MORSOMT MED VAKTMESTEREN: Åge Hareide koste seg godt i møtet med stadionvaktmester Christoffer Carlsson foran Champions League-kampen mot Sjakhtar Donetsk, som endte med en sterk seier. Gamleklubben Manchester City er ikke Hareide lenger like begeistret for.
MORSOMT MED VAKTMESTEREN: Åge Hareide koste seg godt i møtet med stadionvaktmester Christoffer Carlsson foran Champions League-kampen mot Sjakhtar Donetsk, som endte med en sterk seier. Gamleklubben Manchester City er ikke Hareide lenger like begeistret for. Foto: Andreas Hillergren , TT NYHETSBYRÅN

Åge Hareide ikke lenger sjarmert av Manchester City

Malmö-treneren synes pengeforskjellene er blitt alt for store

FOTBALL

MALMÖ (VG) Han ble «Oggy» og fikk et kjærlighetsforhold til Manchester City på 1980-tallet. Nå synes Åge Hareide pengene er blitt for store i både City og  resten av storklubbene i Champions League.

Publisert:

Malmö-treneren svarer et klart «nei» på om han har beholdt sitt gamle forhold til klubben han spilte 24 ligakamper for i 1981 og ’82.

Les også: Jo Inge Berget tar drømmereprise mot Srna?

– Manchester City er et bra fotballag, men det har ikke den samme sjarmen for meg. Det blir for mye kroner og øre, svarer 62-åringen på VGs spørsmål.

Ifølge Deloitte Money League hadde City, som i går slo Sevilla i Champions League, 5,2 milliarder kroner i inntekter i 2013/2014-sesongen.

Åge Hareide er lettere rystet over pengestrømmen i England. VG erfarer at TV 2 fra 2017 til 2019 hvert år skal betale 550 millioner kroner for medierettighetene bare i Norge. Lignende avtaler signeres over hele verden. Hareide drar også linjene til den andre klubben han spilte for, Norwich.

– Hele Premier League er litt ødelagt av det. Norwich spilte om over en milliard kroner da de rykket opp. Vi får 200 millioner for å spille i Champions League. Er da Champions League interessant for engelske klubber? Er Euro League interessant for engelske lag. Jeg stiller spørsmålet og vet ikke svaret.

– Urovekkende engelske resultater

– Resultatene tyder ikke på det?

– Nei, de gjør ikke det. Og det er urovekkende i seg selv. Vi trenger et samlet Fotball-Europa. Vi trenger de beste lagene fra hver nasjon til å konkurrere med hver andre. Det er hele ideen med Champions League og Europa League, svarer Åge Hareide.

Manchester City har fortsatt til gode å vinne Champions League. Da gårsdagens spanske motstander vant Europa League sist sesong ble siste engelske klubb – Everton – slått ut allerede i åttendelsfinalen.

Les også: Bare pinlig for Premier League

For gårsdagens opptur hadde Malmö tapt begge sine matcher 0-2 for to av de fem øverste i den europeiske pengeligaen: Real Madrid og Paris Saint-Germain. Cristiano Ronaldo senket det svenske flaggskipet i slutten av september.

– Du får en følelse av at du konkurrerer på et helt annet nivå når vi spiller mot klubber som omsetter for milliarder, Det er helt umulig å forvente at vi kan gå inn i Champions League å være likestilt med disse lagene. Det går ikke an over en helt sesong, sa Åge Hareide i forkant av denne CL-runden.

De samme klubbene dominerer

– Mener du at det ødelegger internasjonal fotball?

– Ja, jeg er redd for det. Den samme klubben har ikke vunnet Champions League to år på rad, men hvis du ser på kvartfinalene og semifinalene så er det stort sett de samme som dukker opp hele veien.

Åge Hareide har ingen formening om hva som kan snu utviklingen.

– Men jeg stiller spørsmålet: Kan det ødelegge sjarmen ved fotballen. Jeg er litt nostalgisk også der. Vi konkurrerte med Liverpool, som var Europas beste lag da jeg spilte i England. Men den økonomiske forskjellen på klubbene var ikke så stor. Om det ikke fantes like mye penger i City, så hadde i hvert fall Manchester United like mye penger som Liverpool på den tiden.

Sier Hareide og fortsetter:

– Nå har det blitt ganske store forskjeller og det tror jeg man er nødt til å se på. Det spørs om publikum er like interessert om Real Madrid er der hvert år fordi klubben kjøper alle de store stjernene. Forskjellene er mye større enn da Rosenborg var i Champions League på 1990-tallet. Det har skjedd noe enorm utvikling de siste 15 årene. Det er bare å sammenligne budsjettene det. Dette har ingen ting med fotballspillerne å gjøre. De er dyktige og gjør sin jobb. Dette handler om det hele det monetære systemet, hevder han.

Han tviler på om de skandinaviske lagene igjen kan hevde seg. Slik som i 1979 da Malmö spilte og tapte finalen i serievinnercupen for Nottingham Forest.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Skandinavisk syndrom

Åge Hareide mener Malmö-spillerne har vært for «starstrucked» i møtene med Zlatan Ibrahimovic og Ronaldo i de to første kampene.

– Vi lider av et skandinavisk syndrom om at vi tilber alt som er utenfor Skandinavia. Vi faller på kne for Real Madrid og Paris St-Germain, sier Åge Hareide og håper på en mye mer offensiv holdning mot Sjakhtar.

Malmö har møtt svært tøffe lag i sine to Champions League-sesonger. Svenskene har vunnet to kamper – gårsdagens triumf og hjemmekampen mot Omar Elabdellaouis Olympiakos i fjor.

Her kan du lese mer om