HÅPER På HJELP: USAs justisminister Loretta Lynch svarer på spørsmål etter at hun snakket på Chatham House i London onsdag. Foto: Alastair Grant , Ap

USA håper på Qatar-hjelp i FIFA-etterforskningen

Qatar er en viktig USA-alliert i kampen mot IS. Samtidig ledes etterforskningen av tildelingen av fotball-VM til Qatar av USAs justisminister.

 • Sindre Øgar

Artikkelen er over fire år gammel

Qatars VM-søknad, og tildelingen av fotball-VM til gulfstaten i 2022 for fem år siden, er den største og viktigste delen av den amerikanske FIFA-etterforskningen.

Valget av Qatar var det få som forsto noe av. Landet har hverken en fotballkultur eller et klima som ville gjort landet til en naturlig VM-arrangør. FIFA har bestemt at VM-finalen skal spilles 18. desember på grunn av det varme klimaet.

Qatar skal ha brukt 117 millioner pund på å skaffe seg VM i 2022, hevdet Lord Triesman, tidligere formann i det engelske fotballforbundet, i BBC-programmet «Panorama» mandag. FBI samarbeider tett med sveitsiske myndigheter om tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022.

– USA håper Qatar vil samarbeide i den pågående etterforskningen om VM-tildelingen, sier den amerikanske justisministeren Loretta Lynch under en briefing i London onsdag, ifølge AP.

FIFA: Dette er skammens galleri

Hun sier at det faktum at Qatar er en viktig alliert i kampen mot IS er irrelevant med tanke på å forfølge korrupsjonssaken.

Vil følge bevisene

Qatars enorme al-Udeid-flybase utenfor hovedstaden Doha fungerer som hovedkvarter for US Central Command (en av de ni felles hovedkommandoene i det amerikanske forsvarsdepartementet) – og er base for en rekke fly som deltar i den USA-ledede krigen mot IS i Syria og Irak.

Viktigheten av basen ble markert av Michelle Obamas besøk i forrige måned, skriver AP.

– Vi vil følge fakta og bevisene dit det fører oss, sier Lynch – og er klar på at diplomatiske og militære forbindelser med Qatar ikke skal påvirke korrupsjonsetterforskningen.

Sett denne? Platini får vite om han får tilbake jobben sin på fredag

– Vi gjør våre vurderinger basert på fakta, bevis og hva som er hensiktsmessig hvis vi skulle oppdage et problem eller korrupsjon som førte til en amerikansk sak, sier hun.

Hele 16 av de 24 FIFA-toppene som stemte for at Russland i 2018 og Qatar i 2022 skulle få fotball-VM, er nå enten utestengt eller anklaget for økonomisk mislighold.

Lynch har ledet etterforskningen, som ble offentlig kjent i mai da 14 personer ble siktet, inkludert FIFA-ledere. Ytterligere 16 personer ble siktet i forrige uke.

Les også: Blatter kobles til nye alvorlige påstander

Lynch avviste å kommentere noe rundt den suspenderte FIFA-president Sepp Blatter, som skal være en del av etterforskningen, men som ikke er siktet. Blatter er under etterforskning av sveitsiske myndigheter for en betaling til Michel Platini – noe som førte til at Platini også ble suspendert av FIFA.

Mer om

 1. Fotball-VM
 2. FIFA

Flere artikler

 1. Blatter trakk inn Norge i sin forsvarstale

 2. FIFA-leder: Korrupsjon satt i system

 3. 22 edsvorne menn bestemte at Qatar skulle få VM. Slik har det gått med dem: Suspendert, siktet, fengslet.

 4. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

 5. Flere FIFA-funksjonærer arrestert

Fra andre aviser

 1. FIFA-leder: Korrupsjon satt i system i organisasjonen

  Bergens Tidende
 2. Utestengte Blatter og Platini blir invitert til VM

  Bergens Tidende
 3. I over 20 år har fotballens mektigste vært mistenkt for korrupsjon. Likevel går han fri i hjemlandet.

  Bergens Tidende
 4. I over 20 år har fotballens mektigste vært mistenkt for korrupsjon. Likevel går han fri i hjemlandet.

  Aftenposten
 5. Utestengte Blatter og Platini blir invitert til VM

  Aftenposten
 6. Beckenbauer etterforsket av FIFA

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no