EM-byen Lille forberedt på mer fotballvold

LILLE (VG) Frykt for voldelige sammenstøt mellom russiske og engelske fotballsupportere i kveld har mobilisert 4000 polititjenestemenn og nødhjelpere.

Artikkelen er over tre år gammel

Onsdag og torsdag kveld i Lille er blant de mest risikofylte dagene under EM. Da treffer nemlig skuffede russiske supportere etter 1-2-tapet mot Slovakia, engelske fotballfans som er på plass for å heie frem England som møter Wales dagen etter.

Stemningen mellom Russland og Englands tilhengere har vært spent under hele EM. Riktig ille gikk det forrige gang de møttes, hvor krigsscener utspilteseg i Marseilles gater da de to fotballnasjonene spilte uavgjort.

LESTE DU DENNE? Russiske fotballpøbler herjer i Frankrike: – Harde, dedikerte folk som anser det å slåss som en sport

I den nordfranske byen Lille gjør de nå alt de kan for å forebygge at dette skjer igjen. Rundt 4000 politi og folk fra nødhjelpsetaten er mobilisert for disse dagene. 1600 av dem konsentrer seg kun om det lille sentrumsområdet med barer, puber og åpne plasser.

MASSIVT POLITIOPPBUD: Bare i den beskjedne sentrumskjernen av Lille er det 1600 dedikerte politimenn på plass i kveld. Frykten er voldelige scener når fotballsupportere fra England og Russland møtes. Foto: Harald Henden

Alkoholforbud

Alkoholsalg ble forbudt i sentrum allerede tirsdag klokken 18 og forbudet gjelder frem til fredag morgen. Aldri før har myndighetene her sett seg nødt til å forby slag av alkohol over flere dager. Byens 350 barer, puber og restauranter holder også stengt etter midnatt.

Dette gjelder også i den lille nabobyen Lens, hvor England møter Wales på torsdag. Britisk politi forventer at hele 70.000 fans fra de to landene reiser til Frankrike for denne EM-kampen.

NOK INNABORDS: Promillen er høy blant supporterne fra Storbritannia allerede tidlig på ettermiddagen. Her i et forsøk på fotball i Lille sentrum. Foto: Harald Henden VG

Opp mot 200 slåsskjemper

Om alkoholforbudet virkelig vil ha en dempende effekt på volden, er usikkert. De verste av de russiske hooliganene er slett ikke drevet av alkohol, men er tvert imot organiserte bråkmakere som lar det gå sport i å slåss, med eller uten promille.

De svært voldelige pøblene fra Russland skal være mellom 150 og 200 i tallet, skriver regionalavisen La Voix du Nord.

VG MENER: Fotball i fare

Mens franske myndigheter tirsdag forsøkte å utvise enkelte av russerne som var involvert i opptøyene i Marseille, begynte trykket allerede å bygge seg opp i Lille. De rundt 15.000 russiske supporterne ankom byen i god tid før kampen mot Slovakia. Nå frykter politiet hva som kan skje når skuffede russiske fotballfans skal komme over 1-2-tapet mot Slovakia.

35 ble alvorlig skadet etter gatekampene mellom supportere i Marseille. Fortsatt er tilstanden kritisk for én person.

INGET HVERDAGSLIV UNDER EM: Innbyggerne i Lille må forholde seg både til fulle og tidvis aggressive supportere og et stort oppbud av militær og politi. Foto: Harald Henden, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder