RØRT: Styreleder Ivar Koteng ble også hedret av fotballpresident Yngve Hallén under gullseremonien på Lerkendal søndag. Fem år etter det siste seriemesterskapet lyktes trønderne igjen med å gå til topps. Foto: Therese Alice Sanne , VG

RBK-sjefen: – Trodde ikke Kåre var SÅ flink

Ivar Koteng sparket to trenere og en daglig leder på veien til nytt RBK-gull

TRONDHEIM (VG) Det har kostet trenerblod og svette. Etter at seriegullet var sikret måtte Rosenborgs styreleder Ivar Koteng (56) ty til gledestårene.

  • Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG satt seg ned med den frittalende eiendomskongen for å snakke om den snart fire år lange ferden han har ledet. To trenere og en daglig leder har fått sparken underveis. Han prøvde å få Nils Arne Eggen til å gjøre comeback.

Les også: RBK-sluttpakker koster millioner

Så veien frem til årets suksess har vært preget av noen fartsdumper for mannen som i det sivile startet med to tomme hender og nå er god for nærmere to milliarder kroner, ifølge Kapital.

Lever med RBK døgnet rundt

Men det han tenker mest på er Rosenborg.

– Vi må jobbe sent og tidlig. Hvis ikke kommer han med pisken, beskriver trener Kåre Ingebrigtsen med et smil.

– Jeg sovner med Rosenborg, våkner med Rosenborg og dusjer med Rosenborg, innrømmer Koteng.

I 1993 meldte trønderen fra Åfjord på Fosen seg inn i Rosenborg Ballklub for å gi sin støtte til Nils Arne Eggen. Han ville ikke sitte stille å se på at spillerne prøvde å fjerne treneren i et opprør som etter hvert stilnet.

– Jeg ble medlem da spillerne ville sparke Nils Arne Eggen. Han la jo den diskusjonen død på egen hånd, men jeg følte for å støtte Nils Arne. Jeg tror Nils Arne er en av verdens beste trenere. Utvilsomt. Du kan ikke bare hvile deg eller kose deg hvis du skal bli god i noe. Rosenborg var nummer 13 i Europa på sitt beste. Det er jo helt utenkelig. Men hvorfor kom vi dit? Man kan ikke avskrive den type fotball, spesielt nå som norsk fotball har gått ned. Fotball er logisk. Når du ikke har de beste individualistene må du gjøre det på en annen måte. De beste klubbene burde ha kopiert Nils Arne Eggen. Jeg synes jo det var rart at han ikke fikk fortsette etter 2010-sesongen.

Les også: Storklubbene invaderer Lerkendal på torsdag

Mener RBK trente for lite under Jönsson

I stedet valgte RBK å ansette Jan Jönsson som ny trener etter at Eggen loset inn det som frem til nå var klubbens siste seriegull. Koteng ble ikke imponert over svensken da han ble valgt som ny styreleder i februar 2012.

– Det som overrasket meg mye var at man trente veldig lite. Tok i veldig lite. Man la til rette treningene etter når man skulle kjøre ungene i barnehagen. Sånn kan det ikke være. Det må være motsatt. Det som sannsynligvis var bakgrunnen for Jönssons suksess i Stabæk var at han hadde fire-fem gode fotballspillere som hadde gode relasjoner seg imellom.

– Prøvde du på noe tidspunkt å overtale Nils Arne Eggen til comeback da Jönsson måtte gå?

– Jeg spurte Nils Arne på sommeren før Jan Jönsson fikk sparken. Da sa han at han ikke ville. Men jeg hadde kommet til å kjempe for det hvis det hadde vært aktuelt, svare Koteng.

Husker du denne? Eggen ikke aktuell som Jönsson-erstatter

Jan Jönsson svarer slik på kritikken fra styrelederen som fjernet ham:

– Vi hadde den lengste veien inn i et gruppespill i Europa som Rosenborg noensinne hadde hatt, og kanskje med den minste stallen som man noen gang har hatt. Med to kamper i uken var det vanskelig å få til en større mengde og belastning akkurat da. Vi skulle spare inn på personell både i spillertroppen og utenfor, noe vi gjorde, samtidig som vi tjente penger på å ta oss til sluttspill i Europa. Med større stall kunne vi ha rullert mer på laget. Da kunne vi også ha trent mer.

Ingebrigtsen flinkere enn han trodde

Det er ikke bare Jönsson som har fått merke Kotengs handlekraft. Styrelederen har også fjernet Hroar Stjernen og ryddet vei for Tove Moe Dyrhaug som ny daglig leder. Og han har både ansatt og sparket PerJoar Hansen som trener.

Husker du denne? «Perry» har mistet spillergruppen

– Det er ikke hyggelig å si opp folk, men når du må det, så må du det. Skal vi bli gode, så må vi ha flinke folk. Hvis de ikke er flinke, kan de ikke være her, sier Koteng, som mener at RBK har fått i overkant godt betalt for valget av Kåre Ingebrigtsen.

Les også: Stjernen overrasket over at han fikk sparken

– Med Kåre har vi hatt mer flaks enn vi … Vi trodde ikke han var flink som han er. Vi skjønte jo at han kunne fotball. Han har et godt humør, og er en klokere mann enn han virker som, det visste jeg. Men jeg visste ikke at han var en så god pedagog. Du så endring allerede etter fire treninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HANDLEKRAFTIG: Ivar Koteng tror han tar en ny periode som RBKs styreleder på årsmøtet i februar. - Jeg tror ikke Rosenborgs suksess er avhengig av meg lenger. Men det kan tenkes at jeg synes det er så artig at jeg blir litt småavhengig av Rosenborg, sier han i dette VG-intervjuet på Brakka. Foto: Therese Alice Sanne , VG

– Jeg har ikke gjort så mye, men jeg har gjennomført en del ting som kanskje har vært vesentlig. Teamet her er veldig bra nå, tillegger Koteng, og skryter voldsomt av daglig leder Tove Moe Dyrhaug.

– Tove er fantastisk bra. Hun ville ikke ha jobben, men jeg visste at hun ville ta den hvis vi tok det med ro. Vi ventet henne ut. Hun kan ikke overvurderes.

Sa nei til å selge Selnæs

Selv hevder han at han ikke blander seg noe særlig inn i den daglige driften.

– Det som skjer utenfor budsjett innenfor logistikk, er jeg med på.

– Hvis Ole Selnæs skal selges da?

– Da vi fikk et bud på Ole på 27 millioner kroner, tok jeg en ringerunde til alle i styret.

– Hvor vanskelig var det å si nei til det?

– Svært lite vanskelig. Vi er her for å spille fotball. Ikke for å samle millioner. Jeg mente vi kom til å tjene det tilbake ved å komme til Europa League. Og det gjorde vi jo.

– Hvilken sum vil gjøre det umulig ikke å selge Ole Selnæs?

– Vi håper at vi greier å komme oss til EM. Da kan Ole bli enda litt bedre og få vist seg mer frem. Slik at han kan komme til en ordentlig fin klubb. Vi vil ikke selge Ole, men vi kommer til å selge hvis han vil bli solgt. Hvis vi hadde vært kyniske, så kunne det vært mer fornuftig for oss å la ham gå som Bosman-spiller om tre år – hvis det hadde sørget for at vi kom til tre gruppespill i Europa. Ole er steingod.

Les også: Brentford la inn seks bud på Ole Selnæs

Enig med Groningen om Sørloth-salg

– Er det aktuelt å gjeninnføre lukrative Champions League-bonuser slik at nøkkelspillerne ikke lar seg friste av utlandet – slik det var med Erik Hoftun og Roar Strand?

– Vi har snakket litt om det. Det kan hende. Men i mange tilfeller er det mer en guttedrøm enn pengene ved utlandet som frister.

– Det er vel gunstig å cashe inn på en Alexander Sørloth som uansett neppe ville blitt en nøkkelspiller neste år?

– Han vil det, og de rundt ham vil det, så vi synes det er helt flott. Sport sier at han sannsynligvis er litt for dårlig for Rosenborg, men for god til å sitte på benken. Selv om han ideelt burde ha kommet tilbake til Rosenborg om to år, svarer Koteng.

Etter det VG erfarer gjenstår kun den personlige avtalen før Bodø/Glimt-utleide Alexander Sørloth selges til Groningen.

Eggen: – Jordnær og ærlig

Både Kåre Ingebrigtsen og Nils Arne Eggen mener den ujålete styrelederen, som gjerne rusler rundt i en slitt T-skjorte, har vært avgjørende for Rosenborgs oppblomstring.

– Ivar er direkte. Han forteller meg ikke hvordan det skal være, men i klartekst det som ikke er bra. Han er veldig fin og enkel å forholde seg til. Han har gjort en kjempejobb for Rosenborg. Han stiller krav, har vært med og tatt grep, og er definitivt en medvirkende årsak til seriegullet, sier RBK-treneren.

– Ivar er en veldig jordnær og ærlig sjel, og har gjort en glimrende jobb som øverste sjef. Han har fått på plass de nødvendige brikkene for at Rosenborg skulle oppstå som Rosenborg. Det er ikke bare økonomi ved Ivar, han er også en veldig klok og sosial person som har begge føttene plantet på jorden, sier Nils Arne Eggen.

Gråt etter seriegullet

Selv tror styrelederen at han går på en ny periode på årsmøtet i februar.

– Jeg tror jeg var viktig da vi fikk gjort en del tiltak, men jeg tror ikke Rosenborgs suksess er avhengig av meg lenger. Men det kan tenkes at jeg synes det er så artig at jeg blir litt småavhengig av Rosenborg, gliser Koteng.

Han forteller at han gråt da mesterskapet ble sikret borte mot Strømsgodset. Det å hente seriegullet hjem til Trondheim, på Rosenborg-måten, har vært målet helt siden han ble valgt inn i februar 2012.

– Følelsesmessig så var det voldsomt. Det er kjempestort. Folk tror jeg er en tøffing, men jeg er en blaut type, sier Ivar Koteng.

Les også: RBK og Molde i krangel etter hat-sang

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder