MOT BEDRE TIDER: Erik Huseklepp har ambisjoner med både Brann og Norge. Foto: Knut Espen Svegaarden ,

Huseklepp vil etablere Brann i toppen

...og håper at landslagssjef Høgmo ikke har glemt ham

BERGEN (VG) I 2010 scoret Erik Huseklepp (31) på bestilling for landslaget og det virket som han kunne bli den spissen Norge hadde manglet. Fem år senere spiller han i Obos-ligaen. Hva skjedde egentlig?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Erik Huseklepp er en fyr som stiller opp. Kanskje har han gjort det for mye. Kanskje tok han noen feil valg. Kanskje hadde han litt uflaks. Men historien hans er uansett interessant:

Super-reserve og seriemester med Brann i 2007. Mer og mer etablert på laget i årene 2008-10, landslagsdebut i 2008, og han fikk mer og mer tillit i årene som fulgte. Det toppet seg i 2010, da Huseklepp scoret to mål mot Frankrike hjemme (privatkamp) og seiersmålet mot Portugal hjemme (VM-kvalik). Da var han på det heteste, og det var til slutt italienske Bari som vant kampen om signaturen hans i 2011.

BRANN-VETERANEN: Erik Huseklepp i aksjon for Brann mot Fredrikstad. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Burde ventet

Da startet egentlig nedturen, selv om Huseklepp beholdt plassen sin. I Bari var det mye rot, både sportslig og økonomisk. Det ble en vanskelig periode for Erik Huseklepp. Angrer han på valget?

– Nei, og grunnen er at hvis jeg ikke hadde reist den gangen, så hadde jeg trolig blitt i Norge for alltid. Så valget var greit. Det dumme var at jeg ikke var mer tålmodig. I ettertid har jeg skjønt at jeg ville fått meg en annen klubb i Italia etter Bari – hvis jeg hadde ventet litt. Det var feilen som ble gjort, sier Huseklepp.

Men ferden gikk videre til England, og Portsmouth i Championship. Hva kunne gå galt nå?

Svindel

– Alt var bra i Portsmouth – helt til eieren ble tatt for svindel. Og da gjorde jeg tabben å si ja til utlån til Birmingham, der jeg nesten ikke fikk spille. Jeg burde blitt i Portsmouth, tatt lønnskutt, men spilt sesongen ferdig i klubben. Det var en feil, innrømmer Erik Huseklepp.

Så i 2012 dro han hjem igjen, men en ny feil ble begått: Fordi han var så ivrig på å vise at han fortsatt var en god spiller, så spilte han med en gang – skadet.

– Det angrer jeg på. Jeg hadde en hofte som var så kranglete på den tiden at jeg nesten ikke klarte å løpe på et halvt år. Så jeg burde absolutt ventet med å spille, sier Huseklepp i dag.

Etter hvert mistet han landslagsplassen. Så kom Rikard Norling til Brann, og Huseklepp opplevde sin største frustrasjon og nedtur som fotballspiller.

Lite stemte med Norling

– Det stemte ikke. Nesten ingen ting stemte. Brann rykket ned. Vi klarte ikke stoppe det. Før Norling kom hadde jeg hatt en ok sesong med Brann. Men i nedrykkssesongen lyktes ingen ting, sier Huseklepp - uten å ville utdype Norlings påvirkning på han og Brann-spillerne. Huseklepp bare konstaterer at Lars Arne Nilsen kom inn – og Brann sluttet å tape fotballkamper, som de hadde gjort i nesten halvannet år i strekk under Norling.

– Jeg sto i stormen. Stilte opp etter hver kamp, snakket med media, beklaget overfor supporterne. Det ga ikke akkurat selvtillit, men følte det måtte være sånn. Du kan ikke bare stille opp når det går bra, er Huseklepps oppsummering.

Men under Nilsens ledelse har han fått beskjed om å skjerme seg litt mer, for å få mer overskudd til kampene. I år har det gått bedre.

Landslagsambisjoner

– Jeg føler at jeg nærmer meg den spilleren jeg var før problemene startet. Nå har jeg spilt Brann opp igjen, det var aldri noe tema å forlate skuta som gikk ned, og så skal jeg sørge for at Brann etablerer seg i Tippeligaen igjen. Alt annet får bli en bonus. Per-Mathias Høgmo tok meg med på en turne til Emiratene i 2014, så jeg har vært innom landslaget hans.

Hvis formen blir enda bedre på nyåret og når sesongen starter, så hadde det selvsagt vært gøy med flere landskamper og et eventuelt EM. Men det er ikke fokuset mitt nå, sier Huseklepp – som står med 36 landskamper og sju mål i tidsrommet 2008-14.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder