REKORDMANN: Virgil van Dijk, her i oppvarming før en Southampton-kamp mot Liverpool, er tidenes dyreste forsvarsspiller. Foto: Paul Ellis AFP

Liverpools rekordkjøp av Virgil van Dijk får tyn: – Galskap

Prislappen til Liverpool-klare Virgil van Dijk (26) stemples som «galskap». Men flere forsvarer også pengebruken.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Southampton har gjort litt av en avtale. Van Dijk er en god spiller, ja, men for 75 millioner pund? Nei, han er ikke verdt det i det hele tatt, sier den tidligere Premier League-storscoreren Alan Shearer til BBC.

Den nederlandske Southampton-stopperen blir formelt Liverpool-spiller ved nyttår. Han blir da tidenes dyreste forsvarsspiller, foran Manchester Citys venstreback Benjamin Mendy, og tidenes syvende dyreste fotballspiller totalt – likt med Manchester United-spiss Romelu Lukaku.

– Southampton kunne bedt om hvilken som helst pris. De visste at Liverpool var fullstendig desperate etter en midtstopper. Det samme kommer til å skje når de prøver å signere en ny keeper, noe de også er desperate etter, sier Shearer.

Her kan du se VGs journalister diskutere hvilke keepere som kan være aktuelle for Liverpool:

Klopp ber fansen glemme prisen

Den rutinerte manageren Harry Redknapp, som ledet Southampton fra 2004 til 2005, mener også gamleklubben har fått en vanvittig sum for Van Dijk.

– Det er vanvittige penger for en midtstopper. Da han var i Celtic mente mange at han ikke var god nok for en topp seks-klubb. Southampton tok en sjanse, og plutselig har prislappen hans gått gjennom taket. Overgangssummen er galskap, sier 70-åringen.

Les mer: Liverpool-spiller arrestert for overfall

Vålerenga-trener Ronny Deila, som var Van Dijks sjef i Celtic i 2014 og 2015, har en helt annen tilnærming til prislappen. Han mener at «dersom du ser på de summene som brukes i dag, er det ingen tvil om at han forsvarer prislappen». Ifølge Deila kan nederlenderen «faktisk bli verdens beste midtstopper».

Når det kommer til Liverpool-manager Jürgen Klopp selv, mener han at fansen burde overse Van Dijks overgangssum fullstendig.

– Vi lager ikke prisene, det er det markedet som gjør. Liverpool-supportere burde glemme prisen. Vi snakker bare om spilleren og hva han kan bidra med; kvaliteten, mentaliteten, karakteren. Det er derfor vi virkelig er fornøyde med det, sier Klopp ifølge The Guardian.

Sportssjef: – Monopolpenger

Sarpsborgs sportssjef Thomas Berntsen har god innsikt i det internasjonale overgangsmarkedet. Liverpool er i tillegg hans favorittklubb i England, så han har god oversikt over Van Dijk-overgangen.

– Det er vanskelig for vanlige folk å forstå at spillere koster så mye penger. Men det er som Klopp sier: Man bør ikke bry seg så mye om prisen, for de pengene er til stede i markedet, og det er markedet som setter prisen. De kjøper og selger i samme marked. Det er egentlig monopolpenger, sier Berntsen til VG.

Ryktestorm: Hva skjer med Coutinho?

Han mener det ikke er interessant å vurdere om det finnes spillere som er like gode eller bedre enn Van Dijk i andre ligaer, fordi «den kommersielle mølla trykker penger hele tiden», og fordi det nettopp var den spilleren fansen ville ha.

Berntsen peker på flere grunner til at Van Dijk-summen er så høy: 1) Det finnes få gode midtstoppere, 2) Både kjøpende og selgende klubb er pengesterke og i Premier League, 3) Van Dijk kan spille Champions League til våren, og 4) Liverpools behov for en midtstopper har vært åpenbart for alle denne høsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder