MÅ LÆRE: Rosenborgs tidligere trenerlegende, Nils Arne Eggen, mener RBK-spillerne må få tid til å tilvenne seg tempo i Europa. Likevel innrømmer han at tapet mot Real Sociedad var stygt. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Eggens dom etter verste RBK-tap siden 2010: – Vi ble overkjørt, men må lære

Rosenborgs 4-0-tap mot Real Sociedad er trøndernes styggeste siden Nils Arne Eggens 2010-utgave fikk juling av Bayer Leverkusen.

  • Herman Tinius Folvik

Artikkelen er over to år gammel

– Vi har opplevd dette før. Leverkusen ga oss den samme behandlingen. Den eneste måten å øve på Europa-spill er ved å spille der. Selv om Rosenborg ble overkjørt, må man ikke glemme kampen, men lære. Det er enkle ting å sette fingeren på, men det tar tid å bli dyktig på det, sier Nils Arne Eggen til VG.

Ikke siden 4-0-braktapet mot tyske Leverkusen 16. september 2010 har RBK tapt en tellende kamp med så stygge sifre.

Les også: Eggens 60 beste sitater?

Fra 2011: Eggens beste pressekonferanser:

– Det var ikke all verden til forestilling. Vi ble jo overkjørt mot et godt lag. Laget mangler litt erfaring i Europa og det er en fin læring. Det var glimt av godt spill, men vi var for gavmilde i starten. Også scoret dem faktisk på sine to første sjanser etter en retur fra keeper og feilvurdering av stopperne, sier Eggen dagen derpå.

Til tross for at Kåre Ingebrigtsens menn fikk smake spansk pepper i Europa League-kampen i San Sebastian, vil ikke trenerlegenden svartmale situasjonen.

VG+: Eggen-portrett fra 75-årsdagen

– Vi må stå på og trene på forbedring. Det er en tilvenning til tempo som er ute i Europa. Så skal vi ha respekt for at det var en vanskelig kamp mot et godt og patriotisk, baskers lag. Vi må passe oss for å ikke se helt svart i forhold til hvit, det er fort gjort, mener 75-åringen som tok RBK til kvartfinale i Champions League i 1997.

Se høydepunktene her:

Les også: RBK får slakt i spansk presse

– Langt opp

Tidligere RBK-kaptein Bent Skammelsrud fikk vonde minner av å se på 4-0-tapet i Spania.

– Denne kampen er bare å glemme. Man lærer ikke noe ved å bli rundspilt så kraftig, men man må ikke grave seg ned heller, sier Skammelsrud.

Fa 2002: Eggen tordnet: - Hva tror du Hareide kan som ikke jeg kan?!

Han var med på å tape 5-0 mot Lyon og 7-2 mot PSG på starten av 2000-tallet blant annet.

– Du ser det er langt opp. Det minnet om Norge mot Tyskland. Jeg er skuffet over forskjellen, selv om jeg ikke ventet poeng eller seier, sier Skammelsrud.

RBKs tidligere playmaker var skuffet over duellkraften. Spanjolene var sterkest i de første duellene:

Selv om Rosenborg var nok spillere på «riktig side», virket det som baskerne gjorde akkurat som de ville.

– De flytter ikke beina fort nok. RBK er i posisjon, men kommer ikke opp i press. Det er tungt mellom øra. Det går for fort. Så taper man dueller og sliter på dødballer. Vi kan ikke lenger si vi er gode på overganger og dødballer, for det er lenge siden vi var nå, mener Skammelsrud.

RBK-Ingebrigtsen: Omtaler Eliteserien som «breddeidrett»

Han tror trønderne først og fremst på ta sine poeng på eget gress.

– Du ser forskjellen på norsk og internasjonal fotball. Innleggskvaliteten er mye bedre. Du må være konsentrert hvert eneste sekund. I Norge styrer RBK 90 prosent av kampene og de får ikke trent på de situasjonene før det smeller, melder Skammelsrud.

Les også: Bendtner om forvandlingen: – Enestående

Tro mot Vardar

28. september kommer Vardar fra Makedonia til Lerkendal.

– Den viktigste kampen er den man ikke har spilt. Jeg har god tro på at Kåre og gutta kan slå tilbake i neste kamp mot Vardar. Man skulle tro Vardar var fra Island for vard er jo gammelnorsk, men de er fra Skopje og det er jo faktisk en vennskapsby av Trondheim det. Byen ble satt i brann en gang under balkankrig, men det er vel du for ung til å vite, sier Eggen i godt humør med rette.

Dette sa Helland etter kampen:

Ved juletider ble han operert for brudd i ryggsøylen, men nå er han i bedre form.

– Jeg er ikke så mobil. Jeg spiller ikke til søndag som jeg pleier å si, men jeg er oppe og går for egen maskin, forteller Eggen og ler.

Søndag tar Vålerenga i mot Rosenborg - samme dag som Eggen fyller 76 år.

Mer om

  1. Rosenborg BK

Flere artikler

  1. Rosenborgs Europa-bragd glapp på overtid: – Vi kan takke oss selv

  2. Bendtner om forvandlingen: – Det har vært helt enestående

  3. Jørgen Skjelvik får lukrativ avtale i USA

  4. Konradsen etter Europa-nedtur: – Kjennes ut som listen ligger litt høyt

  5. Kun én norsk europacupseier i Spania – men RBK-Kåre har troen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder