SAGAFOLKETS STORE SØNN: Fra v. morfar Halldór Gunnarsson, morfor Björg Dagbjartsdóttir, bror Kristófer Atli Bjarnason, mamma Halla Halldórsdóttir og pappa Bjarni Sveinbjörnsson viste stolt frem Birkir Bjarnasons kampdrakt til VG utenfor stadion i St. Etienne sent tirsdag kveld. Foto: Øyvind Brenne VG

Mammas gledestårer for Island-helten: – Fikk gåsehud

«Norske» Bjarnason scoret mot Portugal i EM

ST. ETIENNE (Portugal – Island 1-1) Birkir Bjarnason (28)
scoret Islands første mesterskapsmål noensinne og sikret landet en sterk EM-start. På tribunen satt verdens stolteste mamma og resten av familien.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var veldig spesielt, jeg fikk helt gåsehud. Litt tårer kom det også, sier mamma Halla Halldorsdottir til VG utenfor stadion i Saint Etienne, hvor Island tok poeng fra Portugal i EM-åpningen.

28-åringen er født på Island, men flyttet med familien til tettstedet Figgjo utenfor Sandnes som 11-åring.

Etter 1-1 i sagaøyas åpningskamp var han den kanskje største helten i hvit drakt, etter scoringen som for alltid vil bli stående som Islands første i et mesterskap. Bjarnason bredsidet inn et innlegg fra høyre med utsøkt presisjon bak Rui Patricio i Portgals mål.

– Fantastisk, skyter pappa Bjarni - iført et tett knyttet Island-skjerf og med et bredt smil - inn.

– Det skjedde så fort, så jeg fikk det nesten ikke med meg. Jeg hadde aldri trodd dette før kampen. Jeg må si at Island var litt heldige i dag, fortsetter han – på tydelig stavangerdialekt.

Les også: – Han har en liten nordmann i seg

Etter kampslutt gikk skuffede portugisere rett i garderoben, mens Island-fansen hyllet sine helter. Bjarnason lette etter «sine» på tribunen, og fant dem til slutt. Målet var broren, som stolt viser frem drakten til VG like etterpå.

– Det var stort å få drakten av bror. Da han scoret var det bare vill jubel, forteller Kristofer Atli Bjarnason.

Oppdaget i Viking

Nåværende England-manager Roy Hodgson var trener da Bjarnason tok steget opp på A-laget i Viking, og uttalte seg om Bjarnasson i 2005:

– Han har skaffet seg respekt blant de andre spillerne. Han er veldig ung, men har et stort potensial, sa Hodgson til Stavanger Aftenblad og fortsatte:
– Birkir er atletisk, dyktig med ballen og har en fin innstilling. Han har ingen direkte svakheter, og er god både defensivt og offensivt. Jeg har stor tro på at karrieren hans skal fortsette å gå framover i Viking og på landslaget.

Hodgson fikk rett, om enn via omveier.

– Vi har vært med på mange kamper, men dette er større og gir mer spenning enn alt annet, sier Halla Halldórsdóttir , som har fulgt sønnens opp- og nedturer via Viking og Bodø/Glimt til spill i Italia og nå som nøkkelspiller for sterke Basel i Sveits.

VG I ST. ETIENNE: VGs journalist Øyvind Brenne var på Portugal - Island.

Fikk velge landslag selv

Men kunne Birkir Bjarnason spilt for Norge? Allerede i 2005 var lysluggen klar:

– Det er bare aktuelt å spille for Island. Jeg holder meg til min nasjon, sa det da 17-årige Viking-talentet til Stavanger Aftenblad.

Til VG bekrefter foreldrene at det aldri var tema:

– Nei, han er islending, sier faren og smiler, før Halla forklarer at Bjarnasson fikk spørsmålet om landslagstilhørighet som 15-16-åring.

– Vi lot ham bestemme, og det var veldig klart for ham at han ville spille for Island. Det har han vært veldig fornøyd med siden.

Islandske fotballsupportere synes nok også det var helt greit.

PS! Islands neste kamper er mot Ungarn og Østerrike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder