KOMETKARRIERE: Christian Eriksen har bare så vidt rukket å bli myndig, men er allerede en av de aller største stjernene på det danske landslaget. Foto: AFP

KOMETKARRIERE: Christian Eriksen har bare så vidt rukket å bli myndig, men er allerede en av de aller største stjernene på det danske landslaget. Foto: AFP

Eriksen (19): - Danmark vinner gruppespillet

19-åringen beskriver sin egen kometkarriere som heseblesende

KØBENHAVN (VG Nett) Danskenes stjerneskudd Christian Eriksen (19) tror Danmark står igjen som puljevinner når gruppespillet inn mot EM er over.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Kampen mot Norge blir svært viktig for oss. De leder gruppen nå, og vi må hente dem inn igjen, er Eriksens enkle forklaring overfor VG Nett. Danskenes wonderboy har tro på at drengene skal lykkes med oppgaven.

- Jeg tror vi vinner gruppen, faktisk, sier han til VG Nett.

Les også: - Kun to nordmenn ville vært gode nok for Danmark

Eriksen har nettopp fylt 19 år, men har allerede rukket å bli sammenlignet med spillere som Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart og Laudrup-brødrene Michael og Brian.

- Det er store ord. Men sammenligning er sammenligning, jeg vil heller bli kalt "den nye Christian Eriksen", smiler han.

- Men klart. Det er jo «fedt»!

VG Nett-leser:Landslaget vårt ser overhodet ikke skremmende ut. Egentlig skikkelig tafatte greier. Dette blir 1-3 tap.Diskutér her!

Kometkarrieren

Christian Eriksen ble innmeldt i sin første fotballklubb allerede før han hadde fylt tre år, og i 2005 signerte stortalentet for OB. Der ble han i tre år før han ble hentet av Ajax. 18.oktober 2008 satte han navnetrekket sitt på kontrakten som bandt ham til nederlandsk fotball, og klatringen i Ajax sitt ungdomssystem begynte.

Debuten for den nederlandske klubbgiganten fikk han mot NAC Breda i januar 2010, og i kjølvannet av dette kom også sammenligningene med de store stjernenavnene, annonsert av daværende Ajax-trener Martin Jol.

25. mars 2010 scoret han sitt første mål for Ajax, og bare uker senere forlenget han kontrakten med klubben til å gjelde fram til 2014. Da hadde han også rukket å debutere for det danske A-landslaget, mot Østerrike. Det gjorde ham til den fjerde yngste danske spilleren på landslaget noensinne.

Aller yngst ble han under VM i Sør-Afrika i juni i fjor, da han fikk være med landslaget til mesterskapet. Han var på banen både mot Nederland og Japan, men Danmark tok seg ikke videre fra gruppespillet.

Nå er Eriksen godt inne i sin andre sesong for Ajax, og han har blitt kåret til årets talent i Danmark.

- Det har skjedd veldig mye på bare noen få år, sier Eriksen, som fylte 19 år i februar..

- Det har egentlig vært ganske heseblesende. Etter at jeg spilte meg inn på Ajax, tok det to måneder før jeg var tatt ut på landslaget. Deretter tok det tre nye måneder, så var jeg plutselig i VM, smiler han.

- Det ble jo en del styr rundt meg, kanskje spesielt siden jeg var den yngste spilleren, fortsetter han.

Føler ikke på presset

Ifølge den danske landslagstreneren Morten Olsen fikk Eriksen seg en nedtur på høsten i fjor.

- Han fikk seg en mental og psykisk nedtur, men etter at han begynte å få spilletid i Ajax igjen, kom han tilbake for fullt, sier Olsen til VG Nett.

Selv mener ikke Eriksen at alt oppstyret og oppmerksomheten rundt ham er årsaken til at han fikk noen vanskelige måneder.

- Nei, jeg føler ikke at jeg har hatt noe voldsomt press på meg. Det presset jeg har, er skapt av meg selv, sier han.

IMPONERT: Landslagssjef Morten Olsen har latt seg imponere av Christian Eriksen, og tror han kan bli viktig for landslaget i en årrekke framover. Foto: PA Photos

Blir i Ajax

Etter den tunge åpningen på sesongen i 2010, kom Eriksen etter hvert tilbake for fullt. Den siste tiden har han vært en viktig brikke for Ajax, og landslagstrener Olsen har begynt å bekymre seg for om unggutten får for mye spilletid i Nederland.

- Han løper for mye. Det er selvsagt bra med spilletid, men han må ikke løpe for mange meter, heller. Han er bare 19 år, sier Olsen ifølge danske Ekstra Bladet.

Selv er Eriksen klar på at han stortrives i Ajax, og har tenkt å bli i klubben.

- Helt klart. Jeg får spilletid og jeg får spille kamper. Men hva som vil skje i fremtiden, vet jeg ikke, sier han.

- Det kommer til å skje mye i tiden framover også, ikke minst med landslaget. De siste to årene har gått veldig fort og vært bra, det tredje året nå vil vel bli det beste, ler han.

- Beina godt plantet på jorden

Også trener Morten Olsen tror Eriksen vil ha mange svært gode år foran seg i karrieren.

- Han er en veldig dyktig spiller, og han har utviklet seg raskt. Han er både dynamisk, robust og har en kropp for fotball, sier Olsen til VG Nett.

Olsen tror 19-åringen lever godt med det forventningspresset som tross alt blir lagt til ham.

- Han vet at han er Christian Eriksen. Det er det han skal utvikle seg videre som, og det er ingen fare for at han skal bli høy på pæra. Eriksen har beina godt plantet på jorden, sier landslagstreneren.

Les også

 1. FCK-kapteinens angrep: - Nordmenn er kjedelige

  (VG Nett) Danskenes fotballhat til Norge er velkjent. Før lørdagens storkamp på Ullevaal, kaster kapteinen på Nordens…
 2. Åpent hus i starten i Danmark-leiren

  De danske fotballgutta har tre helt åpne treninger før Norge-kampen. Pressen og alle andre er velkommen mandag, tirsdag…
 3. Høgli ute mot Danmark

  Høyrebacken Tom Høgli har meldt forfall til EM-kvalifiseringskampen mot Danmark lørdag.
 4. Moa: - Dårlig nytt om vi mister Carew

  HANNOVER (VG Nett) (Hannover-Hoffenheim 2-0) Mohammed Abdellaoue (25) mener Norge mister slagkraft uten John Carew…
 5. - Carew føler seg bedre

  (VG Nett) John Carew (31) er fremdeles høyst usikker til Danmark-møtet, men skal være på bedringens vei.
 6. Moa: - Helt vanvittig om vi greier Champions League

  HANNOVER (VG Nett) (Hannover-Hoffenheim 2-0) Med sin åttende scoring for sesongen er effektive Mohammed Abdellaoue…
 7. Danske stjernespillere: - Nå kan Solbakken gå på vannet

  KØBENHAVN (VG Nett) De danske landslagsheltene er imponert over Ståle Solbakkens suksess i Europa, men tror likevel han…
 8. Politiet: - Vi betegner dette som høyrisikokamp

  (VG Nett) Oslo-politiet forbereder seg på at fotballpøbler vil innta hovedstaden når Norge møter Danmark lørdag 26. mars.
 9. Lindegaard uaktuell mot Norge

  Anders Lindegaard ble tirsdag uttatt i Danmarks tropp til EM-kvalifiseringskampen mot Norge, men samme dag måtte han…
 10. - Kun to nordmenn ville vært gode nok for Danmark

  (VG Nett) Sportsredaktør i Berlingske Tidende, Flemming Fjeldgaard, kaller Drillos spillestil for…
 11. Solér: - Du har driti deg ut, Ståle

  (VG Nett) Erik Solér sier at han personlig skal få noen til å ringe Ståle Solbakken og fortelle den norske FCK-treneren…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder