MATCHVINNER: Her tar Totti kampens siste spark, og sender Italia videre til kvartfinalen i VM. Foto: Reuters

Tottis herlige revansje

KÖLN (VG Nett) (Italia-Australia 1-0) For fire år siden røk Italia ut i åttedelsfinalen etter at Francesco Totti ble utvist mot Sør-Korea. I dag sendte han Italia til kvartfinalen.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- La kritikerne snakke om meg nå! Hittil har de massakrert meg. De er nok ikke glade i dag. Jeg svarte dem ikke, fordi jeg ventet til jeg kunne gjøre det på banen, sier Totti.

VG Nett live:Referat og bilder fra kampen!Juni 2002:Hevder seg utsatt for dommerkomplott

Over fire minutter på overtid satte innbytter Totti inn straffesparket som laget fikk etter at Lucas Neill ifølge dommeren felte Fabio Grosso innenfor 16-meteren.

Situasjonen var av den diskutable sorten. Men det er fullt forståelig at dommer Luis Medina Cantalejo fra Spania valgte å dømme straffen som Totti plasserte oppe i hjørnet til høyre for Mark Scwarzer i Australias mål.

- Jeg vet ikke hva jeg føler nå. Men jeg antar at det er fornektelse, sier Tim Cahill til ITV Sport.

- Jeg synes vi spilte bra før pause, og etter hvilen prøvde vi å bryte dem ned. Men da trenger du scoringer, og de fikk en straffe, sier den skuffede midtbanespilleren.

Spyttet på Poulsen

Totti fikk rødt kort i VM-åttedelsfinalen for fire år siden som først og fremst huskes på grunn av en rekke kontroversielle og direkte gale avgjørelser av dommeren.

Og i EM for to år siden fikk Totti en stygg skrape i lakken etter å ha spyttet på danske Christian Poulsen. Totti fikk tre kampers karantene og Italia kom ikke videre fra gruppespillet.

Årets mesterskap hang i en veldig tynn tråd for Roma-stjernen som brakk ankelen i februar, men Italia-trener Marcello Lippi valgte å ta med seg playmakeren selv om han manglet kamptrening.

Startet på benken

Mot Australia startet Totti på benken, men kom inn for Alessandro Del Piero et kvarter før slutt.

- Han ble ikke vraket. Totti var svært sliten etter forrige kamp, og ved å bruke Del Piero kunne jeg la ham hvile seg litt, sier Italia-sjef Marcelo Lippi.

Da hadde Italia spilt med én mann mindre på banen etter at Marco Materazzi fikk rødt kort seks minutter ut i 2. omgang.

Midtstopperen kom helt klart for sent inn i en duell med Marco Bresciano, men taklet egentlig lagkamerat Gianluca Zambrotta styggere enn australieren. Gult kort hadde vært greit - rødt var rett og slett alt for strengt.

Italia slet med å komme til de helt store sjansene. Det ble mye nesten for Luca Toni som ikke har klart å markere seg så langt i VM.

Etter utvisningen kom Australia til et par store sjanser ved Scott Chipperfield og ikke minst Tim Cahill som headet like over etter en corner.

- Vi har stor respekt for våre motstandere. Vi hadde fire-fem sjanser i første omgang, og ga ikke Australia rom. Selv ikke med ti spillere på banen fikk Australia mye rom, sier Italia-sjef Marcello Lippi.

I siste sekund

Men Italia-innbytter Vincenzo Iaquinta kunne avgjort tre minutter før full tid da han avsluttet rett på keeper fra god posisjon.

Da det så ut til å gå mot ekstraomganger fikk Italia straffen som avgjorde det hele. Tottis straffemål var det siste som skjedde i kampen.

Og helten over alle helter i Italia i dag er naturlig nok den gamle syndebukken Francesco Totti...

PS! Kvartfinalemotstander for Italia blir Sveits eller Ukraina. Følg den kampen her fra kl. 21.00!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder