MOEN SKUFFET: Den norske FIFA-dommeren Svein Oddvar Moen er som styremedlem i Norsk Fotballdommerforening skuffet over at Norges Fotballforbund ikke har svart på den kritiske evalueringsrapporten som ble sendt etter fjorårssesongen. Han mener at dommersjef Terje Hauge bør gjøre ting annerledes. Her er Moen under søndagens Tippeliga-kamp mellom RBK og TIL. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Toppdommere med misnøye-brev til NFF

Kritiske til dommersjef Hauge

I en evalueringsrapport fra norske toppdommere fremkommer
det misnøye med hvordan dommersjef Terje Hauge styrer troppene. Norsk Fotballdommerforening er skuffet over manglende svar fra NFF.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Flere svake og kontroversielle dommeravgjørelser har satt sitt preg på norsk fotball den siste tiden. Allerede i november i fjor gjorde styret i kampledernes interesseorganisasjon det klart at de ikke er fornøyd med tingenes tilstand.

Les også: Dommerskandale: Feil spiller fikk gult kort – ble utvist

Kritisk evalueringsrapport

Etter at daværende generalsekretær Kjetil Siem ba om en evaluering, sendte styret i Norsk Fotballdommerforening (NFDF) en rapport der de kom med klare tilbakemeldinger på hva som bør gjøres annerledes denne sesongen.

DOMMERSJEF: Terje Hauge hadde en lang karriere som toppdommer nasjonalt og internasjonalt før han ble dommersjef i NFF. Her på Lerkendal i 2010. Foto: Øyvind Nordahl Næss VG

VG har fått tilgang til mailen der det blant annet henstilles om at tidligere dommersjef Rune Pedersen får en viktigere rolle. Det hevdes også at det er «samarbeidsutfordringer» mellom Pedersen og den nåværende dommersjefen Terje Hauge.

I brevet notert 28. november 2015 står det blant annet:

«Slik NFDF ser det utnyttes ikke NFF sine ressurser innen dommerfaget optimalt til dommernes beste. Rune Pedersen besitter stor faglig tyngde som må benyttes vesentlig mer i utviklingen av dommere i 2016. Gitt arbeidsmengden for dommersjefen, og samarbeidsutfordringer mellom Hauge og Pedersen i dommerseksjonen, som er kjent for de aktive, ser NFDF det som en fordel at Pedersen utpekes som faglig ansvarlig for planlegging og gjennomføring av fagsamlinger i forkant av og under sesong.»

Videre skriver foreningen at de er misfornøyd med dommeroppsettet fra NFF-hold i 2015-sesongen. Blant annet påpekes det at de beste dommerne må mye oftere dømme de antatt vanskeligste kampene. Det fremsettes også et ønske om at dommersjef Hauge bruker mer tid på toppdommerne og mindre på breddedommerne.

Rapporten er blant annet undertegnet av styreleder Ken Henry Johnsen og styremedlem Svein Oddvar Moen. Sistnevnte, som dømte to kamper i fotball-EM i sommer, sier til VG at han er skuffet over manglende skriftlig svar fra Norges Fotballforbund.

Les også: Dommer Edvartsen ber angrende TIL-spiller se TV-bildene

Moen: – Rapporten står ved lag ennå

– Vi ble bedt om å sende en evalueringsrapport, og vi venter fortsatt på et svar. Vi har ikke hørt noe fra Norges Fotballforbund. Det er vi skuffet over, sier Svein Oddvar Moen.

ØNSKET: Mangeårig dommersjef Rune Pedersen er ønsket i en mer sentral rolle av dagens aktive dommere. Foto: Line Møller VG

– Hva er grunnen til det?

– Det må du spørre NFF om.

– Har dere tillit til dommersjef Terje Hauge?

– Jeg vil ikke bruke ord som tillit eller mistillit. Jeg forholder meg til at jeg har signert evalueringsrapporten som styremedlem i Norsk Fotballdommerforening, og det som er hele utfordringen her er at vi ikke har fått svar. Det begynner å bli en stund siden vi sendte den.

– Føler du at dere er blitt hørt på det dere etterlyste i evalueringen?

– Ja, en del ting er blitt bedre, men fortsatt er det ting som kunne blitt gjort annerledes. Vi forventer å få et svar, men det har vi ikke fått.

– Ønsker dere fortsatt at Rune Pedersen skal ta mer del i dommerutviklingen?

– Den rapporten står ved lag ennå, den, svarer Svein Oddvar Moen.

Les også: LSK-spillerne hudfletter Norges beste dommer

NFF skjønner ikke skuffelsen

Styreleder Ken Henry Johnsen er mindre snakkesalig.

– Vi har levert en rapport som ble bestilt av NFF. Vi registrerer at det ikke er mottatt et tilsvarende skriftlig svar på det. Jeg synes ikke det er naturlig å kommentere offentlig det som står der, sier Johnsen.

Konstituert generalsekretær i NFF, Kai-Erik Arstad, har ikke vært involvert i evalueringsrapporten, men mener det ved flere tilfeller er gitt tilbakemeldinger til dommerforeningen.

– Vi bekrefter at det ikke har vært skriftlige tilbakemeldinger, men det har vært gjennomført flere møter der innholdet er blitt diskutert. Det er også sagt fra vår side at det ikke kom til å bli sendt en skriftlig tilbakemelding. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor noen er skuffet, sier Arstad.

Han sier videre at han føler at Terje Hauge løser jobben som dommersjef godt og har ikke merket noe misnøye fra toppdommerne.

– Vi har ikke oppfattet det slik at det ikke skulle komme noe skriftlig svar fra NFF. Og vi synes det er naturlig at det kommer et svar, sier Ken Henry Johnsen om Arstads påstand om at dommerforeningen ikke skulle få noen skriftlig tilbakemelding.

Husker du denne? Blatter kritiserte Hauge etter Champions League-finalen

Hauge avviser samarbeidsproblemer

Selv sier Hauge at han ikke føler manglende tillit fra Norsk Fotballdommerforening. Han forteller at han selv tok initiativ til evalueringen som endte med kritikk fra NFDF.

– Det var mitt første år som dommersjef og jeg var interessert i å få tilbakemeldinger. Vi fikk løftet opp en del problemstillinger på en åpen og konstruktiv måte. Dialogen med foreningen har vært fantastisk hele veien, sier Hauge.

– Det hevdes blant annet at du har samarbeidsutfordringer med Rune Pedersen?

– Nei, vi snakkes hver dag og jeg har ingen samarbeidsproblemer med Rune. Jeg vet ikke hvorfor det er påpekt som et problem. Akkurat det punktet klarer jeg ikke å komme helt til bunns i. Rune er invitert på alle våre fagsamlinger, han er internasjonal veileder og mentor for Europa-teamet. Det ligger ingen begrensninger i Runes involveringer. Det er hele tiden opp til Rune hvor mye tid han har til å være med, svarer den tidligere toppdommeren.

VG har snakket med en rekke andre Tippeliga-dommere om evalueringsrapporten, men hverken Tom Harald Hagen, Dag Vidar Hafsås, Svein Erik Edvartsen eller Trond Ivar Døvle ønsker å uttale seg om den.

Les også: Odd krever omkamp etter «dommertabbe»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder