MISTER EM: Karim Benzema, Mathieu Valbuena, Lassana Diarra, Mamadou Sakho og Raphaël Varane mangler for Frankrike på grunn av alt fra sextape-skandale til skader i siste minutt. Foto: AFP

Sextape, stjerneras og rasisme: Frankrike-kaos før EM

VG vurderer hjemmenasjonen før EM

Sportslige og utenomsportslige problemer skaper kaos rundt Frankrike før sommerens store EM-fest. Det meste er dermed  som det pleier når mesterskapene nærmer seg for årets vertsland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG varmer opp til EM-start med saker på alle deltakerne – her: Frankrike. VGs vurdering av gruppe A: 1. Frankrike 2. Sveits 3. Romania. 4. Albania.

– Didier Deschamps bukker under for presset fra en rasistisk del av Frankrike. Man må vite at det høyreekstreme pariet i Frankrike kom til andre runde i siste valg, sa den EM-vrakede superstjernen Karim Benzema om Frankrikes landslagssjef til spanske Marca.

Bare ni dager før EM på hjemmebane ble Deschamps altså mer eller mindre beskyldt for et rasistisk laguttak. Få dager før hadde Eric Cantona antydet at Benzema og Hatem Ben Arfa, begge av nordafrikansk opphav, hadde blitt vraket fra EM på grunn av etnisitet. «Jeg har lov til å tenke på det», sa Cantona til The Guardian.

Som om Deschamps ikke hadde nok å bry seg om fra før.

Er du oppdatert?: Her er alle EM-troppene

Stjerneras og skandaler

Det startet i november, da hans stjernespiss Benzema ble varetekstfengslet og senere tiltalt for medvirkning til sextape-utpressing av landslagskamerat Mathieu Valbuena. Benzema ble vraket fra EM, og saken preget Valbuena så sterkt at prestasjonene hans ikke gjorde ham fortjent til en EM-plass.

HODEPINE: Den franske landslagssjefen Didier Deschamps, her foran Karim Benzema under en pressekonferanse i 2015, har litt av hvert å tenke på under EM-oppkjøringen. Foto: Franck Fife AFP

Det fortsatte i april, da det ble kjent at Mamadou Sakho hadde gjort en positiv dopingtest etter en Europa League-kamp mot Manchester United. Midtstopperen, som var fast i Frankrikes midtforsvar og visekaptein på landslaget, måtte utelates fra EM-troppen. Han også.

Stor VG-kåring: To franskmenn på topp 10-listen over midtbanespillere

Men det stoppet ikke der. Under EM-oppkjøringen har den ene Frankrike-stjernen etter den andre meldt forfall på grunn av skade. Først høyrebacken Mathieu Debuchy. Så forsvarssjefen Raphaël Varane. Så Barcelona-mannen Jérémy Mathieu. Og sist, men ikke minst Lassana Diarra.

Den 31 år gamle Marseille-spilleren var det soleklare førstevalget som midtbaneanker for Frankrike. Men en halvtime før fristen for den endelige EM-troppen, kom sjokkbeskjeden: Diarra mister EM på grunn av en kneskade.

En hjerteskjærende epilog på det som kunne vært EMs mest rørende historie.

Jihad-rykter, familietragedie, comeback og skade

For da England hedret Frankrike og terrorofrene i Paris med fransk nasjonalsang og mektig markering på Wembley 17. november, var de fleste øynene rettet mot én mann: Lassana Diarra (31).

Fire dager tidligere hadde Diarra, mens han spilte mot Tyskland på Stade de France i Paris, mistet sin kusine under terrorangrepet noen kilometer unna.

– Hun var til stor støtte og som en storesøster for meg. I dette klimaet av terror er det viktig at vi står samlet mot faren, som ikke har noen farge eller religion. La oss forsvare kjærligheten, respekten og freden sammen, skrev Diarra i en facebookmelding som ble hyllet over hele verden.

Saken fortsetter under bildet!

LANGT NEDE: Lassana Diarra mistet kusinen sin i terrorangrepene i Paris i fjor. Bare et par dager senere spilte Frankrike privatlandskamp mot England på Wembley. Det ble en emosjonell kamp for midtbaneankeret. Foto: Matt Dunham Ap

Bare et drøyt år tidligere var Diarra så langt utenfor fotballradaren (benkesliter i Lokomotiv Moskva) at ryktene begynte å svirre om at han hadde reist til Syria for å bli jihadist. Det ble til slutt så mye at Diarras advokat, Eric Dupond-Moretti, måtte benekte det gjennom en pressemelding:

– Det er absurd. Han er ikke jihadist. Han er fotballspiller. Han har aldri satt sin fot i Syria.

15 arbeidsløse måneder fulgte for Diarra før han gjorde comeback med et smell: Scoring i Marseille-debuten, storspill deretter og en plass på det franske landslaget – fem år etter forrige gang.

Men det holdt ikke helt inn. Diarra-skaden føyer seg til rekken av franske nedturer i EM-oppkjøringen.

Ti år med skandaler

De som har fulgt det franske landslaget de siste ti årene, hadde kanskje sett den komme. Mesterskap i fotball har tross alt vært synonymt med franske skandaler siden Zinédine Zidane tok sitt farvel med en springskalle i Berlin i 2006.

• 2009: Thierry Henrys hånd. Like før han serverte William Gallas scoringen som sendte Frankrike til 2010-VM på Irlands bekostning, brukte superspissen Henry hånden til å holde ballen i spill. Hele Europa fordømte handsen, men VM-plassen var et faktu

• 2010: VM-streiken. I ettertid kan Frankrike angre på Henry-handsen, for den skulle sende dem til Sør-Afrika, hvor tidenes VM-skandale utspilte seg. Først skjelte Nicolas Anelka ut landslagssjef Raymond Domenech: «gå og kn … deg selv, din skitne horesønn» er mer eller mindre hva han skal ha sagt. Anelka ble sendt hjem. Reaksjonen til resten av troppen? Treningsstreik. Og velfortjent hjemreise allerede etter gruppespillet.

• 2012: Skjellsordene. Før EM i Ukraina og Polen var Frankrike tilsynelatende i ferd med å bygge opp et rent image igjen. Det skulle ikke vare lenge. For under lagets første kamp, 1–1 mot England, feiret Samir Nasri sin scoring ved å løpe mot pressetribunen og rope «hold kjeft» til journalistene fordi han hadde blitt kritisert før mesterskapet. Senere i mesterskapet, etter den tapte kvartfinalen mot Spania, kom Nasri med ufine bemerkninger til en AFP-journalist. «Det er ikke bra for Nasris image, og heller ikke for lagets», sa Blanc, som hadde ledet sin siste landskamp.

• 2014: Den underårige. Saken hadde pågått i flere år, men det var i januar 2014 at den kom til sin ende. Landslagsprofilene Karim Benzema og Franck Ribéry var tiltalt for å ha hatt sex med den underårige prostituerte Zahia Dehar, men i januar ble de frikjent fordi det var «umulig å bevise om de hadde gjort noe galt». Saken bidro ikke akkurat til ro rundt det franske landslaget, bare få måneder før Brasil-VM.

REDNINGSMENN? Paul Pogba og Antoine Griezmann er Frankrikes største profiler i EM. Foto: Michel Euler AP

• 2014: Skaden. Franck Ribéry stjal nok en gang oppmerksomheten i oppbyggingen til VM i Brasil i 2014. Bayern München-vingen meldte forfall etter 15 dagers oppkjøring med landslaget, og en konflikt blåser opp mellom det franske landslagsteamet og Bayern Münchens medisinske team. Den franske landslagslegen Franck Le Gall gikk ut og kritiserte den berømte, men omstridte Bayern-legen Wilhelm Müller-Wohlfahrt for å ta i bruk sprøyter. Ribéry tok Müller Wohlfahrts parti, og i midten av august offentliggjorde han sin beslutning om å legge opp landslagskarrieren allerede som 31-åring. Driblefanten med det arrete ansiktet har stort sett vært skadet siden den gang.

Ribéry er bare én av en lang rekke stjerner som ikke spiller EM for Frankrike denne sommeren: Hatem Ben Arfa, Alexandre Lacazette, Kevin Gameiro, Kurt Zouma, Geoffrey Kondogbia, Nabil Fékir, Samir Nasri, Benzema, Sakho, Varane og altså Diarra mister også mesterskapet av forskjellige årsaker.

Fire av de elleve som ideelt sett ville vært i startoppstillingen, mister mesterskapet.

Franskmennene kan prise seg lykkelige for at de fortsatt har frisparkfoten til Dimitri Payet, klassen til Antoine Griezmann, talentet til Paul Pogba og arbeidsevnen til N'Golo Kanté.

Men om det holder til å leve opp til favorittstempelet under EM på hjemmebane? Det vil tiden vise.

Under EM-profeten kan du lese VGs kjendistips, samt se hele Frankrikes EM-tropp.

Kjendistipset: Martin Fourcade

• Frankrikes store skiskytterkonge, tok fire VM-gull i Kollen i mars.

- Hva tror du om Frankrikes muligheter?

GULLGUTT: Martin Fourcade tror Frankrike er i ferd med å få tilbake selvtilliten fra gullmesterskapene i 1998 og 2000. Her feirer han selv verdesncupseieren i jaktstart under VM i skyskyting i Russland tidligere i år. Foto: Sergei Grits Ap

- Frankrike hadde en dårlig periode for noen år siden. Men nå er laget iferd med å få selvtilliten de hadde da de vant VM i 1998 og EM i 2000. Fotballen er stor i Frankrike, og vi har noen av de beste spillerne i verden. Dersom vi åpner med noen gode resultater får spillerne folket i ryggen og enda mer selvtillit.

- Hvilket lag tror du vinner og hvordan skal du følge med?

- Jeg håper på Frankrike, men liker også Spania. Likevel tror jeg kanskje begge vil få problemer med å nå Tysklands nivå. Jeg vil se det meste hjemmefra, men kan kanskje få dratt på en stadion i en pause i treningen.

- Hva tenker du om at Norge ikke har vært med siden 2000?

- Det er synd. Jeg har reist mye rundt I Norge og vet hva fotball betyr, selv i små landsbyer i Lofoten. Jeg er sikker på at Norge vil være med i et mesterskap igjen snart.

Lyst på mer EM-stoff?

Dette finner du blant annet i vårt EM-magasin, som du får tilgang til hvis du har VG+.

EMs 12 største stjerner

Fotball-EM fra A til Å

Norges EM-tropp fra 2000: Dette gjør de i dag

Slik er Zlatans stjerneliv

VGs vurdering: Slik ender EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder