt i målet da keeper Vladislav Stojanov fikk rødt kort i playoff-kampen mot Steaua Bucuresti, reddet to straffespark og sendte Ludogorets til gruppespillet i turneringen.

- Det var heldige redninger. Jeg visste ikke hva jeg gjorde. Virkelig ikke. Jeg visste helt ærlig ikke hva som skjedde og hvilken vei jeg skulle hoppe, forklarer Moti redningene.

Se Viasats sendeskjema for runde 1 av Champions League i bunn av artikkelen!

Samtidig sikret han bulgarerne vanvittige inntekter - og Champions League-kamper mot Basel, Real Madrid og Liverpool.

- Ludogorets debuterer og virker å ha tatt over etter Levski Sofia som det store laget i Bulgaria. De ser ut til at de holder et greit nivå, men i en slik gruppe får laget det vanskelig. Å møte Liverpool på Anfield blir ekstra vanskelig når Liverpool gjerne vil vise seg frem etter noen år utenfor turneringen, sier Viasats fotballekspert Vidar Davidsen til VG.

Da Liverpool sist spilte i Champions League, skrev vi 2009/10. Nå er klubben som har vunnet turneringen fem ganger tilbake.

- Det blir veldig spesielt å få Liverpool inn etter noen sesongers pause, sier Davidsen.

Kronet suksessårene

I motsetning til det engelske laget har ikke Ludogorets lange tradisjoner. Hverken i Europa eller i Bulgaria. Ludogorets Razgrad ble stiftet i 1945, men etter 45 sesonger på nest øverste nivå i Bulgaria, ble den oppløst i 2006. Fire år senere overtok Ludogorie FC lisensen og klubben Ludogorets ble dannet.

INGEN TRIKS I LUDO: Fotballekspert Vidar Davidsen tviler på at bulgarske Ludogorets har noe å stille opp med i Champions Leagues gruppe B. Foto:Erlend Aas,NTB Scanpix

Bak sto to styrtrike eiere med en evne til å tjene penger på dyrefôr og medisiner: Kiril og Georgi Domustjsev.

Resultatet ble en helt ny gruppe med spillere, trenere og støtteapparat, samt ligatittel i 2012 og 2013, bulgarsk cupseier i 2012 og supercupseier samme år.

I 2013/14-sesongen spilte Ludogorets Europa league for første gang, etter å ha røket ut i kvalifiseringen til Champions League samme sesong.

I år mislyktes laget ikke.

Spiller i hovedstaden

88 ligatitler er blitt delt ut i Bulgaria siden seriesystemet ble etablert. 57 av dem har enten CSKA Sofia eller Levski Sofia vunnet. Mellom 1946 og 1997 vant disse to klubbene 45 av 52 ligatitler.

Slikt skjer i et land preget av korrupsjon og hvor militæret og regjeringen styrer et lag (CSKA Sofia), mens innenriksdepartementet styrer det andre (Levski Sofia).

At Kiril Domustsjev, hovedeieren, har gjort Ludogorets til en klubb i Europa-toppen ved å kjøre inn store pengesummer i den, er langt fra like kontroversielt.

Det til tross for at laget kun har 3.100 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper og må spille Europa-kampene i Bulgarias hovedstad Sofia - 330 kilometer unna hjemmebyen Razgrad med 35.000 innbyggere.

- Bulgaria har sultet etter slike fotballkamper. Vi har ikke kommet så langt på mange år. Det er et stort gjennombrudd. På mange måter har dette Ludogorets-laget forent Bulgaria, sa Stoyan Georgiev, fotballkorrespondent i landet for Det europeiske fotballforbundet (UEFA), da Ludogorets tapte 0-3 hjemme mot Valencia i Europa League forrige sesong.

For eieren Domustsjev, og Bulgaria, er det helt glemt nå når Ludogorets plutselig vil få møte noen av verdens største klubber og håve inn drøyt 100 millioner kroner ved å delta i Champions League.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SLO UT LAZIO: I fjorårets Europa League fikk Lazio unngjelde da Ludogorets sendte italienerne ut av turneringen. Det bulgarske laget tapte etter hvert for Valencia i åttedelsfinalen. Her jubler Cosmin Moti med lagkameratene etter 3-3 i Sofia mot Lazio i februar. Foto:Valentina Petrova,AP

Keeperkrise

Alt er imidlertid ikke som det skal være samme dag som Ludogorets drar til Liverpool og Anfield. Det er nemlig keeperkrise i laget. Førstekeeper Stojanov er suspendert og andrekeeper Ivan Cvorovic skadet seg på trening.

Midtstopperhelten Cosmin Moti får ikke prøve seg igjen, i stedet kommer den uerfarne keeperen Georgi Argilasjki (23) inn.

- Jeg håper jeg slipper å stå mer i mål. Det er langt fra sikkert at det hadde gått like bra gang nummer to som det gjorde den første, fleiper Muti om keepervalget trener Gerogi Dermendsjev må gjøre.

- Alt er mulig. Det kommer til å bli ekstremt vanskelig, men i fotball kan alt skje. Vi møter store lag, men dette er vår sjanse og vi vil gjøre det vi kan for å ta den, sier Muti om sjansene til Ludogorets i gruppe B.

PS: Under er oversikten over hvordan den første runden i Champions League vises på Viasats kanaler:

Tirsdag 16. september klokken 20.45:

Viasat 4: Juventus - Malmö FF

Viasat Fotball: Liverpool - Ludogorets

Viasat Sport: Dortmund - Arsenal

Viasat Motor: Real Madrid - Basel

Xtra/Viaplay: Olympiakos - Atletico Madrid, Monaco - Leverkusen, Benfica - Zenit, Galatasaray - Anderlecht

Onsdag 17. september klokken 20.45:

Viasat 4: Bayern München - Manchester City

Viasat Fotball: Chelsea - Schalke

Viasat Sport: Ajax - PSG

Viasat Motor: Barcelona - APOEL

Xtra/Viaplay: Roma - CSKA Moskva, Maribor - Sporting, Porto - BATE, Athletic - Shakhtar

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder