HVEM ER BEST? Liverpool med Virgil van Dijk (fra venstre) og Mohamed Salah eller Real Madrid med Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo? Foto: Scanpix

VG analyserer spiller for spiller: Slik er styrkeforholdet mellom Liverpool og Real Madrid

Real Madrid må tåle å være favoritter før Champions League-finalen mot Liverpool, men hvor stor forskjell er det egentlig på lagene? Her er VGs vurdering av de to finalistene.

 • Yngve Gjerde
 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Trond Johannessen

Artikkelen er over to år gammel

Klokken 20.45 lørdag kveld, braker det løs. Real Madrid og Liverpool møtes til Champions League-finale i Kiev.

Real Madrid har tatt seg forbi storklubbene PSG, Juventus og Bayern München på sin vei til NSC Olimpiyskiy Stadium, mens Liverpool har slått ut Porto, Manchester City og Roma.

les også

Liverpool er mystikk. Og norsk galskap.

VG har sett på styrkeforholdet mellom de to lagene, og her er vår vurdering av Champions League-finalistene.

LIVERPOOL:

Loris Karius – 7

Fra vaklende til stødig. Karius har hevet seg etter en trøblete start Liverpool-karrieren, og har sementert sin plass som Jürgen Klopps førstevalg. Holdt nullen i seks av tolv Champions League-kamper.

Trent Alexander-Arnold – 7

Har for alvor slått gjennom denne sesongen, og har blitt belønnet med en plass i Gareth Southgates England-tropp. Den lynhurtige backen får en tøff oppgave mot Real Madrids stjernegalleri, men har vist at han ikke lar seg affisere på den store scenen.

Dejan Lovren – 6

Massevis av rutine, men kan fort få trøbbel mot Champions League-eksperten Cristiano Ronaldo. Enorm i lufta, men likevel Liverpool-forsvarets svakeste ledd. Ikke Klopps foretrukne stoppermakker til Virgil van Dijk, men har gjort sine saker bra for et Liverpool i flytsonen.

Virgil van Dijk – 8

Nederlenderen har fylt et tomrom i Liverpool-forsvaret, og har umiddelbart inntatt den sårt tiltrengte lederrollen i Klopps forsvarsrekke. Har gitt et tidligere vablete Liverpool-forsvar ro og tilstedeværelse, som har ført til færre baklengs.

Andrew Robertson – 7

Robertson har hatt en fenomenal vårsesong, og for alvor gjort venstrebacken til sin. Har vært bunnsolid – både offensivt og defensivt.

James Milner – 8

Milner har – kanskje overraskende for mange – inntatt rollen som assistkonge i Champions League, med hele ni målgivende pasninger denne sesongen. Den alltid hardtarbeidende midtbanespilleren har vært motoren i laget.

Jordan Henderson – 7

Har virkelig vokst inn i kapteinsrollen denne sesongen, og viser tendenser til at han kan ta opp arven til Steven Gerrard. Strør om seg med pasninger, setter inn knallharde taklinger og deler ut både ris og ros når det trengs.

Georginio Wijnaldum – 6

Hadde sannsynligvis ikke spilt dersom Emre Can hadde vært frisk og rask, men er likevel en solid reserve. Wijnaldum løper og løper, og har også vist at han kan bidra offensivt.

Mohamed Salah – 10

Hatt en eventyrlig debutsesong i Liverpool-trøya. 44 mål i alle turneringer – hvorav ti har kommet i Champions League. Snitter Champions League-scoring hvert 90. minutt. Har hanket inn den ene individuelle prisen etter den andre, og er definitivt mannen Real Madrid må se opp for.

Roberto Firmino – 9

Delt toppscorer i Champions League med angrepskameraten Salah. Står med ti fulltreffere så langt, og har i tillegg syv målgivende. Utfyller hurtigtogene Salah/Manè på ypperlig vis.

Sadio Manè – 8

Liverpools angrepstrio har scoret 31 mål i årets Champions League-sesong, og hurtigtoget Manè har stått for ni av de. Fire av de har blitt scoret i utslagsrundene. Mistet noen kamper med karantene og skade tidlig i sesongen, men har siden vært stabilt god.

Totalsum: 83

les også

Liverpool er mystikk. Og norsk galskap.

REAL MADRID:

Keylor Navas – 8

Ryktene har ofte svirret om mulige erstattere, men costaricaneren er klar for sin fjerde finale i Madrid-målet, og uten ham hadde laget kanskje ikke vært der. Enorm mot Bayern München.

Dani Carvajal – 8

Skadefraværet hans mot Bayern skapte trøbbel, men nå er han klar igjen. Trygg defensivt og en trussel offensivt. Innleggsfoten hans blir skummel for Liverpool.

Raphaël Varane – 8

Farten hans blir svært viktig mot Liverpools hurtige angrepstrio. Har levert en god sesong, særlig når han kan spille med Ramos som makker.

Sergio Ramos – 9

Returkampen mot Juventus (1-3-tap), da Ramos var suspendert, viste hvor viktig han er. Virker å ha lagt fra seg noen av de verste uvanene. Den heroiske kapteinen er bunnsolid på det aller meste.

Marcelo – 8

Har preget våren i Champions League mer enn de fleste – på godt og vondt. Skyldig i flere baklengsmål, svak som førsteforsvarer, men i stand til å avgjøre alle kamper med det helt uventede.

Toni Kroos – 8

Kanskje verdens beste pasningsspiller. Kroos’ høyrefot og hjerne får Real Madrid til å tikke. Verdifull på dødballer. Riktignok ikke helt der oppe på sitt beste nivå denne sesongen.

Casemiro – 7

Råtøff ballvinner som bidrar med defensive fibre og den balansen laget trenger. Spiller ofte helt på grensen. Ble vraket til fordel for Mateo Kovacic i siste semifinale, men forventes tilbake på laget nå.

Luka Modric – 9

Et unikt repertoar som midtbanespiller. Kroaten kombinerer evner som ballvinner, driblefant og playmaker på en måte få andre – om noen – gjør.

Isco – 8

På mange områder lagets mest begavede spiller, men har ikke dominert like mye denne våren som han gjorde i fjor. Har manglet innflytelse i utslagsrundene i Champions League. Kan bli ofret til fordel for Lucas Vázquez, Gareth Bale eller Marco Asensio.

Karim Benzema – 8

Lagets mest utskjelte spiller. Scorer ikke jevnt nok, men er uhyre verdifull i form av bevegelser, oppbyggende spill og relasjonen til Ronaldo. Svarte kritikerne ved å senke Bayern München.

Cristiano Ronaldo – 10

Har slått nådeløst tilbake etter en – til ham å være – rolig høst: 29 mål på de siste 21 kampene, og direkte avgjørende i åttedels- og kvartfinalen i Champions League. Et rovdyr i boksen – scorer nesten kun på ett touch.

Totalsum: 91

SAMLET ELLEVER MED DE BESTE SPILLERNE FRA BEGGE LAG:

Foto: AFP, Reuters, AP

Vurdert av: Yngve Gjerde, Arilas Berg Ould-Saada og Trond Johannessen.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Mer om

 1. Champions League
 2. Real Madrid CF
 3. Liverpool FC

Flere artikler

 1. Ekspertene: Derfor taper Liverpool finalen

 2. Liverpools angrepstrio skremmer Zidane: – Det kan bli den tøffeste finalen vi har spilt

 3. Ronaldo og Bale hinter om Real Madrid-exit etter Champions League-seier

 4. Målløs Ronaldo ble historisk - nå er han kongen av Champions League

 5. Stor VG-kåring: Verdensmester Varane foran van Dijk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder