Brann sikret sølvet foran fulle tribuner: – Nå skal alkoholforbudet oppheves

...og da ble det bare bronse på Odd

BERGEN (VG) (Brann-Sarpsborg 08 2-1) Brann fikk tatt farvel med helten og sikret seg sølvmedaljene, mens Odd må ta til takke med bronsemedaljene etter tapet i Tromsø.

Mathias Fløtaker
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det har vært et fantastisk år. Nå skal vi reise ut i Europa med Brann. Hele byen har ventet på dette. Jeg er stolt over at vi har stått sammen som et lag og vist en fantastisk lagmoral. Nå skal alkoholforbudet oppheves for én kveld, det skal være lov å ta en lille en i dag, sa Branns trener Lars Arne Nilsen til TV 2.

Forrige gang bergenserne tok i mot Sarpsborg 08 hjemme på Brann stadion var situasjonen ganske annerledes. Rødtrøyene kjempet mot nedrykk under Rikard Norlings ledelse og tapte kampen 1-2.

Fyldig referat: VG Live.

Nå var det sølv som stod på spill for bergensere og før kampen var det knyttet store forventninger til Lars Arne Nilsens gutter. Foran 17 686 tilskuere i flomlyset leverte Brann en perfekt gjennomført kamp. I tillegg fikk de hjelp av Tromsø som slo Odd 3-1 hjemme på Alfheim - dermed kunne Brann juble for edelt metall for første gang siden seriegullet i 2007.

Orlov sendte Brann i ledelsen

Allerede etter 18 minutter var rødtrøyene på farten. Erik Huseklepp spilte sin siste kamp på Brann Stadion og slo et fantastisk innlegg til Jakob Orlov. Svensken tok sats og headet hjemmelaget i føringen.

Før scoringen hadde Tromsø tatt ledelsen både én og to ganger mot Odd hjemme på Alfheim. Så nå skulle mye gå galt for Lars Arne Nilsens menn.

Les også: Glimt-nedrykk på Rosenborgs gullfest

Like før pause skulle hjemmepublikumet få enda mer å juble for. En Brann-kontring så ut til å være over, men et slurvete forsøk på å klarere fra Sigurd Rosted havnet i beina på Gilli Rólantsson. Kantspilleren fra Færøyene tok seg god tid og prikket ballen i Anders Kristiansens lengste kryss.

– Det var en fin scoring. Dette er det morsomte jeg har gjort som fotballspiller. Det var et fantastisk trykk på tribunen med 18 000 deilige mennesker, forteller Rólantsson på dansk.

Til tross for sølvmedalje og scoring forteller "Gilli" at feiringen blir noe behersket for hans egen del.

– Jeg skal være litt forsiktig nå. Det er landslagssamling neste uke, så jeg kan ikke stå i avisen å si at jeg skal på fest. Men jeg skal nok helt sikkert klare å få en fin kveld likevel, sier kantspilleren med et lurt smil.

Huseklepp: – Vanskelig å forstå at Brann-karrieren er over

Med 20 minutter igjen av kampen var det duket for et siste farvel med Huseklepp. 32-åringen som forøvrig ble kåret til banens beste spiller, fikk overdøvende jubel og stående applaus da han forlot banen til fordel for Deyver Vega.

– Det har ikke gått opp for meg at det var siste kampen. De sang navnet mitt i 90 minutter. Det var fantastisk for meg og jeg ønsker å takke alle som møtte opp og støttet meg. Dessuten spilte jeg en god kamp og det var viktig for meg, sier Huseklepp til VG og fortsetter.

– Det var litt vemodig, men jeg må nok få dette litt avstand på dette før jeg innser at Brann-karrieren er over.

Les også: Alanzinho med drømmemål: – Nå har vi god sjanse til å klare oss

Kantspilleren vil likevel ikke snakke om fremtiden - til tross for at endt sesong.

– Det er fortsatt ingenting som er avgjort, men dette snakker vi uansett ikke om i dag. Nå er det sølvfest, sier lysluggen som har vært heftig linket til Haugesund i høst.

Les også: Solberg Olsen om «vannkrigen»: – Ganske brutalt å spille

Resten av kampen ble en sjarmøretappe for Brann. Bortelaget var i realiteten aldri i nærheten, men fikk en litt heldig redusering på overtid da Patrick Mortensen headet inn 2-1.
Dermed kunne Brann feire sølv i Tippeligaen - to år etter de rykket ned til OBOS-ligaen. De ender på 54 poeng, Odd tok 51 i årets sesong.

HUSEKLEPP-FARVEL: Erik Huseklepp spilte sin siste kamp for Brann da laget slo Sarpsborg 08 2-1 og sikret sølvmedaljene. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Stolt Brann-trener

Før søndagens kamp fikk Lars Arne Nilsen prisen som årets trener i Tippeligaen. Strilen er stolt over progresjonen til laget, men i kjent stil er han ydmyk til tross for at sølvmedaljen henger rundt halsen hans.

– Vi har kommet langt, men vi kan fortsatt bli bedre. Vi visste at det ble tøft. Vi fikk troa på dette med den gode starten på sesongen, og det har vi fortsatt å bygge på. Jeg synes vi har kontinuerlig progresjon gjennom hele sesongen og det skyldes at vi har masse kvalitet i troppen.

– Blir det feiring i kveld?

– Nå skal vi spise middag, før det blir en liten fest. Det er bare å kjøre på i kveld - det har gutta fortjent.

Årets keeper i Tippeligaen: – Nå skal jeg bli full

Piotr Leciejewski ble kåret til Tippeligaens beste keeper og viste seg prisen verdig med en fantastisk redning på Jon Helge Tveitas skudd i den andre omgangen. Den polske burvokteren var meget fornøyd i pressesonen etter kampslutt.

– Vi var nede i "dritten" i fjor. Så kom Lars Arne (Nilsen) inn i fjor og noe endret seg. Han har klart å sette sammen brikkene på den rette måten. Kvaliteten var der også da vi rykket ned - vi fikk det bare ikke ut.

Keeperen innrømmer at han ikke hadde trodd på medalje før sesongen.

– Det er alltid vanskelig å spå en sesong på forhånd. Men da vi slo Odd på bortebane var det første gangen jeg virkelig tenkte at vi kunne ta medalje. Og det gikk jo veldig greit.

– Nå skal jeg bli full med resten av guttene på laget. Det har vi gjort oss fortjent til, avslutter han spøkefullt.

BRONSEGUTTER: Odd fikk bronsemedaljene etter tapet i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder