HØYT OPPE: Sam Kerr stiger til værs og nikker inn 2–0-scoringen.

HØYT OPPE: Sam Kerr stiger til værs og nikker inn 2–0-scoringen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Superstjernen kan navnet på én norsk spiller

GRENOBLE (VG) (Jamaica – Australia 1-4) Mer enn noen annen er det én spiller Norge må stoppe på Allianz Riviera i Nice kommende lørdag: Sam Kerr er et australsk fenomen.

25-åringen scoret alle fire målene da Jamaica ble slått 4–1 i Grenoble. Australia var ikke spesielt gode, bortsett fra Kerr, den store helten når spillerne går rundt på Stade des Alpes for å bli hyllet av over 17.000 tilskuere.

Australia sto i fare for å møte vertsnasjonen Frankrike i neste runde, men Kerrs fjerde scoring sørget for at det blir Norge i Nice isteden.

I sine to første VM var hun uten scoringer, og VG spurte henne om det er et dårlig tegn for Norge at hun nå har funnet scoringsformen på den største scenen.

les også

USA-stjernene truer sitt eget forbund – Hegerberg beundres

– Jeg håper det. Vi har mange spillere som kan score, men det er alltid bra for et lag når angriperen lykkes.

– Hva vet du spesifikt om Norge?

– De har noen gode spillere, men vi lever jo på den andre siden av kloden, så jeg vet ikke veldig mye.

– Hva husker du fra ditt siste møte med Norge?

– Jeg husker at vi møtte dem i VM i 2011 og vant 2–1, sier hun, og 17 år gamle Kerr spilte da Norge ble sendt ut etter gruppespillet den gangen. Australia gikk til kvartfinalen (som i alle de tre siste VM-ene). Ingrid Hjelmseth, Maren Mjelde, Elise Thorsnes og Isabell Herlovsen var også på banen.

Men Sam Kerr og Australia har møtt Norge en gang til etterpå, i en treningskamp i Portugal for 16 måneder siden. Australia vant 4–3, men da VG ber Kerr si noe om det hun husker fra det møtet, mot store deler av årets norske VM-lag, er det helt blankt. Hun husker tydeligvis ikke kampen.

– Du scoret til og med?

– Gjorde jeg? Der ser du, svarer hun med et smil i intervjusonen, der jamaicanske spillere passerer dansende med medbragt musikk.

På spørsmål om hun kan navnet på noen norske spillere, svarer Kerr kjapt med et blunk, som for å si at «der imponerte jeg».

– Hænsen. Hun er en god fotballspiller.

les også

Avskyr Trump – hyller Hegerberg

Så gjenstår det å se om Australia må slite med skadde Caroline Graham Hansen. Even Pellerud var uansett ikke skremt av det han så. Den tidligere norske landslagssjefen var sendt til Grenoble av Martin Sjögren.

«En tempofattig kamp. Australia er ujevnt besatt, med en matchvinner i Kerr. Men det er strekk i laget. Dette er et lag vi kan slå!» meldte Pellerud på sms til VG ved pause. Han satt på VIP-tribunen i OL-byen fra 1968, der også FIFA-president Gianni Infantino hadde tatt litt pause fra det pågående Qatar-oppstyret.

FULGTE AUSTRALIA: Even Pellerud var Martin Sjögrens utsendte mann i Grenoble. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

I 25 grader imponerte Australia ingen mot et Jamaica som sto med 0–8 etter to kamper. Matildas, som de kalles, fremsto rotete, gjorde masse pasningsfeil, midtbanen hadde store hull og bakover er laget åpenbart svekket av skader. Jamaica var meget nær en utligning til 2–2.

Men Sam Kerr imponerte alle. Hun nikket inn begge målene før pause, og i 2. omgang fikset hun 3–1-målet på målsnikvis, før hun jaget inn 4–1 etter en kjempetabbe av Jamaica-keeper Nicole McClure.

les også

Marta skrev VM-historie: 17 mål

Med et helt spesielt steg og strålende spenst var Kerr helt i egen klasse. Hun regnes blant verdens beste spillere, ble nummer åtte på den jevne «The Best»-kåringen til FIFA i fjor (der brasilianske Marta toppet) og er tidenes toppscorer i både den australske og amerikanske proffligaen, selv om det skal påpekes at «tidenes» ikke betyr veldig langt tilbake.

David Basheer, australsk TV-kommentator.

W-League i Australia hadde sin første sesong i 2008–09, den nye National Women’s Soccer League ble startet opp i 2012. Kerr har scoret 61 mål USA og 70 i Australia, og spiller nå for både Chicago Red Stars og Perth Glory. Ligaene er samkjørte, og elleve spillere i den australske VM-troppen har dobbel klubbadresse.

– Kerr er en av de mest populære fotballspillerne i Australia, blant både menn og kvinner. Folk liker hennes ærlighet, hvordan hun oppfører seg, det er ikke noe filter, sier David Basheer, som kommenterer kampene for australsk TV, SBS.

les også

Landslagssjefen forbereder seg på åttedelsfinale uten Graham Hansen

Ifølge australsk presse tjener Sam Kerr over én million australske dollar (rundt seks millioner norske kroner) i året, ikke minst takket være en lukrativ deal med Nike, der hun er frontfigur sammen med andre store navn:

Ben Simmons, stjerne i amerikansk basket, Jason Day, en av verdens beste golfspillere og Premier League-spillerne Aaron Mooy og Mat Ryan (Mooy rykket ned med Huddersfield, Ryan er Brighton-keeper).

I FRANKRIKE: Bjørn S. Delebekk (foto) og Trond Johannessen.

Kvinnelandslaget i fotball er yndlinger i Australia.

– Jeg tror de er nummer to, etter cricketlandslaget. Folk føler seg veldig følelsesmessig knyttet til dem, for de vet at det er hardtarbeidende idrettsutøvere som ikke tjener så mye penger. Vi liker fightere, sier David Basheer.

Australia er nummer seks på verdensrankingen. Det er et kraftfullt, fysiskt sterkt mannskap, men inngangen til VM var svak, og laget sliter med tapet av veteranen Laura Alleway, som måtte trekke seg med skade bare tre dager før VM-starten.

Alleway skulle spille sitt tredje VM, og mot Jamaica ble 18 år gamle Karly Roestbakken kastet inn i forsvaret. Even Pellerud noterte seg nok at venstrebacken, som har norsk far (!), kan være et svakt punkt, hvis hun får sjansen fra start en gang til

  • Australia og Norge møttes i gruppespillet i VM i 2007 også. Da ble det 1–1, etter norsk mål av Ragnhild Gulbransen. Lisa de Vanna scoret for Australia. Nå er hun blitt 34 år og spilte hun sin 150. landskamp mot Jamaica.
  • Med litt video-/reasearchhjelp de neste dagene, vil trolig Sam Kerr komme på noen flere norske navn. Kanskje husker hun for eksempel Elise Thorsnes som motstander i to korte perioder (Canberra og Utah)? I VM har Thorsnes kommet inn mot slutten i to kamper (mot Nigeria og Sør-Korea).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder