Per-Mathias Høgmo pressekonferanse fotballandslaget før VM-kvaliken mot Tyskland. Foto: BJØRN S. DELEBEKK, VG Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Kommentar

VGs landslagskommentator mener: En landslagssjef i fotball må selvsagt ha krav om resultater i en kvalik

SANDVIKA/HASLUM (VG) Det er én likhet mellom Per-Mathias Høgmos A-landslag og jentene Stefan Johansen trente på Haslum torsdag: Ingen resultatkrav.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For jenter på 13 år er det greit. For et A-landslag som går inn i en kvalifisering er det ikke til å forstå.

Les også: NFF freder Høgmo

Jeg mener det er totalt feil. Like feil som det er riktig det Norges Fotballforbund gjør ved å sende landslagsspillerne sine på klubb-besøk i nærområdene, for å skape inspirasjon og drømmer for barn og unge.

A-landslag=resultater

Og mens en tankefull Per-Mathias Høgmo svarte på negative spørsmål på hotellet i Sandvika, forberedte Stefan Johansen seg til en hyggelig økt med nysgjerrige jenter på Haslum. Even Hovland og Alexander Søderlund var også ute i distriktene og ga av sin erfaring.

Kontrastene var enorme.

Men verre blir det når de øverste lederne i Norges Fotballforbund uttaler at «Per-Mathias Høgmo ikke har resultatmål i kvaliken»? Hva er det for en uttalelse? Hvis det er noen som bør ha krav på seg til å skaffe resultater, så er det sjefen for A-landslaget.

Vi leker vel ikke fotball på seniornivå i Norge. Det får holde at vi er opptatt av breddeidrett og at vi kanskje ikke satser nok på å bli gode før jentene og guttene er tenåringer. I Norge brukes det altfor mange penger på avvikling av fotballspillere som ikke ble gode nok (lag i 5. divisjon, for eksempel) og for lite penger på utvikling. Da Dennis Bergkamp, den tidligere Arsenal-stjernen, kom hjem til Nederland og Ajax etter karriereslutt, trente han fremtidens spillere – 10-åringene. I Norge kommer Henning Berg hjem til Norge etter endt karriere – og trener A-laget til Lyn.

I SENTRUM: Stefan Johansen var populær hos jentene på Haslum i Bærum torsdag kveld. Foto: Knut Espen Svegaarden

Barneidrett må bli gjevt

Vi må endre på standingen og holdningene til det å trene barn. Det må bli gjevt, og det må settes inn ressurser på utvikling, ikke avvikling. Stefan Johansen så selv hvor gøy det var på kunstgresset på Haslum torsdag kveld

Han fortalte om hvilke krav som stilles for å bli god.

Men landslagssjefen, han som måtte svare på negative spørsmål i et kvarter torsdag ettermiddag, og som har tapt halvparten av kampene han har ledet Norge i de tre årene han har styrt A-landslaget, han stilles det ikke krav til.

For det er greit med utvikling der Stefan Johansen lekte med jentene på Haslum, men på et A-landslag går det ikke an å snakke om «utvikling» hver gang. Her er det bedrifter som betaler mange millioner kroner for å bidra til at Norge har et godt A-landslag. Og publikum som betaler dyrt for å se laget spille.

Men det er altså ingen resultatkrav.

Vi tar det som det kommer, liksom.

Pinlig på Ullevaal

Da er det ikke rart kritikken kommer, en kritikk Stefan Johansen var glad han kom seg unna i går. For Norges lagkaptein mot Hviterussland onsdag, syntes det var pinlig svakt det Norge presterte. Og dagen derpå, på et hotell, der slipper ikke tankene. Men på kunstgresset på Haslum, der følte Stefan Johansen seg fri.

Han fortalte om karrieren sin, hvordan han hadde kommet seg fram som fotballspiller. Og i landet der – ifølge min egen sønn – ingen «må bli gode i fotball, det må de i Afrika», så er Stefan Johansen et eksempel til etterfølgelse.

Fordi han er gutten fra Vardø som trente så mye og godt at han ble sett på som Norges største fotball-talent da han var i begynnelsen av tenårene, men som trodde at talent var nok – og derfor slakket han av, spiste usunt, la seg til feil tider, ja, Stefan Johansen var i ferd med å ødelegge talentet sitt.

Han ble egentlig reddet av Strømsgodset og Ronny Deila, fikk orden på liv og karriere via noen som trodde på han, men som også satte knallharde krav.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Jeg hadde aldri i livet spilt på landslaget og vært i Celtic og Fulham, uten den motgangen, sa Stefan Johansen til meg i går. Det er et godt poeng, motgang må til. Ofte er medgang verst å takle, men den har ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo hatt mye av. Derfor var det nok en pressekonferanse med negative spørsmål i går. Høgmo svarte godt på spørsmål, men hadde kuttet ut humor og fleip denne gangen.

Heldigvis.

Mye negativt

For Tyskland i VM-kvalik søndag er lite å fleipe med. Hvis ikke kan hele «prosjekt Høgmo» være ferdig før kvaliken har startet.

Norsk fotball tåler ikke så mye mer negativitet nå, etter en høst som har vært særdeles sørgelig så langt.

Les også: Tidligere landslagsstjerne angriper Selnæs

PS! Stefan Johansen var på Haslum som en del av «Mini-landslaget», der jenter og gutter mellom ni og 12 år kan søke om å få være maskot for herrelandslaget i fotball, på Norges hjemmekamper. En av Haslum J-13-spillere ble plukket ut, og hun sørget dermed for at Stefan Johansen kom til klubben torsdag kveld.

Les også

 1. NFF dropper Høgmos drømmeprosjekt

  NADDERUD (VG) Per-Mathias Høgmo (56) så for seg et landslagshjem på Ekeberg.
 2. Tidligere landslagsstjerne angriper Ole Selnæs

  SANDVIKA (VG) Tidligere Vålerenga-trener Vidar Davidsen (58) – med 46 A-landskamper – mener Ole Selnæs (22) manglet…
 3. Derfor drøyet overgangen: Henriksen ble Hull-spiller uten medisinsk test

  SANDVIKA (VG) Helt på tampen av overgangsvinduet realiserte Markus Henriksen (24) drømmen om Premier League – uten å ha…
 4. NFF freder Høgmo: – Det er ikke formulert noe krav

  OSLO/SANDVIKA (VG) Per-Mathias Høgmo (56) er klar på at målsettingen er å ende blant de to beste i den kommende…
 5. Selnæs: – Folk har alltid stått og pisset på landslaget

  ULLEVAAL (VG) På sosiale medier kokte det nærmest over etter den særdeles svake norske generalprøven mot Hviterussland.
 6. 90-tallsheltene om Selnæs-utspill: – Presset var mye større på oss

  St. Etienne-proff Ole Selnæs (22) tar et oppgjør med forventningene og kritikken landslaget får fra det norske folk.
 7. VGs landslagskommentator mener: Denne kampen var totalt poengløs

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge–Hviterussland 0–1) Til publikum: På vegne av norsk fotball beklager jeg det dere måtte lide…
 8. Jarstein: – Det er klart jeg er skuffet

  ULLEVAAL (VG) Rune Almenning Jarstein (31) innrømmer at han er skuffet over manglende tillit på landslaget.
 9. Grusom generalprøve - slik spilte Norge

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge-Hviterussland 0-1) Generalprøven før søndagens VM-kvalik mot Tyskland ble en gedigen nedtur.
 10. Høgmo ubekymret før Tyskland-møtet: – Det blir en helt annen kamp

  ULLEVAAL (VG) – Pinlig svakt, melde landslagskapteinen. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo valgte å pakke inn ordene da han…
 11. Nordlie etter Norge-tapet: – Helt verdiløs trening

  ULLEVAAL (VG) (Norge – Hviterussland 0-1) Trenerveteranen Tom Nordlie (54) beskriver den nitriste testen mot…
 12. Tror Selnæs snart blir solgt for 250 millioner kroner

  ULLEVAAL (VG) Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen er glad for at Ole Selnæs ikke ble kjøpt av Championship-klubben Fulham.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder