LENGE SIDEN SIST: Vegard Hansen og Christian Gauseth kunne smile etter ett poeng borte mot Strømsgodset forrige sesong, men laget har ikke hatt mye grunn til å smile etter bortekamper den siste tiden. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Mjøndalen uten borteseier i serien på 561 dager

VGs oddstips: Mer trøbbel for bruntrøyene

Mjøndalen har som mål å rykke opp til Tippeligaen, men da må en vond trend på bortebane gjøres noe med. Laget har ikke vunnet på fremmed gress i serien siden de vant på Jæren høsten 2014.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er ikke så vanskelig å huske sist vi vant en bortekamp i serien. Det er ikke denne sesongen, og i fjor var det vel heller ingenting. Da er vi tilbake i 2014. Det er ett og et halvt år siden. Om jeg skal tippe, vil jeg gjette mot Bryne, sier Mjøndalen-profilen Christian Gauseth (31) til VG.

Det er en kamp han bør huske godt. Mjøndalen vant 5-0, Gauseth scoret tre mål og vartet opp med noen svært kreative feiringer.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Det strides kanskje litt om hvor artige de feiringene var. Jeg kan skjønne at det var noen Bryne-supportere synes det ble provoserende etter hvert, innrømmer Gauseth.

Det er 561 dager siden, og deretter har Mjøndalen spilt 17 bortekamper i seriespillet uten å vinne. I kveld møter de Sandefjord på Komplett Arena i Obosligaen.

– Tiden går fort når man har det gøy. Nei, da. Det har vært noen regnværsdager på bortebane siden den kampen. Sånn er det å være fotballspiller. Det er noen tøffe dager, og det er noen enkle dager. I fjor var vi nære flere ganger, blant annet da vi ledet 2–0 borte mot AaFK. Denne sesongen har vi fått som fortjent. Det har vært særdeles tynt.

– Kan det ha noe å gjøre med at du har gått tom for kreative feiringer?

– Det er nok nærliggende å tro at den manglende kreativiteten på feiringer er årsaken til at vi som lag ikke har klart å vinne på bortebane. Det er det bare å slå fast, sier Gauseth med et smil.

VGTV: Kjæresten om Gauseth: – Han liker å skape overskrifter

– For enkelt å skylde på spillestilen

Det står nok neppe på kreativiteten med spillere som Gauseth og Mads Hansen, programledere i TV-serien 2 mot 1, på laget. Mjøndalen rykket ned fra Tippeligaen i første sesong etter opprykket i 2014, og så langt i år har man de lagt om spillestilen.

– Jeg tror resultatene hadde vært der om vi hadde fortsatt den knusende spillestilen med lange baller og høyt press i 4-4-2, men vi tar den kostnaden med å tørre å spille på vår egen måte. Skal vi ha noe i Tippeligaen å gjøre må vi ha vårt eget spill. Det er en læringsprosess, og den går over tid. Vi er ikke ferdig utlært i vår spillestil, sier han, og fortsetter:

– Jeg føler ikke det har vært spillestilen som har gjort at vi har sluppet inn mål. Vi har klønet det litt til for oss selv, også har vi presset lag langt ned i banen og blitt kontret på. Det blir for enkelt å skylde på spillestilen, det er andre lags dyktighet og noen enkle feil fra vår side.

Les også: Derfor finner Mads Hansen stadig på nye sprell

Gauseth mener at om man ser bak resultatene – fem poeng etter fem serierunder – er det ikke så grått som det kan se ut.

– Det er klart på bortebane har det ikke vært bra, men hjemme har det ikke vært så svart. I enkelte kamper også ganske bra, jeg synes vi på hjemmebane har fått litt dårlig betalt.

– Tror du TV-serien «Alle gutta» har påvirket dere?

– Ja, helt klart. Jeg er helt sikker på at TV-serien har påvirket oss veldig. Men jeg tror den har påvirket oss utelukkende på en positiv måte. Når man vet hvor mange PR-kåte spillere som finnes i garderoben vår, er det bra for den mentale helsen i laget. I tillegg har man lært oss å kjenne, sier han.

Tøff bortekamp

– Jeg tror mye ligger i at vi har sluppet inn det første målet i fire av fem kamper denne sesongen. Kommer man foran, ser ting lysere ut med en gang, men må man jage hele tiden blir det tøft mentalt, sier han.

Gauseth vet laget står foran en tøff bortekamp når de gjester Sandefjord, det gjør også trener Vegard Hansen.

– Sandefjord er en voksen utfordring for oss. De er et av de beste lagene i serien, og har funnet formen. Det vet vi blir en vanskelig kamp, sier Hansen til klubbens hjemmeside.

De to lagene har møtt hverandre ti ganger de siste fem sesongene. Sandefjord har vunnet fem ganger, Mjøndalen to og de siste tre oppgjørene har endt uavgjort. Fire av fem Sandefjord-seirer har kommet på hjemmebane, og vi blir ikke overrasket om det blir hjemmeseier også i kveld. Vertene har vunnet fem av seks kamper etter tapet i Levanger, hvorav fire er på lagets fire siste kamper. Blant de kampene cupseier over Lillestrøm og borteseier mot Fredrikstad.

Mjøndalen står for øvrig med 0–8 og null poeng på sesongens to første bortekamper i OBOS-ligaen.

Oddsen for en ny Sandefjord-seier over Mjøndalen er 2,10. Kampen har spillestopp 18.55, og vises på TV 2 Zebra.

Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder