FOTBALL-SJEF: Gianni Infantino fra Sveits er ny president i FIFA. Nederst til høyre mottar han salens applaus. Foto: Patrick B. Kraemer , Ap

Ny fotball-president: – Skal gjenopprette FIFAs rykte

ZÜRICH/OSLO (VG) Gianni Infantino (45) lover at han skal gjøre ligaer, klubber, spillere og supportere stolte over FIFA igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sveitseren ble fredag valgt til ny president i det internasjonale fotballforbundet. Fredag kveld hadde han sin første pressekonferanse som FIFA-sjef.

– Dere skal alle bli stolte av FIFA igjen, stolte av det FIFA gjør for fotballen, sa Infantino.

– Vi går inn i en ny æra. Viktige reformer er vedtatt her, og de skal gjennomføres. Sponsorer og TV-stasjoner og andre må få tilbake tilliten til oss.

– Vi skal jobbe for at FIFA får tilbake det ryktet som det fortjener.

Les også: Norsk fotballtopp merket at sjeiken ble desperat.

– Vi skal gjenreise FIFAs image og rykte, sa Infantino, som overraskende slo favoritten sjeik Salman i valget.

Sveitseren ble spurt om hans følelser for den avstengte UEFA-presidenten Michel Platini, som han har samarbeidet nært med.

– Han har støttet meg. Jeg takker Platini for alt han har gitt meg, alt vi har gjort sammen, svarte Infantino.

Platini er sammen med tidligere FIFA-president Sepp Blatter utestengt fra internasjonal fotball i seks år etter anklager om juks i forbindelse med en millionutbetaling fra FIFA til UEFA-president Platini.

Den nye FIFA-sjefen ble også spurt om hvordan han skal samle FIFA igjen, blant annet med tanke på at Afrika stemte på rivalen.

– FIFA er ikke delt. Dette har ikke vært noen krig. Jeg er ikke Europas mann. Vi skal jobbe sammen for utviklingen av fotballen, sa Gianni Infantino.

Hva slags reformer er det snakk om? Les mer her.

Infantino er født i Brig i Sveits den 23. mars 1970. Han er utdannet ved Fribourg-universitetet, og snakker en rekke språk: italienske, fransk, tysk, engelsk, spansk, portugisisk og arabisk.

Han briljerte på mange språk på pressekonferansen fredag kveld.

Så du denne? Mener FIFA begår selvmord om Salman velges

Han har jobbet i det europeiske fotballforbundet UEFA siden 2000, og vært generalsekretær der siden oktober 2009.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder