FØRST: Publikum på Viking stadion blir det første i Europa til å prøve et helt nytt prosjekt hvor man blant annet kan følge kampen via video på telefonen. Prosjektet har en prislapp opp mot 900.000 kroner i året. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Unik nettløsning skal gjøre det bedre å være fotballsupporter

Fra mobilen kan du se fra hvilket TV-kamera du vil

Gratis trådløst internett på hele stadion

Norge først i Europa

En spesiell nettløsning skal løfte publikumsopplevelsen på norske fotballarenaer. Viking tester prosjektet allerede i kveld.

  • Kjetil R. Anda

Søndag kveld tar Viking i mot Aalesund. Da tester de et pilotprosjekt, hvor publikum kan være sin egen TV-produsent og se klipp fra både den aktuelle kampen - samt andre pågående kamper i Norge.

- Det er som vann og kloakk: Du bare må ha det.

Det sier toppfotballsjef Leif Øverland, til VG.

Som første klubb i Europa, tester Viking systemet som har fått navnet «Connected League». Systemet går ut på at stadionen vil være installert med trådløst internett.

I tillegg kan man laste ned en app hvor man får tilgang til ulike kameraer. Her kan man også se repriser av situasjoner i kampen, dele klippene på sosiale medier, samt se klipp og direkteoverføringer fra andre pågående kamper i Norge.

- Det gir en fantastisk mulighet, spesielt for vårt yngre publikum, som om et par år ville krevd at det var internett på arenaene uansett. Nå kan man endelig være online uten å mislykkes på grunn av sprengt nettkapasitet, sier Øverland.

LES OGSÅ:Reagerer på misledende tilskuertall

Pilotprosjekt

Ifølge administrerende direktør i Viking, Arne Larsen Økland, er Stavanger-klubben først i Europa med dette tilbudet når det lanseres til søndagens hjemmekamp mot Aalesund.

- Det er nok å dra den litt langt. Blant annet Celtic har et tilbud som gir internett på sin stadion, men det er ikke den samme løsningen som man nå kan få i Norge, sier Øverland.

LIVE:Følg Viking - Aalesund fra kl. 18.00.

Foreløpig er det søndagens kamp på Viking stadion, som er prøvekanin. Deretter skal Toppfotball Norge og klubbene gjøre en vurdering om man skal innføre det frivillige tilbudet på flere arenaer.

- Det er foreløpig gratis for våre kunder, men langt fra billig for oss, slår Økland fast.

Avhengig av størrelsen på stadion, vil prosjektet ifølge toppfotballsjefen koste hver klubb mellom 500.000 og 900.000 i året.

- Dette kan gi økte reklameinntekter for klubbene. I Sverige har klubbene gått sammen for å investere i systemet hvor de har en utbyggingsplan på to år. Vi starter med Viking, så får vi se hvordan det går videre, sier Øverland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GLEDER SEG: Leif Øverland gleder seg til å se resultatet av pilotprosjektet som nå iverksettes på Viking stadion. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Eies av Norsk Toppfotball

Det er Cmore som eier rettighetene i Tippeligaen, men det blir ingen klinsj med, mener Øverland.

- Dette er innhold som vi eier, og noe Cmore er kjent med, sier han.

Det er nettverksgiganten Cisco som skal levere løsningen, og dersom klubbene bestemmer seg for å innføre systemet, må man signere en leasingavtale på syv år.

- Det innebærer full trådløst internett som er gratis for kunden. Det gjør igjen at nettet er så bra at du kan dele videoer og opplevelser. I tillegg kommer masse «goodies», sier Øverland, og sikter til videoløsningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder