KOSOVO-AKTUELL: Flamur Kastrati var en del av den norske U21-troppen som tok bronse i EM i fjor sommer. Nå kan han ende opp som landslagsspiller for Kosovo. Foto: Scanpix

Godset-Kastrati fristes av Kosovo-spill

Strømsgodset-spilleren: - Fotball er veldig populært der nede

United-Januzaj nevnes som aktuell for Kosovos landslag

Flamur Kastrati (22) kan komme til å være en del av troppen når Kosovo 5. mars planlegger å spille sin første treningskamp på fire år.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter at FIFA forrige uke ga Kosovo tillatelse til å arrangere landskamper i fotball, til tross for at republikken ikke er blant det internasjonale fotballforbundets medlemsnasjoner, har Kastrati fått en rekke henvendelser fra den tidligere serbiske provinsen.

Strømsgodset-spilleren er født i Norge, men har kosovoalbansk bakgrunn med foreldre fra Kosovo.

- Jeg har fått mange spørsmål fra journalister og fotballfolk i landet om jeg har lyst til å spille for dem. Jeg har også snakket med landslagstreneren som vil møte meg, sier Kastrati til VG.

I tenkeboksen

Han var en del av den norske troppen som tok bronse i U21-EM i Israel i fjor sommer, men har ikke fått sjansen på A-landslaget og er fristet av Kosovo-spill.

- Jeg er kraftig i tenkeboksen og vet jeg må komme med et svar raskt, sier den ferske seriemesteren som ikke har snakket med landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

- Det er hans jobb å ta ut de beste norske spillerne. Hvis jeg er ikke i deres planer, har jeg et landslag som venter på meg med åpne armer.

ØNSKET I KOSOVO: Flere aviser i Kosovo har skrevet om Flamur Kastratis mulige inntreden på landslaget den siste uken. Foto: Flamur Kastrati


Kosovo har spilt noen få treningskamper opp gjennom årene, flere av dem mot klubblag, og fikk tillatelse til å arrangere privatlandskamper i 2012, men avgjørelsen ble omgjort etter protester fra Serbias fotballforbund.

Får ikke spille nasjonalsangen

Nå har FIFA gitt grønt lys under forutsetning av at republikken ikke viser nasjonale symboler, ikke spiller nasjonalsangen, gir FIFA tre ukers varsel dersom de vil arrangere kamper på hjemmebane og ikke møter lag fra eks-Jugoslavia.

- Denne beslutningen er et viktig steg i utviklingen av fotballen i Kosovo. Den bekrefter nok en gang fotballens eksepsjonelle mulighet til å forene mennesker, sa FIFA-president Sepp Blatter forrige uke.

- Fotball er veldig populært der nede. Alle avisene skriver om FIFA-vedtaket hver eneste dag. Nå håper de å få til en kamp 5. mars, forteller Flamur Kastrati, som kan skifte landslag da han står uten kamper på A-lagsnivå.

I KOSOVO: Pristina trente på Kosovos hovedarena samme dag som det ble klart at republikken får spille privatlandskamper. Foto: AP

Lorik Cana (Albania), Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka og Valon Behrami (Sveits) har alle kosovoalbansk bakgrunn, og har engasjert seg i Kosovo-fotballens sak de siste årene. En annen som i teorien kan spille for republikken er Manchester Uniteds Adnan Januzaj.

Januzaj for Kosovo?

Daily Mail skrev forrige uke at Januzaj ønsker å spille for Kosovo som en følge av FIFAs ferske beslutning. Faren Abedin er født i den tidligere serbiske provinsen, men 18-åringen kan i teorien også velge Belgia, Albania, Tyrkia og England.

- Det finnes mange talenter i og fra Kosovo, sier Kastrati.

Den norske landslagsspilleren Ardian Gashi og Sandnes Ulf-stopper Avni Pepa har tidligere vært kalt inn i Kosovo-troppen i forbindelse med treningskamper.

KOSOVO-AKTUELL: Manchester Uniteds Adnan Januzaj. Foto: PA Photos

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier til VG at NFF på generelt grunnlag til enhver tid ønsker å ha de beste spillerne tilgjengelige og flest mulig å velge mellom.

- I enkelttilfeller vil det være spillere som kan velge mellom to landslag. I den forbindelse ser vi helst at de ønsker å stille seg til rådighet til Norge, sier Semb.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder