HØYTFLYVENDE KEEPER: Lars Cramer har vist seg som en meget solid sisteskanse for Kalmar FF. Her i aksjon mot Gefle nylig, hvor han holdt nullen for andre kamp på rad. Foto: Patric Söderström/Scanpix.

«Ukjent» i Norge - herjer i Sverige

- Jeg hadde ikke vært redd for å sette ham inn på landslaget nå, sier Frode Grodås om den norske keeperen som har tatt Allsvenskan med storm.

  • Marius Vik

Artikkelen er over seks år gammel

Har du hørt om Lars Cramer? Den 22 år gamle keeperen har ikke rare CV-en fra norsk fotball, og noterte seg for bare to eliteseriekamper i de tre sesongene han var i Strømsgodset. I vinter ble 22-åringen lei av å slite reservebenken, og satte i stedet kurs for Sverige.

Det har vist seg å være et lykkelig valg.

Banens beste i to av tre

Etter at Kalmar FF i sommer solgte den albanske landslagskeeperen Etrit Berisha til Lazio har Cramer etablert seg som fast sisteskanse på den svenske østkysten. I sine tre seriekamper har han bare sluppet inn ett mål, og i to av kampene er han blitt kåret til banens beste. I mandagens kamp mot Öster hedres han som eneste spiller av Expressen med fire bier, uten at hovedpersonen mister bakkekontakten av den grunn.

- Det har vært en grei start, sier Cramer beskjedent.

Med et snitt på 0,33 baklengsmål per seriekamp - om enn bare tre - har Cramer en statistikk få kan matche. Frode Grodås, som har hatt Cramer som elev i NFF-prosjektet «morgendagens keeper», er likevel ikke overrasket.

LES OGSÅ: Wæhlers målgivende fikk AIK til å rase

- Noen ganger ser du at en spiller har noe spesielt, og det så jeg med en gang da jeg så Lars i aksjon for fem år siden. Han hadde noe rått, noe som var langt utover det normale.

- Jeg er overhodet ikke overrasket over at han gjør det så bra i Sverige, og jeg tror det var vondt for Godset å slippe ham. De visste nok at han ville gjøre det bra, sier Grodås.

- Ikke langt unna landslagstroppen

Så bra mener landslagets keepertrener at Cramer er, at større oppgaver snart kan vente.

- Jeg hadde ikke vært redd for å sette ham inn på landslaget nå.

- Nå som André Hansen er ute med skade, kan han bli kalt inn som tredjekeeper til de to VM-kvalifiseringskampene som gjenstår?

- Det kommer nok tidlig, han bør nok få noen kamper til i Sverige, men han er ikke langt unna landslagstroppen, understreker den gamle England- og Tyskland-proffen.

Det er likevel ikke noe hovedpersonen tenker mye på.

- Alle er jo sugne på landslaget, men det er ikke der jeg har fokuset nå.

GODE MINNER, LITE SPILLETID: Lars Cramer fikk bare to kamper i sin tid i Strømsgodset - her fra kampen mot Odd, høsten 2011. Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix

- Ekstrem rekkevidde

I stedet er unggutten mer opptatt av hvordan han kan utvikle seg til å bli en enda bedre keeper - selv om Grodås mener 22-åringen har de fleste kvalitetene en toppkeeper bør ha.

- Lars har en ekstrem rekkevidde, og dekker veldig mye av målet, men samtidig er han også meget god med bena. Han er god en mot en. Igangsettingen og spillforståelsen er også bra, det samme er feltarbeidet, og han er verbalt sterk, skryter Grodås, som mener at nøkkelen til Cramers umiddelbare suksess er tillit.

- Han har blomstret voldsomt etter at han forlot Godset. Jeg merket at han ikke var der han brukte å være den siste tiden, men da han kom tilbake i august (til «morgendagens keeper»-prosjektet) var gnisten og gleden tilbake - og det skyldes at han får spilletid, tillit og anerkjennelse.

Cramer sier seg ikke uenig.

- Jeg trivdes veldig godt i Strømsgodset, men jeg var ikek så sugen på ett år til slik situasjonen var. Adam (Larsen Kwarasey) er en veldig god keeper, og jeg skjønte at han kom til å bli værende.

- Jeg dro til Kalmar og hadde et fint møte med sportssjefen, og ble forespeilet at jeg skulle bli førstekeeper i det Etrit Berisha forlot klubben. Det skjedde, og jeg trengte denne forandringen, sier en fornøyd Lars Cramer til VG.

PS! Det er ikke bare Frode Grodås som skryter av den norske sisteskansen. I Sverige får også Cramer lysende omtale. Etter mandagens kamp mot Öster twitret P4s svenske Kalmar FF-eksperten Magnus Krusell følgende: «Lars Cramer er en meget interessant målvaktstype, ikke bare på grunn av alle redningene i dag. Rolig, trygg, bra med bena. Kompakt.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder