HYLLER HELTENE: Torino-fansen på vei opp på Superga-høyden under den årlige prosesjonen for å minnes de som mistet livet i flyulykken i 1949. Med seg har de et bilde av de siste sesongenes store helt, Kamil Glik, og påskriften «Il cuore sopra ogni cosa» – hjertet foran alt. Foto: PACIFIC PRESS/GETTY IMAGES

«Den grusomme polakken» - er han EMs største kulthelt?

•  Elsket av Torino-fansen

TORINO (VG) «TERRIBILE POLACCO» står det risset inn ved fjellet Superga over Torino, og slik vil Kamil Glik (28) alltid huskes i denne byen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I fem år har han vært «den grusomme polakken» for Torino-fansen, sagt og skrevet med et positivt fortegn, for det er jo motstanderne han er grusom for.

I dag spiller Polen 8-delsfinale mot Sveits, og det meste vil igjen handle om Bayerns Lewandowski, litt om Sevillas Krychowiak og Ajax-spiss Milik – og fra Jürgen Klopps store Dortmund-utgave ble vi kjent med Lukasz Piszczek og han med det utfordrende etternavnet, Jakub Blaszczykowski.

KOM IKKE HER: Kamil Glik lar seg ikke skremme av noen. Her fra lørdagens pressekonferanse. Foto: GETTY IMAGES

Men i midten bak herjer en av EMs største kulthelter. Statistikken viser at ingen har ryddet unna flere ganger enn Kamil Glik og Polen har ennå ikke sluppet inn mål.

De tre siste sesongene har Glik vært kaptein i Torino, den første utenlandske på nesten hundre år i den stolte klubben, og han er elsket av fansen for sin lidenskapelige spillestil. «We stay hardcore like Kamil Glik», som Willie Peyote rapper i hyllestsangen «Glik».

Skal man forstå hvor stor Kamil Glik er i den norditalienske byen, er det ikke dumt med en tur opp på Superga, uttalt med trykk på andre stavelse, til minnestedet etter Torinos største helter. Så først litt sentral fotballhistorie:

Fikk du med deg denne? Disse har vært EMs beste

«Grande Torino» vant det meste på 1940-tallet. 4. mai 1949 returnerte laget etter å ha vært i Lisboa for å hedre Benfica-legenden Francisco Ferreira. På vei inn mot Torino, i dårlig sikt, mistet Fiat G.212-flyet høyde og krasjet i støttemuren ved Basilica di Superga, den klassiske kirken fra 1700-tallet som ligger på toppen av det 672 meter høye fjellet.

31 mennesker døde, et av tidenes beste italienske lag (med fem strake ligagull) ble borte og nesten et helt landslag også. Italia, som hadde vunnet de to siste VM’ene (1934 og 1938), greide ikke å reise seg igjen før i andre halvdel av 1960-tallet.

SJAKK MATT: Dette står skrevet på fjellet: «A tutti da scacco matto», heter det under Kamil Gliks navn, som betyr at han setter alle sjakk matt. Foto: TROND JOHANNESSEN

Italienerne tar vare på heltene sine. På ulykkesdagen går de hvert år i prosesjon opp til Superga-basilikaen. Fans, ledere, spillere; anført av Torinos kaptein som avslutter med å lese opp navnene på de døde, og de siste tre årene har altså den særdeles ærefulle oppgaven tilhørt Kamil Glik.

– Ikke bare leser han navnene. Han gjør det med innlevelse, forteller journalist Gianluca Oddenino i avisen La Stampa, der han jobber med Torino-klubbene Juventus og Torino.

– Folk elsker ham for lederskapet, intensiteten og karismaen. Han har også scoret en del mål, og er en normal fyr som fansen kan kjenne seg igjen i, forklarer han.

Lurer du på når EM-kampene går? Slik sendes fotball-EM 2016

Capitani del dopo Superga, kapteiner etter Superga, står det skrevet i klubbemblemet, en ustyrlig okse. Det begynner med Valentino Mazzola, den største i «Grande Torino», og deretter er 12 nye italienske navn skrevet inn (mange kapteiner er ikke nevnt), før det dukker opp en polakk nederst.

(Saken fortsetter.)

HELLIG FOTBALLGRUNN: Her skjedde en av fotballens verste tragedier, da det fantastiske Torino-laget krasjet i støttemuren ved Superga-fjellet under innflygingen 4. mai 1949. «Grande Torino» lever likevel evig. Foto: TROND JOHANNESSEN

Daglig kommer det tilreisende til minnesplassen, der det er blomster og flagg og et stort bilde av '40-tallsheltene i muren, og i 35 graders varme en tilfeldig torsdag i juni var det noen titalls mennesker innom i løpet av et kvarter.

– Jeg er fra Udine, så jeg er ikke Torino-supporter. Men laget er kjent for «fighting», sier en mann som ikke vil oppgi navnet sitt, men han knytter begge nevene når han understreker: – De gir seg aldri, derfor elsker de en spiller som Glik.

Hummels innrømmet: – Vi hadde flaks

Den polske kjempen er også tysk statsborger, gjennom bestefaren. På tysk skrives etternavnet Glück, som betyr lykke, men det har det slett ikke vært hele tiden, hverken på eller utenfor banen. Faren var alkoholiker og ble bare 42 år gammel, og Glik har mange ganger snakket om hvordan han forgjeves forsøkte å hjelpe ham ut av problemene.

«Friendship» skal også ha vært et ganske misvisende navn på nabolaget de vokste opp i, et kullgruveområde i Jastrzebie Zdrój, på grensen til Tsjekkia.

(Saken fortsetter.)

HØYTIDELIG: Kamil Glik leser opp navnene på de 31 som døde i 1949, 18 av dem var spillere. Foto: PACIFIC PRESS/GETTY IMAGES

Faren var Bayern München-supporter, men det var en annen storklubb som ble nysgjerrig på Glik, etter at han først hadde flyttet til den vesle klubben Horadada på Alicante-kysten. Som 18-åring ble han plukket opp av Real Madrid, men der kom han ikke lenger enn C-laget og dro tilbake til Polen, til Piast Gliwice i nærheten av hjembyen. Først 20 og et halvt år gammel, sommeren 2008, fikk han sin seniordebut.

Les også: Flyulykkene som har rammet idretten

To år senere ble han hentet av Serie A-klubben Palermo på Sicilia, men der gikk det heller ikke særlig bra og etter en halv sesong endte han på utlån i Bari.

Der traff Kamil Glik mannen som kanskje har betydd aller mest i karrieren. Hadde Glik vært italiensk, ville han nok vært høyaktuell for Italia fra høsten av.

Giampiero Ventura tar nemlig over for Antonio Conte som italiensk landslagssjef etter EM, men i 2011 var han i Bari, og da han sommeren etter overtok Torino i Serie B plukket han med seg den polske midtstopperen han hadde hatt på lån.

I TORINO: Trond Johannessen.

Torino ble lykken for Kamil Glik, det ble opprykk det første året og der har han hatt fem fantastiske sesonger. I desember forlenget han kontrakten med Torino til 2020, men Gianluca Oddenino i La Stampa mener at det først og fremst var for å gi ham en slags bonus, litt bedre betalt for lang og tro tjeneste. Klubben visste trolig at kapteinen var på vei bort.

Nå tyder alt på at Glik tar med seg datteren og barndomskjæresten Marta, som han er gift med, og kjører tre timer sørover til Monaco.

– Det er nesten ingen som blir i én klubb hele karrieren lenger, og Glik ønsker å spille i Champions League. Det er det stor sjanse for at han får muligheten til i Monaco (skal ut i kvalik). Jeg tror de fleste har forståelse for det, sier Oddenino.

Så til høsten kan det hende at vi endelig får oppleve Kamil Glik på den store klubbscenen.

Det kan bli noen gigantkamper denne sommeren også.

Kilder: La Stampa, Guardian, Wikipedia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder