FOR EN SJEF! Jürgen Klopp feirer sammen med Virgil van Dijk og Mohamed Salah. Salah var ute med hjernerystelse, men stilte med «Never Give Up» på magen. Foto: Clive Brunskill / Getty Images Europe

Kommentar

Liverpools supermann

(Liverpool – Barcelona 4–0, 4–3 sammenlagt) Anfield har sett det meste, men ingenting kan måle seg med 7. mai 2019.

Ingenting.

Denne banen har trykket i senk de fleste i store europacupkamper. Her er det en haug med mytiske kvelder: 3–1 over Inter i 1965, 3–1 over St. Etienne i 1977, 3–0 over Mönchengladbach i 1978, 3–1 over Olympiakos i 2004, 1–0 over Chelsea i 2005, 4–3 over Borussia Dortmund i 2016, 3–0 over Manchester City og 5–2 over Roma i fjor.

Men dette er større enn alt annet, mye større, føles det som akkurat nå.

les også

Origi og Wijnaldum sørget for mirakelet på Anfield

Å snu 0–3 til 4–3 og seier over tidenes beste spiller og Barcelona i en semifinale skal ikke være mulig, men scenene som utspilte seg etterpå forteller litt om hvorfor og hvordan det kunne skje likevel.

En hel stadion, inkludert de gamle legendene, gynger «You’ll Never Walk Alone» sammen. Samholdet i Liverpool, urkraften i Anfield kan nesten ikke overvurderes, og de elleve som angrep i bølge etter bølge ble dyttet fremover av 50.000 mennesker.

Det var litt som mirakelet i Istanbul i finalen i 2005, tre mål i 2. omgang, tre mål mot overmakten.

Lionel Messi åpnet sesongen med å si at Barcelona skulle ha tilbake Champions League-trofeet, og etter tremålsseieren på hjemmebane var det ingen som kunne stoppe ham. Trodde de fleste.

Men ikke Jürgen Klopp.

For der Messi er en supermann på banen, har Liverpool en supermann på sidelinjen. Aller mest er dette managerens triumf. Det er han som har gjenreist dette laget, denne klubben.

Hva i all verden er Klopp laget av? Han utstråler energi bare han åpner munnen, og han klarer å flytte den over på spillerne på en måte som kan konkurrere med de aller største trenerne i historien.

STOR BLE LITEN: Lionel Messi er størst, men Anfield var enda større. Foto: Shaun Botterill / Getty Images Europe

Tyskeren har flere annen- enn førsteplasser, og kanskje blir det to annenplasser denne sesongen også, men han er likevel noe av det fineste som har skjedd fotballen de siste ti årene.

Husk at Jürgen Klopp aldri har tatt over noe mesterlag, han har selv skapt mesterlige lag.

les også

Salah mistet aldri troen

Borussia Dortmund hadde plasseringene 7–7–9–13 i de fire siste Bundesliga-sesongene da Klopp overtok sommeren 2008. Han bygde i et par år, så ble det to Bundesliga-titler og ett cupmesterskap. Men det var også to tapte cupfinaler – og det ble nederlag da laget var fremme i Champions League-finalen mot Bayern München i 2013.

Liverpool kom på annenplass halvannet år før Klopp overtok høsten 2015, men det var et unntaksår. Det var en klubb ute av kontroll, som bare hadde en ligacupseier siden 2006, veldig sjelden var med i Champions League og som ikke hadde vært forbi gruppespillet i turneringen siden 2009.

Han bygde i et par år der også, så ble det finaleplass i Champions League i fjor, en sensasjon for de fleste, men neppe for Klopp. For han har gjort det igjen, han har gjort Liverpool enda bedre, og det kan bli både ligagull og seier i Champions League.

les også

Arnold Origi om Liverpool-helten: – Det blir ikke større enn dette

Å slå ut Barcelona etter stortap i den første kampen var bare noe folk snakket om som mulig. Egentlig var det utopi, selv om Barcelona hadde tapt 0–3 i Torino (Juventus) og Roma, og 0–4 i Paris, de siste to årene.

Selvsagt kan man peke på at det spanske storlaget ikke klarer å forsvare seg når det gjelder som mest, men suverene Manchester City ble også veltet av Anfield i fjor.

Barcelona var advart, men det hjalp ikke. Liverpool hadde brukt masse krefter på å slite seg til 3–2 over Newcastle lørdag kveld. Barcelona er seriemester og hvilte hele laget. Det hjalp heller ikke.

Trond Johannessen, internasjonal fotball.

Liverpool var uten særdeles viktige Mohamed Salah og Roberto Firmino. Det hjalp heller ikke. Liverpool mistet viktige Andy Robertson ved pause. Det hjalp heller ikke Barcelona.

«Vi stiller med 11 mann likevel», meldte Jürgen Klopp før det startet. Den ene av de han slapp til, Divock Origi, var på returen og dyttet inn 1–0 før syv minutter var spilt, og han satte 4–0 da drøyt ti minutter gjensto.

Mannen han kastet inn ved pause, Gini Wijnaldum, presset inn 2–0 og 3–0 rett etter at han kom inn.

Jürgen Klopp har tapt tre finaler som Liverpool-manager. Nå får han sjanse nummer fire.

Han er en vinner uansett hvordan det går i Madrid 1. juni.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder