Perry langer ut mot Rosenborg etter sparkingen

Kaller arbeidsfordelingen for uklar

Mener flere må se seg selv i speilet

Per Joar Hansen kom med en klar beskjed til Rosenborg etter å ha blitt sparket på morgenkvisten i dag. - Strukturen i klubben må endres, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Per Joar «Perry» Hansen fikk i dag sparken som Rosenborg-trener, og nå går klubben mot sitt ellevte trenerbytte på 12 år. Det er en rekke med trenerbytter som har fått flere til å reagere.

VGs sportsblogg:Den umulige jobben.

I dag kalte han selv inn til en pressekonferanse på Meråker, der han ga sin versjon av sparkingen. Der var han nådeløs mot hvordan klubben er strukturert.

Knallhard kritikk

– Strukturen i klubben må endres. Man må ha én hovedansvarlig, og slik er det ikke i dag. Slik Rosenborg er organisert i dag, er ikke godt nok for en klubb som Rosenborg i mine øyne.

– Arbeidsfordelingen er uklar, noe som på sikt fører til en pulverisering av ansvar. Hovedtreneren blir nærmest som en avdelingsleder, og slik kan det ikke være, sier Per Joar Hansen på pressekonferansen.

Han sikter blant annet til hvordan ikke det bare er treneren som velger ut hvilke spillere Rosenborg kjøper, men at det er flere som er med på å bestemme.

– Vi har et eksempel med en spiller nå, Emil Larsen fra Danmark. Jeg hadde ikke sett ham da han ble hentet. Slik kan det ikke foregå når man henter spillere til en klubb. Klart han kan være et spennende objekt, han kan bli en suksess, men i min verden må trenere få se spillere før de signeres, svarer «Perry» på spørsmål om overganger og påvirkning fra andre.

At han kaller Emil Nielsen for Emil Larsen, er nok med på å underbygge at «Perry» ikke hadde så mye med akkurat denne overgangen å gjøre. Om det var tilsiktet eller ikke, vites ikke.

– Skuffet og uenig

Før det hadde han startet pressekonferansen med å si seg uenig i sparkingen.

– Jeg hadde ikke forventet å få en sms klokken kvart over sju i dag tidlig om å møte på kontoret til Koteng og Hoftun. Der fikk jeg «øksen». Vi hadde et dårlig resultat mot Sligo, men ellers har vi vunnet kamper i det siste. Vi har 30 poeng og ligger på andreplass i serien, og vi har tatt to poeng i snitt, sier Perry på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNAKKET UT: Per Joar Hansen snakket rett fra levra på pressekonferansen han kalte inn til i kjølvannet av å ha blitt sparket. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

– At det er så steike gærent som de vil ha det til, det synes jeg ikke! Jeg er skuffet og uenig i avgjørelsen, men det er sånn det i denne bransjen, sier han.

– I sum er det selvsagt mitt ansvar når det kommer til resultater og prestasjoner. Når styret ikke er fornøyde, må jeg ta konsekvensene, sier «Perry».

- Trenger en realitetsorientering

Det var åpenbart at den tidligere Rosenborg-treneren ikke var fornøyd med alt som foregikk av banen, og han rettet etter hvert en salve mot klubbledelsen.

– Det er nedskrevet at ambisjonsnivået i klubben er Europa, det vil si at man skal bli blant de tre beste i serien. I fjor ble vi nummer to og vi gikk også til cupfinalen. Vi var innenfor det skriftlige nedfelte ambisjonsnivået, men det var likevel ikke godt nok. Da er det vanskelig å bli akseptert, sier Hansen.

– Det er fortsatt mange i og rundt klubben som står fast på 90-tallet og som mener at Rosenborg er en Champions League-klubb. Jeg tror man bør tre tilbake og realitetsorientere seg, sier han.

Hansen forklarer at han følte det som «du» og «jeg» istedenfor «vi», spesielt det siste året.

– I fjor fikk jeg nesten ikke ett kritisk spørsmål angående jobben min. Den siste måneden har jeg fått mange. Men det har ikke vært «hva kan vi gjøre», det har vært «hva kan du gjøre for klubben». Slik bygger man ikke klubb og kultur i mine øyne, forteller han.

– Må se seg selv i speilet

Siden Nils Arne Eggen forlot klubben i 2002, har Rosenborg gjennomgått 10 trenerbytter. Snart kommer nummer 11.

– Rosenborg har en voldsom evalueringskultur, og spesielt av trenere. Den 23.03 ble jeg vurdert så god at jeg ble spurt om å forlenge kontrakten min. Den 21.07, tre måneder senere, ble jeg vurdert for dårlig, sier han.

– Kontuniet er viktig og nedfelt i Rosenborg, men hvilken verdi og hvor hardt forankret er kontunitet egentlig? Felles for alle trenere (siden Eggen, og her skjærer han nok alle litt over samme kam, for hverken Hamrén eller Hareide ble sparket. journ. anm.) er at de har blitt evaluert bort. Det er viktig at også de som evaluerer ser seg selv i speilet, sier han, uten å ville nevne navn.

Per Joar Hansen stilte også opp for spørsmål etter at han hadde sagt sitt, og da han ble spurt om fansens krav om hans avgang, og han tror hetsen derifra kan ha vært av betydning.

– I dagens medieverden, med sosiale medier, er det ingen som kan være upåvirket av sterke opinionsdannere. Og det er fansen. De skaper følelser innerst i en klubb, og det er få som ikke lar seg påvirke av det. Det er fort gjort å bli dratt med og ta beslutninger på bakgrunn av det. Jeg er rasjonell av meg, og tenker ikke på det. Dette er en del av det å være hovedtrener, man må tåle både ris og ros.

Selv om han retter både en og to salver mot ledelsen, klubben og måten han forlater klubben på, tar han også selvkritikk.

– Selvfølgelig tar jeg det. Jeg er ikke feilfri i dette, og jeg kunne nok gjort ting annerledes på en del området, sier Per Joar Hansen.

Nytt trenerteam snart på plass

Ifølge Adressa skal det nye trenerteamet, som tar over etter Per Joar Hansen og Bård Wiggen, allerede være på plass.

Vikings assistent-trener Kåre Ingebrigtsen skal ha blitt tilbudt en fire måneder lang prøveperiode i klubben og med seg får han sportslig leder Erik Hoftun som assistent, skriver avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder