DÅRLIGST RANGERT: Sergej Ignasjevitsj i aksjon mot Tyrkia i den siste treningskampen. Heller ikke der klarte det russiske laget å vinne. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Russland skammer seg over VM-laget sitt: Dårligst av alle

MOSKVA (VG) Russerne har minimale forhåpninger til sitt landslag før VM på hjemmebane. Selv president Vladimir Putin ser ut til å ha mistet troen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mens de aller fleste russere ser frem mot VM som en folkefest med hundretusener av utenlandske besøkende, er de rett og slett flaue over landslaget - som tilsynelatende har endt i en «lett» gruppe med Saudi-Arabia, Egypt og Uruguay.

Hvor godt kan du VM? Test deg selv i VGs VM-quiz (krever innlogging)

Bare dager før åpningskampen går av stabelen, som vertslandet som alltid spiller i VM, fantes det faktisk dem som mener at landslagssjef Stanislav Tsjertsjesov burde ha vært byttet ut - rett før VM.

Artisten Rostislav Khait går i Sport Ekspress ut og krever at fotballpresident og visestatsminister Vitalij Mutko må handle.

– Det er ennå ikke for sent, sa Khait mandag, bare dager før torsdagens kamp mot Saudi-Arabia.

les også

Hareide sprakk etter Bendtner-spørsmål

Da Vladimir Putin ble spurt om sine forhåpninger for «Sbornaja» i sin årlige innringsseanse sist uke, uttrykte han seg forsiktig:

– Jeg håper at de vil spille anstendig, og vise interessant og fin fotball, og kjempe til slutt. Jeg må si at landslaget vårt dessverre ikke har oppnådd så mye i det siste, sa Putin og konstaterte tørt at Russlands viktigste bidrag til fotballfesten nok blir å arrangere et bra mesterskap.

Hans pressetalsmann Dmitrij Peskov beroliget med at presidenten selvfølgelig krysser fingrene for fotballgutta.

Tallenes tale klar: Russland er nå det dårligst FIFA-rangerte av de 32 deltakerlandene. På den siste FIFA-rangering er de nummer 70. Det er tre plasser lavere enn nettopp Saudi-Arabia, som er det nest dårligste. Norge er nummer 53.

UTSKJELT: Landslagssjef Stanislav Tsjertsjesov. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

– Vår VM-pulje kunne neppe bli lettere, fastslo Jurij Semin, gull-treneren til Lokomotiv Moskva, nylig.

Men håpet om avansement i VM er likevel minimale.

– Jeg håper at jeg tar feil, men forventningene er lavere en noen gang, sier fotballjournalisten Boris Bogdanov i ukeavisen Argumenti Nedeli til VG.

– Ingen vet hvem som skal spille og hvordan de skal spille. Hvis de kommer videre, så vil det være stort - selv om det vil være en skam å kalle det «stort».

les også

Salah stusser over Ramos-utspill: – Det er morsomt

VG I RUSSLAND: Ole Kristian Strøm.

Russlands siste seier kom så langt tilbake som den 7. oktober i fjor, da de slo Sør-Korea 4-2. Sør-Korea laget to selvmål.

Siden den gang har de spilt syv kamper, tre har endt uavgjort og fire med tap.

– Forventningene er ikke store med tanke på resultatene den siste tiden, sier Aleksander Bobrov, nestsjef for fotballredaksjonen i Sport Ekspress, til VG.

– Vi kan ikke forvente å gå videre fra gruppen.

– Hva sier du om kritikken mot landslagssjef Tsjertsjesov?

– Han har dårlige spillere å velge mellom. Det er en del av nedgangen i russisk fotball. Slik er det. Vi må bare innse at situasjonen er dyster.

HENGEHODER: Ilja Kutepov og Aleksander Jerokhin på vei inn til trening i Russlands egen VM-leir utenfor Moskva. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Zenit-spilleren Aleksander Kokorin danset rundt med Rosenborg i Europa League sist høst. Han er skadet og ute.

– Kokorin hadde nok ikke endret så mye. Han er heller ingen Maradona, sier Bobrov.

Så legger han til:

– Men arrangementet av VM blir bra!

Når en leser i russiske aviser om de siste pressemøtene med landslaget, handler det om kritiske spørsmål - og spillere som forsvarer seg etter beste evne. Midtstopperen Ilja Kutepov gikk midt i et intervju fredag - etter et par mindre hyggelige spørsmål.

les også

Tallenes tale: Dette laget vinner VM

Pluss content

– Vi har et stort ønske om å vise både oss selv og supporterne at det er feil å tråkke oss ned i gjørma, sier forsvarsspilleren Fjodor Kudrjasjov ifølge fotballforbundets egen hjemmeside.

Russland er langt dårligere rangert enn en rekke land som ikke kvalifiserte seg for VM; som USA (25), Nederland (17) og Italia (19).

21 av de 23 spillerne i troppen spiller i den hjemlige russiske serien, der nivået ikke er så høyt. Det er derimot lønningene, og det gjør det mindre interessant for de russiske spillerne å oppsøke bedre klubber utenlands.

Lev Jasjin er russernes store fotballhelt. Keeperkjempen ledet Sovjet til 4. plass i 1966-VM. Som Russland - etter Sovjet-statens sammenbrudd i 1991 - har det ikke gått så bra. Kamerun i 1994 og Tunis i 2002 er Russlands to eneste seirer i VM-sluttspillet de siste 25 årene.

PS: Problemene i russisk fotball kan også illustreres ved at to av klubbene i øverste liga, Amkar Perm og Tosno, trolig blir oppløst i sommer. Lokomotiv Moskva ble seriemester denne sesongen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder