FORNØYD MANAGER: Choe Nam Hyok er nordkoreansk fotballs «utenriksminister». Etter fire måneder med Jørn Andersen som trener er han strålende fornøyd. I midten keeperveteranen Ri Myong-Guk. Foto: TROND JOHANNESSEN

Nord-Korea-topp: – Håper Andersen tar oss til 2022-VM

Jørn Andersen (53) er halvveis i sin åtte måneder lange kontrakt som Nord-Koreas landslagssjef. – Personlig håper jeg han leder oss til VM i 2022, melder Choe Nam Hyok i det nordkoreanske fotballforbundet.

  • Trond Johannessen

Artikkelen er over tre år gammel

Han er imponert av jobben Jørn Andersen har gjort.

– Han er langt unna hjemlandet og hadde aldri før møtt spillere og støtteapparat. Dette kan ikke ha vært bare enkelt for ham. Men med sin ekstraordinære glød og kjærlighet til fotballen har han jobbet utrettelig – og han har hatt suksess, skriver Choe Nam Hyok til VG i en e-post fra Pyongyang.

Han snakker godt engelsk og er en slags manager for laget, med hovedansvaret for utenlandskontaktene og å skaffe motstandere. Under de ferske oppholdene i Malaysia og Shanghai, var det Choe som fungerte som oversetter for landslagssjefen, på treninger og spillermøter.

– Spillerne har følt at det har vært tøffere fysisk, men de har fulgt opp sin nye trener uten å klage. Nå har vi spilt tre kamper mot god asiatisk motstand (to ganger Irak og De forente arabiske emirater), og resultatene har vært veldig positive. Det har gitt hele laget et ekstra løft og selvtillit.

Livet på innsiden: Jørn Andersen i stort intervju om livet i Pyongyang (VG+)

– Vi er veldig fornøyde, både med de første resultatene og med den taktiske delen. Alle spillerne er nå med på trenerens ideer, hovedpunktene hans og hvordan vi skal forflytte oss i situasjoner som oppstår. Spillet er blitt bedre og bedre for hver kamp, og alle forstår hvorfor vi har trent som vi har gjort. Det er kanskje det aller mest tilfredsstillende, mener «Mr. Choe», som Jørn Andersen kaller ham.

Nord-Korea slo Irak 1-0 i den første kampen, spilte uavgjort 1-1 mot samme nasjon i den andre, før det ble 2-0-seier over De forente arabiske emirater.

(Saken fortsetter.)

MÅLFARLIG: Jong Il Gwan scoret to av Nord-Koreas fire mål i kampene mot Irak og De forente arabiske emirater. Her er han sammen med landslagssjef Jørn Andersen (også han målfarlig en gang) etter å ha blitt matchvinner mot Irak. Foto: TROND JOHANNESSEN

– Hvordan har spillerne reagert på at de har fått en europeisk trener?

– Etter disse tre kampene tror jeg de er enda tryggere på «Mr. Andersen». Det har vært vanskelig med kommunikasjonen, siden de ikke forstår engelsk. Men jeg tror fotball har sitt eget sjarmerende språk, at spillere og trenere raskt forstår hverandre uten at man trenger å snakke, svarer Choe, som er så fornøyd at han gjerne beholder den nye treneren til VM i 2022.

Les også: Anbefaler Norge for nordkoreanske talenter

Nord-Korea er allerede slått ut i kvalifiseringen til VM i 2018, etter at Filippinene snudde 1-2 til 3-2 i sluttminuttene en måned før Jørn Andersen tok over. Fredrikstad-mannen hadde fått jobben uavhengig av det resultatet, og Choe Nam Hyok ser gjerne at den nye sjefen blir værende i mange år.

– Det er ikke mitt ansvar å velge trener. Vi får se hva forbundet kommer frem til, men personlig håper jeg han kan lede oss til sluttspillet i VM i 2022, skriver han.

Jørn Andersen ser foreløpig ikke lenger frem enn ut dette året. Han har en opsjon på å fortsette i jobben neste år også, og svarer «vi får se hva som skjer i fremtiden» på spørsmål om han ønsker å bli værende. Men han er fornøyd med starten, og overfor VG har han omtalt dette som «kanskje den mest spennende jobben han har hatt».

Husker du? Drillo ville ikke til Bagdad

– Det er jo alltid det en trener ønsker seg; å få jobbe med gode fotballspillere som fortsatt vil lære – og som utvikler seg fort. I tillegg har vi også som lag blitt mye bedre. Og det er fortsatt MYE å jobbe med. Vi har et nytt, ungt og fortsatt urutinert lag. Vi må bli mer stabile, lære å holde på ballen og få større tempo i spillet, poengterer Jørn Andersen

Mer om

  1. Jørn Andersen
  2. Internasjonal fotball

Flere artikler

  1. Anbefaler norsk fotball for nordkoreanske talenter

  2. Pluss content

    Nord-Korea-trener Jørn Andersen vil ha flere ut av landet

  3. Jørn Andersen forlenger med Nord-Korea

  4. Her feires ny Andersen-kontrakt

  5. Kan bli Norge – Nord-Korea på Ullevaal

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder