BLODIG: En skadet mann arresteres av fransk politi i Marseille etter gateslagsmålene mellom russiske og engelske supportere i helgen. Foto: Leon Neal Afp

Russiske fotballpøbler herjer i Frankrike: – Harde, dedikerte folk som anser det å slåss som en sport

LILLE (VG) Russiske «hooligans» er langt mer organiserte enn sine britiske forbilder, mener professor.

Artikkelen er over tre år gammel

Sjokkerende bilder av blind vold, gateslagsmål og blodige skader har satt en støkk i folk i EM-vertsbyene etter at flere hundre russiske fotballsupportere denne helgen deltok i masseslagsmål i Marseille.

Når Russland i dag spiller mot Slovakia i Lille, frykter både de fastboende og arrangører brutal vold fra russiske fotballfans.

– Å kalle dem for «hooligans» er ingen overdrivelse. Disse er virkelig harde, dedikerte folk som anser det å slåss som en sport. De er mellom tjuefem og trettifem år og godt organisert, forteller Ronan Evain, professor i politikk og spesialist på russisk supporterkultur til den franske sportsavisen L´equipe.

Les også: UEFA med «siste advarsel» til Russland

Ifølge Evain skal supporterne i Marseille ha tilhørt flere klubber, deriblant Lokomotiv Moskva, Torpedo, Spartak og Zenit. Ifølge professoren samlet de russiske supporterne seg for å gjøre noe de ikke gjør hjemme:

– Hjemme i Russland slåss de utenfor byene, borte fra folk, for eksempel i skogene, sier Evain til avisen.

Les også: Voldelige supporter-sammenstøt i flere franske byer

Fylla har ikke skylda

Selv om det ofte er mye alkohol involvert rundt de voldelige episodene, er ikke drikking årsak til brutaliteten, mener en annen spesialist på radikale supportere, Sebastien Louis.

I et intervju med Europe1 forteller han at dette er gjenger på mellom tjue og tjuefem menn som målrettet trener for å bli gode til å slåss.

– De har en gruppeidentitet og støtter hverandre uansett hva. Fotball er ikke viktig for dem, disse menneskene kommer for å slåss. Og å slåss kan de, sier Louis.

AMPER STEMNING: Allerede tirsdag startet sammenstøtene mellom russere og engelskmenn i EM-byen Lille. Her konfronterer en full engelskmann en beruset russisk fotograf på gaten utenfor togstasjonen. Foto: Harald Henden

Strategisk vold

Selv om England nesten ikke har hooligans lenger, er de russiske supporterne ifølge Evain tiltrukket av den gamle ideen av å være en ekte fotballpøbel.

– De har virkelig strategier for hvordan de tar ut aggresjonen sin. I helgen så vi tilfeller av at pøblene gikk ut av bilene sine, sloss i tjue eller tretti sekunder, for så å gå tilbake til bilen. Det er en plan bak det. Britiske hooligans, derimot, hadde ingen struktur på volden, sier professor Evain.

Allerede tirsdag kveld var det sammenstøt mellom russiske og engelske supportere i Lille. Fulle engelskmenn provoserte med å synge «Fuck Russia» på byens fortauspuber, mens store grupper av politi jobbet hardt for å holde sinte russere unna.

Frykten er at det etter kampen mellom Russland og Slovakia kan bli mye verre.

Engelske supportere uten billett til morgendagens kamp mellom Wales og England i nabobyen Lens, har nemlig blitt bedt om å følge fotballkampen fra storskjerm i nettopp Lille.

Da vil altså begge nasjonenes supportere forsøke å markere terreng i byen.

BLI VARSLET PÅ MOBILEN NÅR DET SKJER NOE I EM!

ELSKER Å PROVOSERE: Engelske supportere i Lille vet hvordan de kan erte på seg de russiske supporterne. Tirsdag kveld ropte de «Fuck Russia» til fotballfansen Russland. Foto: Harald Henden VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder