Høgmo-hjelper føler seg degradert - går til sak mot NFF

Ny mann fra Drillo-tiden fjernet fra støtteapparatet

Landslagssjefen: - Naturlig med endringer i støtteapparatetGuttorm Dilling (57) har stevnet Norges Fotballforbund etter at han nylig ble fjernet fra landslagssjef Per-Mathias Høgmos støtteapparat.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Landslagssjefen har gjort store forandringer i støtteapparatet, og nå er det klart at A-landslagets administrative leder blitt byttet ut.

Guttorm Dilling, som har vært ansatt i Norges Fotballforbund siden 1983 og vært en del av A-landslaget siden 2003, får ikke fortsette som administrativ leder for A-landslaget.

- Det er riktig at en annen person nå er administrativ leder på A-landslaget. Dilling er tilbudt en annen stilling, sier generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund.

- Skjer det mot hans vilje?

- Jeg kan ikke gå i detaljer, men han ba ikke om det selv. Det er blant det vi diskuterer, svarer Siem.

Høgmo: - Naturlig

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ble konfrontert med nyheten av VGs journalist på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Det er naturlig at man gjør enkelte endringer i et støtteapparat. Det tilhører både toppfotballens og toppidrettens natur, var alt Høgmo ville si.

Guttorm Dilling henviser til sin advokat Bjørn Fredborg Nilsen i sakens anledning.

- Det er tatt ut en stevning. Vår oppfatning er at han urettmessig er fjernet fra stillingen sin. Når man urettmessig flytter ham fra stillingen, så er det faktisk en oppsigelse. Det ligger utenfor det de (NFF) kan gjøre, sier Fredborg Nilsen til VG.

- Han har tatt dette hardt og føler seg dårlig behandlet. Prosessen har vært kritikkverdig, legger han til.

Are Hokstad er mannen som har tatt over etter Dilling. Ifølge Siem er Dilling tilbudt stillingen som administrativ leder for alle aldersbestemte landslag på herresiden.

- Udramatisk og vanlig

- Vi organiserer alle aldersbestemte lag i en enhet, og der ønsker vi at han skal bli sentral. Han er i tenkeboksen om han vil godta det nye tilbudet. Han er veldig ønsket med videre, sier Siem.

- Hva er bakgrunnen for byttet?

- Vi er en stor organisasjon og en ny landslagssjef gjør gjerne noen omrokkeringer. Det er helt og holdent udramatisk og vanlig. Å bygge sitt støtteapparat er et privilegium en landslagssjef har. Omrokkeringer er en del av toppfotballen. Dette er en avgjørelse vi har tatt i fellesskap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ TUR: Toppfotballsjef Nils Johan Semb, administrator Guttorm Dilling og landslagssjef Per Mathias Høgmo sammen på båttur fra Yas Marina i Abu Dhabi i januar i år. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

- Kan det bli en rettssak her?

- Det håper jeg virkelig ikke. Det er i hvert fall ikke et ønske vi har.

- Det kan høres dramatisk ut?

- Det kommer an på hvordan man ser det, og hvor stor frihet en arbeidsgiver og en landslagssjef skal ha til å bygge sitt eget team. Han er ansatt i NFF, har vært her veldig lenge og har mye kunnskap.

Dillings advokat reagerer på Siems kommentar om at det er en landslagssjefs privilegium å bygge sitt eget støtteapparat.

- Ikke personlig

- Han er ansatt i fotballforbundet, og det betyr at stillingsvernet gjelder for ham. Fotballforbundet må forholde seg til stillingsvernet som alle andre. Det er der vi mener at de har gått utenfor, sier Fredborg Nilsen.

- Er det stor forskjell på stillingen han hadde og den han har blitt tilbudt?

- Etter Dillings oppfattelse, så er det det. Det er mer prestisje, flere utfordringer og mer internasjonal kontakt. De fleste på A-landslaget er proffer, så dette ligger på et helt annet nivå. Han opplever det som en degradering.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE PERSONLIG: Kjetil Siem, her i Abu Dhabi under landskampen mellom Moldova og Norge i januar, håper Guttorm Dilling vil fortsette i NFF. Foto:Berit Roald,NTB scanpixKjetil Siem svarer slik på påstandene om at prosessen har vært kritikkverdig, og at NFF ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til stillingsvernet:

- Det blir en vurdering av hvilken styringsrett en arbeidsgiver har. Hvis du er ansatt i forbundet som administrativ leder, har du den jobben til du er 67 år eller har vi en mulighet til å omorganisere? Jeg har stor respekt for at advokaten hans ser det på en annen måte enn vår advokat, sier Siem.

- Det er viktig at denne saken ikke blir personlig. Dette endrer ikke vårt ønske om å ha ham med videre. Det er helt fair at han har denne oppfatningen, understreker generalsekretæren.

Per-Mathias Høgmo har gjort store utskiftninger i støtteapparatet etter at han tok over som landslagssjef. Roar Robinson måtte gå etter 27 år som landslagets fysioterapeut (inn med U-landslagets Thomas Ødegaard), noe som fikk Jahn Ivar Jakobsen, best kjent som Mini, til å reagere kraftig

Ola By Rise var skuffet da han ikke fikkfortsette som assistenttrener (inn med Jarl Torske), mens Jorid Degerstrøm tok over som landslagets lege etter Thor Einar Andersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder