AaFK rystet av Herd og gammel helt i cupen: – Vi var fryktelig dårlige

OSLO/ÅLESUND (VG) (Herd - Aalesund 3-4 eeo) Tre minutter før slutt lå AaFK under 3-1 for lille Herd, men med John Arne Riise (35) tilbake på banen snudde storebror i byen.

 • Wegard Bakkehaug
 • Joakim Rødven

Artikkelen er over fire år gammel

Scoringer i det 87. og 88. minutt reddet ekstraomganger for AaFK, kveldens store helt ble Mustafa «Mos» Abdellaoue. Aalesund-trener Trond Fredriksen satte inn spissen på et tidspunkt da laget slet tungt, og han fikk nesten umiddelbar effekt.

VG LIVE: Se fakta fra alle kveldens cupkamper her!

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

I det 87. spilleminuttet var han på reduseringen til 3-2, før han igjen stanget inn utligningen minuttet senere og skaffet Aalesund muligheten til ekstraomganger.

­– Det var deilig å få tre mål igjen. For en spiss er det utrolig å score mål, så det er deilig, sier en lettet målscorer til VG.

For det ble et nytt hat-trick på Mos, som satte sin tredje scoring for kvelden – sjette på to kamper – drøye tolv minutter inn i ekstraomgangene. Det sørget for at AaFK slapp unna en pinlig cupexit.

– Vi bør absolutt klare bedre. Men det er cup, og hvis man ikke har 100 prosent fokus så blir det slik. Vi var kanskje ikke helt på og det var straffen vi fikk. All ære til dem, men det skal være nivåforskjell, sier matchvinneren.

Mange under pari

– Vi var fryktelig dårlige som lag. Vi våknet først til live når vi satte inn Mos 20 minutter før slutt, uten at vi er gode da heller. Litt ut av ingenting får vi de målene vi trengte, sier AaFK-trener Trond Fredriksen til VG, og nærmest hakker tenner i kulden i Ålesund.

– Det var altfor mange spillere som var under pari. Herd hevet seg flere hakk, og fortjente kanskje til og med å vinne, legger Fredriksen til.

Aalesund slo Tromsø hele 6-0 så sent som søndag, men slet voldsomt onsdag kveld borte mot 3. divisjonslaget Herd med AaFK-helt Amund Skiri som trener.

I 2009 scoret han på det avgjørende straffesparket da Aalesund slo Molde i cupfinalen.

– Så nære kunne vi nesten ikke ha drømt om å være når det står 3-1 med mindre enn fem minutter igjen. Det er skuffende måten de kommer inn i kampen igjen, for det er på dødball. Men det er ikke tilfeldig med John Arne (Riise) og foten hans, sier Skiri til VG, og legger til at det er «fryktelig surt» ikke å holde løpet ut.

– I første og andre ekstraomgang er det tilfeldig hvem som tar det, men Mos dukket opp og avgjorde – som han har gjort noen ganger tidligere, smiler Skiri lurt.

Laget som ligger på sjetteplass i sin avdeling på nivå fire (AaFK 2 topper) ledet 2-0 allerede etter 12 minutters spill. Islandske Ingolfur Örn Kristjansson sto bak begge scoringene i sjokkåpningen.

Rekdal-mål

Herd var også best lenge, men da Sondre Brustad Fet reduserte like før pause trodde nok de fleste på arenaen at det bare var starten på en overlegen opphenting. Gjestene satte også inn Bjørn Helge Riise og Franck Boli halvveis, men kvarteret før slutt var det Herds Andreas Rekdal som økte ledelsen.

Samme mann satte inn det avgjørende straffesparket da Hødd ble cupmestere mot Tromsø i 2012.

3-1 var stillingen også så sent som tre minutter før slutt, men da reduserte Aalesund etter en corner fra John Arne Riise som så ut til å går rett i mål. Ett minutt senere smalt det igjen da Mustafa Abdellaoue pirket inn nok en Riise-corner.

2009: Skiri jubler etter å ha avgjort cupfinalen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

Tre minutter på overtid trodde «Mos» han hadde avgjort, men «scoringen» ble annullert for offside. Da ble det klart for ekstraomganger i Ålesund, og Mos fikk sin avgjørende scoring.

Savner du Brann i saken? Les hvorfor de mangler her!

Molde lå under

2. divisjonslaget Grorud tok ledelsen 1-0 mot Molde, men Ole Gunnar Solskjærs og hans gutter vant til slutt 3-2 i Oslo.

Slet gjorde også LSK som ble holdt til 0-0 av 3. divisjonslaget Lillehammer i 70 minutter. Så sørget Erik Brenden og Mohamed Ofkir for at romerikingene ikke fikk en håpløs oppladning til lørdagens lokaloppgjør mot Vålerenga.

VIF slet voldsomt med skader, men tok seg likevel greit av Hønefoss. Ghayas Zahid og Deshorn Brown sørget for en tidlig 2-0-ledelse, Hønefoss reduserte før Vajebah Sakor punkterte.

Barne-TV-verten Christer Johnsgård scoret begge målene da Tromsø tok seg av 3. divisjonslaget Mjølner. Start slet lenge med Fram Larvik, men scoret tre mål de siste 20 minuttene og avanserte til 3. runde. 3-0 ble det også til Viking borte mot Vard Haugesund.

KONTROLL: Christian Gytkjær i aksjon for RBK borte mot Byåsen onsdag kveld. Foto: Ned Alley NTB scanpix

Overlegne RBK

Rosenborg stilte et bra lag og slo 2. divisjonsnaboen Byåsen greit 5-1. Størst seirer ble det til Bodø/Glimt og Odd som slo henholdsvis Mo og FK Tønsberg 6-0.

Hele syv 1. divisjonslaget forsvant ut av cupen onsdag kveld. Hødd røk 1-0 mot det nyopprykkede 2. divisjonslaget Brattvåg, Bærum slo Ull/Kisa 2-0, Nardo slo ut Ranheim og Vindbjart ble for sterke for Jerv.

Også serielederen i 1. divisjon, Levanger, må innse at cupeventyret er over for denne gang. Magnus Powells mannskap tapte 1-0 borte mot Stjørdals-Blink. Mjøndalen fortsetter å slite utenfor Nedre Eiker og tapte på straffer mot Asker. Også Bryne røk ut på straffer etter at det sto 2-2 etter 90 minutter mot Vidar i Stavanger.

Les også

 1. AaFK i penge-konflikt: Marokkansk klubb truer med å melde Aalesund til FIFA

  Den marokkanske fotballklubben Safi vil ha svar på om Aalesund har holdt tilbake penger i forbindelse med overgangene…
 2. Fredriksen om målkalaset: – Magisk

  ÅLESUND (VG) (AaFK - Tromsø 6-0) Franck Boli (22) og Mos (27) herjet mot Tromsø. Etter en relativt sjansefattig 1.
 3. 7. serierunde: «Mos» på topp igjen etter fem år

  Mustafa «Mos» Abdellaoue (27) er tilbake på rundens lag etter snaue fem års fravær.
 4. Aalesund-treneren mener Riise er for fotball-treg til å spille på kanten

  ÅRÅSEN/OSLO (VG) (Lillestrøm-Aalesund 1-1) Aalesund-trener Trond Fredriksen mener John Arne Riise (35) foreløpig er for…
 5. TIL-treneren varsler at ydmykende 6-0-tap kan medføre konsekvenser

  ÅLESUND (VG) (AaFK - Tromsø 6-0) Etter en fullstendig…

Mer om

 1. Fotball-NM
 2. Aalesund FK
 3. Molde FK
 4. John Arne Riise
 5. Lillestrøm SK
 6. Vålerenga Fotball
 7. IK Start

Flere artikler

 1. Aalesund ute av cupen – tapte på straffer mot Brattvåg

 2. Sogndal knuste Aalesund på sin egen hjemmebane: – Flaut

 3. Krise-tall for Riise i Aalesund

 4. Molde rystet av 4. divisjonslaget Volda: – Det var ikke bra

 5. Molde rystet av 4. divisjonslaget Volda: – Det var ikke bra

Fra andre aviser

 1. Nestenulykke for AaFK i cupen

  Fædrelandsvennen
 2. – Nå er jeg bare glad og letta

  Aftenposten
 3. Han holdt på å sende storebror ut av cupen. Nå følger AaFK med på Herd-keeperen

  Aftenposten
 4. Mos og Riise reddet AaFK fra cupflause

  Aftenposten
 5. NM: Odd og Glimt med storseirer

  Fædrelandsvennen
 6. Mos og Riise reddet AaFK fra cupflause

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder