Fant mystisk brev etter eksplosjoner ved Dortmund-bussen

Stjernespiller og politimann skadet

«Hele laget er i sjokk», sier Borussia Dortmund-treneren etter at lagets buss ble rammet av tre eksplosjoner tirsdag kveld, kort tid før Champions League-oppgjøret mot Monaco.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hendelsen skjedde like ved spillerhotellet L'Arrivee i Dortmund, der lagbussen sto parkert, rundt én mil fra det tyske lagets stadion Signal Iduna Park.

«Ut fra det vi vet nå, ble hjulene på bussen helt eller delvis ødelagt, og én person ble skadet», heter det i en pressemelding fra politiet i den tyske byen.

– Vi kan bekrefte at det var tre eksplosjoner rundt klokken 19. Akkurat nå vet vi ikke kilden til disse, men vi vet at de fant sted i nærheten av bussen i en hekk, sier Nina Vogt, pressetalskvinne hos Dortmund-politiet, til VG tirsdag kveld, før hun legger til:

– Vi vet ikke hva slags type eksplosiver det dreier seg om. Vi vet ikke hva som eksploderte.

«Sprengladningene kan ha blitt gjemt i en hekk i nærheten av p-plassen», opplyser Dortmund-politiet i en pressemelding. Etterforskningen så langt tyder på at det er snakk om et «angrep med kraftig sprengstoff».

Fjørtoft var i Dortmund: – Tenker på de som skal sette seg i spillerbussen i morgen

Fant brev og mistenkelig gjenstand

På en pressekonferanse sent tirsdag kveld sier politisjef Gregor Lange at de mener det var et «målrettet angrep mot bussen».

– Men vi kjenner ikke til bakgrunnen for angrepet, sier han.

Statsadvokat Sandra Lücke bekreftet også at det ved åstedet er funnet et brev hvor avsenderen tar på seg skylden for eksplosjonene.

Politiet jobber nå med å vurdere brevets autentisitet og hvorvidt det kan knyttes til hendelsen.

I en pressemelding tidlig onsdag morgen opplyser politiet at en mistenkelig gjenstand som ble funnet i nærheten av åstedet viste seg å være søppel.

De skriver også at en politimann som eskorterte bussen på motorsykkel ble såret i eksplosjonene, og fikk både fysiske skader og sjokkskader. Han er derfor tatt ut av tjeneste inntil videre.

Et kvarter før kampstart bekreftet klubben at oppgjøret er utsatt til onsdag 12. april klokken 18.45. Det meldes om økt sikkerhet før kampen.

– Det har vært et bombeangrep mot bussen vår. Hele laget er i sjokk. Slike bilder får du ikke ut av hodet, sier Borussia-sjefen Hans-Joachim Watzke til TV-kanalen Sky.

– Jeg håper spillerne våre er klare til kamp i morgen.

Stjernespiller skadet

Den spanske forsvarsspilleren Marc Bartra (26) ble skadet i eksplosjonene. Natt til onsdag norsk tid opplyser klubben at 26-åringen er operert for brudd i håndleddet og fremmedlegemer i den ene hånden.

– Vi er alle i sjokk, og våre tanker er med Marc. Vi håper han raskt blir bra, sier kaptein Marcel Schmelzer.

Keeper Roman Bürki sier til den sveitsiske avisen Blick at han satt på bakerste rad ved siden av Bartra.

– Han ble truffet av splinter fra et knust vindu.

– Vi senket hodene eller la oss på bakken hvis det var mulig. Vi visste ikke om det kom til å skje noe mer, sier keeperen.

Se intervju med Dortmund-treneren i videoen under:

– Målløs og bekymret

Tilskuerne ble bedt om å holde seg rolige da speaker på stadion, Norbert Dickel, informerte om hendelsen ved bussen.

Video fra stadion viser Monaco-fans som synger «Dortmund! Dortmund» for å vise sin støtte til det som skulle være kveldens motstander.

Atlético Madrid-trener Diego Simeone uttaler at han er sjokkert på en pressekonferanse i Spania tirsdag kveld.

– Jeg er målløs og bekymret. Det er den første tanken som slår meg.

Jan Åge Fjortøft var på Signal Iduna Park på jobb for Viasat tirsdag kveld.

– Vi har nå fått vite at Dortmund-spillerne er hjemme hos sine familier. Det er selvfølgelig mange ulike reaksjoner på dette blant spillerne, sier Fjørtoft til VG.

– Over broen på vei til stadion i dag noterte jeg meg at det var satt opp sperrer. Jeg tenkte at her kan ingen lastebiler eller busser kjøre inn. Man blir oppmerksom på sånt med tanke på alt som har skjedd. Man tenker ikke at det skal skje der man er, her og nå.

Champions League-kamper har blitt avlyst bare tre ganger tidligere, blant annet hele runden etter 11. september-angrepet i 2001.

Borussia Dortmund har vunnet den tyske serien åtte ganger, senest i 2012 da de også vant cupen i Tyskland.

Laget vant Mesterligaen i 1997 og ble nummer to i 2013, da Bayern München vant den prestisjefulle cupen. Mesterligaen, som også kalles Champions League, arrangeres årlig for klubber som plasseres høyt i sine nasjonale ligaer.

Opprinnelig skulle Borussia ha en åpen trening i morgen. Det er nå avlyst, ifølge tyske medier.

Monaco betaler ekstra hotellutgifter opptil 80 € for sine supportere. Og Dortmund har lansert hashtaggen #bedforawayfans der folk tilbyr tilreisende fans soveplass.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder