EKSTREMT: Starts keeper Håkon Opdal (t.v) og Vålerengas keeper Sascha Burchert snakker sammen etter eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Start på Ullevaal stadion. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

VGs fotballjournalist mener: Ikke alt er bra med Tippeligaen, men underholdningen er stor...

Her er det vi husker best fra Tippeligaen 2015

Det er slett ikke sikkert at VIF-keeper Sascha Burchert (26) er enig, men det har vært stor underholdning i Tippeligaen 2015. Selv sto den tyske keeperen for den mest tragikomiske opplevelsen.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I samarbeid med kollega og orakel Geir Juva, har jeg plukket ut noen høydepunkter og noen spesielle hendelser fra årets sesong.

KEEPERTABBE

Håkon Opdal, Start-keeperen, skulle skyte et frispark inn i Vålerengas felt, fra egen halvdel. Innlegget ble litt langt, gikk mot VIF-keeper Sascha Burchert, som feilberegnet totalt og slapp ballen i eget mål. Opdal fikk hyllesten, men det var nok mer enn gediegen tabbe fra tyske Burchert enn det var en beregnet scoring fra Opdal.

Saken fortsetter under videoen av den komiske situasjonen

SNUOPERASJON

Strømsgodset hadde hatt en sesong i villrede, da David Nielsen gikk av og Bjørn Petter Ingebretsen overtok. På de 19 kampene Ingebretsen har ledet SIF i serien, har det blitt 14 seirer, to uavgjorte og tre tap. Det er faktisk fire poeng bedre enn Rosenborg og kollega Kåre Ingebrigtsen har i samme periode (12-4-3).

LES OGSÅ: Godsets formspiss tilbake på landslaget

ENKELTKAMP

I mai møtte Tromsø Vålerenga på Alfheim. TIL ledet både 1-0, 2-1 og 3-2, hadde også 4-4, men Vålerenga kom tilbake hver gang - og vant til slutt 5-4, matchvinner Daniel Fredheim Holm tre minutter før slutt. VIF hadde fem målsjanser i kampen og scoret følgelig på alle...

TIDLIGE KONKLUSJONER

I slutten av juni var Bodø/Glimt nest sist på tabellen, alt så svart ut og trener Jan Halvor Halvorsen var under massivt press, ekspertene mente Glimt ville rykke ned. To måneder senere lå Glimt på sjuendeplass, med samme trener på sidelinjen og med åtte seirer på de ni siste kampene. Kanskje vi ikke skal konkludere så tidlig likevel...

LES OGSÅ: – Fornuftig at de ikke sparket meg

SNILLESTE LAG

Aalesund og Viking har ikke gjort mye galt denne sesongen. Begge lag står med kun 35 gule kort - og ingen røde - idet en serierunde gjenstår. Kanskje er de litt for snille til å nå helt opp? Odd har heller ikke vært veldig fæle på banen. Et rødt kort er det blitt, men kun 24 gule kort, altså langt under et kort i snitt pr kamp er pent.

Saken fortsetter under bildet

UTVISNING: Dommer Ken Henry Johnsen gir rødt kort til Odds Ardian Gashi under eliteseriekampen mellom Stabæk og Odd i august. Det er Odds eneste utvisning denne sesongen. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

MEST IMPONERENDE

Stabæk var svært imponerende gjennom hele sesongen, men kanskje spesielt i de ni siste kampene, da de klarte å holde seg inne blant de tre beste på tabellen, tross at de spilte uten en ren spiss. Toppscorer og landslagsspiss Adama Diomande ble solgt til engelske Hull, men likevel holdt Stabæk trykket oppe - og blir nå enten nummer to eller tre bak suverene Rosenborg.

LES OGSÅ: Disse tre situasjonene kan ha fratatt Stabæk gullmulighetene

PUBLIKUM

Rosenborgs gode sesong, og offensive fotball med mange scoringer, litt tilbake til Eggen-tiden, liksom, ble belønnet med det høyeste publikumssnittet på Lerkendal siden 2008. 18957 mennesker var i snitt innenfor Lerkendal-portene den gangen mot 18039 nå. Uansett svært imponerende.

KVARTER-SVIKTEN

Sandefjord var godt med i mange av seriekampene denne sesongen, men sviktet totalt mot slutten av kampene. Lars Bohinens lag slapp inn 30 prosent av målene sine (klart mest i Tippeligaen) fra det 75. minutt og ut av kampen (20 av 66 mål), og de poengene som glapp der gjorde at plassen i Tippeligaen gikk samme vei - ned i sluket. 24 prosent av alle scoringene i Tippeligaen 2015 kom forøvrig det siste kvarteret.

SNITT

Målsnittet per kamp for Tippeligaen 2015 er 3,22 før siste runde. Hvis det scores like hyppig som i forrige runde, kan sluttsnittet bli det beste siden 2001. Da var snittet 3,58 (i 2007 endte det på 3,23).

LES OGSÅ: Tippeligaen er blitt «målorgieligaen»

STRAFFET SEG

Odd fikk flest straffespark, og spissen Oliver Occean scoret flest ganger fra 11 meter denne sesongen. Occean scoret fem ganger på straffe, men han bommet også to ganger. Det samme gjorde Rosenborgs Pål André Helland - oftest i Tippeligaen 2015.

SELVMÅL

Lillestrøms Marius Amundsen scoret to selvmål i 2015, det klarte ingen andre i Tippeligaen. Det spesielle er at selvmålene kom i påfølgende kamper, mot Vålerenga i runde 17 og mot Sandefjord i runde 18.

Saken fortsetter under bildet

UHELDIG: LSKs Marius Amundsen plukker opp ballen etter å ha scoret selvmål under Tippeliga-kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

SJANSELØSE

Sandefjord slapp til flest sjanser - i snitt 7,1 i hver kamp. Rosenborg var best. De slapp til motstanderen i snitt 3,3 ganger pr kamp. Bodø/Glimt hadde best uttelling: 35,6 prosent av sjansene de skapte endte i scoring. FK Haugesund var dårligst med kun 25,2 prosent utnyttelse av sjansene sine. Rosenborg skapte flest sjanser, 49 mer enn det nest beste laget, Molde. I snitt skapte RBK 8, 38 sjanser pr kamp. Det er mye.

ASSIST-KONGEN

Danske Mike Jensen, Rosenborg, står for flest målgivende pasninger, 13 i tallet. Det er det høyeste tallet av målgivende pasninger siden 2008, da Stabæks Veigar Pall Gunnarsson sto bak 14 mål (26 kamper).

LES OGSÅ: Sjekk hvem Ingebrigtsen mener er årets RBK-spiller

HISTORISK

MASKIN: Alexander Søderlund etter sin 1-0 scoring mot Molde i sommer. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Alexander Søderlund ender opp med minst 23 mål som toppscorer i Tippeligaen. Ingen Rosenborg-spiller har scoret så mange seriemål i en sesong på 17 år, siden Sigurd Rushfeldt scoret 27 mål i 1998.

BEST

En av disse fem får høyest score på VG-børsen, og blir årets spiller, i 2015: Pål André Helland (6,14 poeng i snitt nå), Mike Jensen (6,11), Ole Kristian Selnæs (6,05), Iver Fossum (6,0) og Adama Diomande (6,0). På andre enden av skalaen finner vi Finnur Orri Margeirsson hos Lillestrøm, som står med 3,90 poeng i snitt før den siste serierunden.

SNAKKIS

Dommer Ola Hobber Nilsen dømte først mål, men ombestemte seg da spillerne var på vei til å ta avspark, i kampen mellom Tromsø og Sandefjord i august. Det ble et rabalder uten like i etterkant, med protest fra Sandefjord og en ny debatt om dommernes innsats denne sesongen. Selv om Hobber Nilsen ikke gjorde noe formelt galt, det er lov å gjøre om helt frem til avspark er tatt, så løftet det ikke akkurat folks tiltro til dommerstanden. Det var bare et av mange eksempler på at norske dommere var blant de svakeste i ligaen denne sesongen.

Saken fortsetter under videoen av dommer-snakkisen

SKARPSKYTTER

Pål André Helland, Rosenborg, viste denne sesongen at nitidig øving gjennom mange år gir et godt skudd. Både i Norge og i Europa, viste Helland fram skuddfoten, som han har jobbet mye med når det gjelder kraft. Helland har nemlig måttet skyte løsere for at skuddene skal sitte bedre. Et eksempel til etterfølgelse.

GODT LEDERSKAP

En rose til Mjøndalen og Sandefjord, som ikke sparket treneren selv om sesongen var tung, og etter hvert mer enn tung. Begge klubbene rykket opp i fjor, har regnet med at det kunne bli en retur til Obos-ligaen og legger ikke skylda på treneren - som så mange andre klubber gjør. Takk for det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder