MYE Å GÅ PÅ: Martin Ødegaard (16) må antakelig trene hardt for å matche det fysiske nivået til Cristiano Ronaldo og de andre stjernespillerne i Real Madrid. Her fra en trening før hans landslagsdebut mot Emiratene i fjor, som 15-åring. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Norsk professor jobbet med Real Madrid i flere år: Mener Ødegaard bør ta 200 kilo i knebøy

Ødegaard må trene ekstra - som Cristiano Ronaldo

Vil få all hjelp han kan få - personlig fysisk trener

Martin Ødegaard (16) bør løfte 200 kilo i knebøy og ha 70 milliliter i oksygenopptak for å komme opp på samme fysiske nivå som Real Madrids stjernespillere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det mener professor Jan Hoff ved Norges teknisk-vitenskapelige universitet, NTNU, i Trondheim.

– Mange av Real Madrids spillere er på det nivået. Det er mulig å oppnå, uten at det går ut over det tekniske og taktiske nivået, sier Jan Hoff.

Ekstratrening som Ronaldo

– Jeg håper han tar den fysiske treningen på alvor. Pluss at han trener ekstra. Det er det Ronaldo gjør. Han trener mer enn i forbindelse med fellestreningene, sier den norske treningseksperten med tanke på Martin Ødegaards fremtid i verdens største fotballklubb.

VASKEBRETT: Cristiano Ronaldo har siden han kom til Manchester United lagt stor vekt på styrketrening. Bildet i Real Madrids drakt er fra 20. desember for en måned siden. Foto:Abdeljalil Bounhar,Ap

Sammen med kollega Jan Helgerud, også han medisinprofessor ved NTNU, hadde Hoff fra 2007 og frem til 2012 et tett samarbeid med Real Madrid. Det gikk på både utholdenhet og styrke, og «opplæring av staben».

– Samarbeidet gikk gjennom Real Madrids sjeflege Luis Serratosa. Vi hadde noen treningsøkter også. Men i hovedsak var det opplæring av staben i klubben, forteller Jan Hoff.

Skjelbred forbilde

Slik bør unge spillere trene, med Ronaldo som forbilde – ifølge fotball.no.

Jan Hoff og Jan Helgerud har også delt sine kunnskaper om utholdenhets- og styrketrening med Barcelona, Tysklands landslags foran siste VM og en rekke klubber i tysk Bundesliga 1 og 2.

I tillegg har de testet og fulgt opp Norges landslagskaptein, Per Ciljan Skjelbred, siden hans siste sesong i Rosenborg, «med tanke på at han ville ut».

– Han løper to til tre kilometer lengre nå enn da han var i Rosenborg, og han ligger på det nivået vi mener en Champions League-spiller bør være, sier professor Jan Hoff.

Krav: 70 i O2-opptak

Han og Jan Helgerud har skrevet vitenskapelige artikler der de konkluderer med at spillere på «Champions League-nivå» bør ta 200 kilo i knebøy (med låret i posisjon 90 grader mot gulvet) og ha 70 milliliter i oksygenopptak.

Da vil han i tilfelle begynne å nærme seg Norges OL-gullvinner i roing, Olaf Tufte, når det gjelder «kondis».

Jan Hoff hevder at «ingen lag i verden har rapportert» om et høyere testsnitt per spiller enn det Rosenborg hadde sesongen 1997/98: 68 milliliter i O2-opptak/cirka 180 kilo i knebøy.

Jan Hoff mener at typen trening Martin Ødegaard – som skal være 175 centimeter høy og veier 60 kilo – har vært med på i Strømsgodset ikke skiller seg fra den han nå skal gjennomføre daglig i Real Madrid. Han understreker at han ikke kjenner ungguttens testverdier, men tillegger at han «har sett ham teknisk».

– Økt kraft gir økt hastighet. Spillerne flytter seg fortere hele tiden, svarer Jan Hoff på spørsmål om han tror Real Madrid-spillerne «tok til seg» de to norske ekspertenes treningsmetoder.

Personlige trenere

Styrke- og utholdenhetstreningen er også – ikke minst – viktig med tanke på å unngå skader. Det styrker muskler, bånd og ben, og det gir motstandsdyktighet mot skader.

– Ole Gunnar Solskjær og Henke Larsson gjorde det, sier Jan Hoff om to av spillerne han har hatt «kontakt med» i så henseende.

TRENTE REAL MADRID: Medisinprofessor Jan Hoff ved NTNU i Trondheim har lært opp staben i Real Madrid. Han og kollega Jan Helgerud har skrevet vitenskapelige artikler om hvilke fysiske krav som Champions League-spillere bør oppfylle. Foto:Privat,

Jan Hoff forteller at «veldig mange» av Real Madrid-spillerne har personlige trenere for styrke, utholdenhet og bevegelighetstrening.

I tillegg har klubben egne ansatte trenere for dette.

Tilbudet om personlige trenere vil også Martin Ødegaard få. Cristiano Ronaldo har hatt det siden han spilte for Manchester United.

Testet Gamle-Ronaldo

Jan Hoff sier at verdens beste fotballspiller har hatt «litt kontakt» med ham og Jan Helgerud siden den gang.

– Jeg vet ikke om han tok oss på alvor. Men han tok i alle fall fenomenet på alvor, sier Jan Hoff med tanke på styrke og utholdenhetstrening – og det faktum at Ronaldo blir omtalt som verdens best trente idrettsmann.

Hoff påpeker at teknikk kan kompensere for relativt dårlig fysisk form.

– Vi testet «gamle» Ronaldo (38, brasilianeren) i Real Madrid (2002-07). Han rørte nesten ikke på seg, men han scoret likevel mange avgjørende mål. Men i hovedsak holder det ikke å være teknisk, taktisk eller fysisk. Du må være god i alt. Internasjonal fotball er tøft. Den holder et veldig tøft nivå, sier medisinprofessor og treningsekspert ved NTNU, Jan Hoff til VG.

Les også

 1. DT: Ødegaard-kontrakt frem til 2018

  MADRID/OSLO (VG) Martin Ødegaard (16) skal ha blitt enig med Real Madrid om en tre og et halvt år lang kontrakt.
 2. Rørende avskjedshyllest for pappa Ødegaard i Mjøndalen

  En forlegen Hans Erik Ødegaard (41) ble møtt med en rørende avskjedshyllest fra trenere og spillere i Mjøndalen i går.
 3. Alex Ferguson hyller José Mourinho: Ferguson: - Han er kjekk, snakker fem språk og vinner alt

  Alex Ferguson hyller sin gamle trenerrival José Mourinho i en dokumentar som skal vises 2. juledag.
 4. Zidane ble nøkkelen til Ødegaard-kjøpet

  MADRID (VG) Martin Ødegaard (16) skulle aldri dra til en klubb som ikke kunne garantere spill på førstelaget, men Real…
 5. Han overtalte Ødegaard: Slik skal Zidane bygge Reals fremtid

  Castilla-trener Zinedine Zidane (42) blir beskrevet som helt avgjørende for Martin Ødegaards Real Madrid-valg.
 6. Marca: Ødegaard presenteres i morgen

  MADRID/OSLO (VG) Ifølge den spanske avisen Marca skal Martin Ødegaard (16) vises fram for supporterne på Santiago…
 7. Dommen over Ødegaard-motstanderne: Gamle, trege og tøffe

  MADRID (VG) Det er kanskje ingen bedriftsserie, men livet som Castilla-spiller i Segunda B kan bli brutalt for Martin…
 8. Real Madrid cruiset til VM-tittelen

  (Real Madrid-San Lorenzo 2-0) Sergio Ramos (28) og Gareth Bale (25) scoret målene da Real Madrid slo argentinske San…
 9. Ronaldo forbannet på Bale

  (Real Madrid-Espanyol 3-0) Cristiano Ronaldo (29) ble ikke blid da lagkamerat Gareth Bale (25) valgte å skyte fremfor…
 10. Ronaldo: - Kanskje vinner jeg neste år også

  Cristiano Ronaldo (29) vant sin tredje gullball, men er fortsatt én bak Lionel Messi (27).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder