Bodø/Glimts nye «superlag» – like gode som gamle helter

TROMSØ (VG) (Tromsø – Bodø/Glimt 1-2) De scoret på et omdiskutert straffespark. Og vant på overtid over Tromsø. Nå er Bodø/Glimt anno 2019 like god som «superlaget» fra 1993.

Den gangen tok Glimt hele Norge med storm – kom rett fra opprykk – og spilte så flott fotball at det ble sølv i ligaen. I tillegg vant de cupmesterskapet. Heltene var Tom Kåre Staurvik, Trond Sollied, Runar Berg og Harald Martin Brattbakk. Etter åtte serierunder sto de med 17 poeng.

les også

Solskjær så Molde-kollapsen i lokalderbyet: – Underholdende kamp

Etter seieren over Tromsø i det dramatiske «Slaget om Nord-Norge» på Alfheim stadion torsdag kveld kjemper Glimt i toppen av Eliteserien. Og akkurat som for 26 år siden har de klart imponerende 17 poeng på åtte kamper siden seriestart.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Nå heter heltene Ricardo Friedrich, Patrick Berg, Fredrik Bjørkan, Jens Petter Hauge og Håkon Evjen. De to sistnevnte skal til U20 VM for Norge. Evjen viste klasse mot Tromsø, og ble matchvinner på overtid da han fikk hjelp av Tromsø-stopper Kent-Are Antonsen.

– Jeg vet selvsagt om klubbens historie, og jeg er kjempefornøyd med at Glimt er helt oppe i toppen. Og jeg er fast bestemt på at vi skal holde oss der oppe, og ikke falle ned av denne formen, sier Håkon Evjen, sønn av Andreas som spilte på 93-laget.

Det var en underholdende kamp i Tromsø. Men det var én situasjon som ble avgjørende. For begge lag. I hovedrollen, Ola Hobber Nilsen, som dømte straffe til Glimt etter 68 spilte minutter.

FINSK SISU: Juha Pirinen jubler for 1–0 til Tromsø. Runar Espejord, Anders Jenssen og Morten Gamst Pedersen løper til for å gratulere. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Gudmund Kongshavn kastet seg etter ballen som Philip Zinckernagel hadde i beina. TV-bildene viser at TIL-keeperen neppe treffer ball eller bein. Men kanskje hindrer han løpsbanen til dansken som stupte.

– Jeg gjør et godt og definert valg, og jeg trekker meg fra situasjonen når jeg ikke når ballen. Jeg ser på det som en dommertabbe, men det er ingen vits å hugge hodet av folk, alle kan gjøre feil, sier Gudmund Kongshavn.

les også

Var døden nær – nå har Kjetil Knutsen tatt Glimt mot toppen

Pluss content

Zinckernagel sier til VG at det var «en liten kontakt». Han ville blitt skuffet om han ikke hadde fått straffe.

SNAKKIS: Gudmund Kongshavn (t.v.) og Philip Zinckernagel (t.h.)hadde ulike oppfatninger av straffesituasjonen da de møtte pressen etter kampen. Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Ola Hobber Nilsen kom langt om lenge ut av dommergarderoben og var sikker i sin sak. En rasende Kongshavn og oppgitte Tromsø-spillere protesterte voldsomt. Til liten nytte. Amor Layouni hamret inn utligningen som satte ny fart i Bodø-laget.

– Jeg var veldig sikker, og jeg blåste veldig raskt. Etter å ha sett TV-klippet etterpå, så er det ingen tvil om at det er en vanskelig situasjon. Men det er kontakt. Og vi står ved at det er straffespark, sier Ola Hobber Nilsen.

For en gangs skyld ble det akkurat den nabofeiden man hadde ønsket seg med to lag – som gikk for seier – og åpenbart ikke hadde noen intensjoner om bare ett poeng.

les også

Pipekonsert da Rosenborg tapte igjen: – Ikke i nærheten

Tromsø i poengnød startet friskt. Og etter ni minutter kom scoringen som virket helt avgjørende for selvtilliten. Sigurd Grønli spilte Marcus Pedersen på høyrekanten. Inne foran mål fant han Juha Pirinen. Finnen bredsidet inn 1–0. Hans første scoring i Eliteserien.

Men Glimt ristet fort av seg sjokket. Fem minutter etterpå fikk de sjanser i fleng. Først var Erlend Reitan gjennom. Gudmund Kongshavn reddet mesterlig. Geir André Herrem fikk sjansen på returen. Nå var Tromsø-keeperen akrobatisk – og avverget igjen – før Håkon Evjen blåste tredje mulighet høyt over.

les også

TIL-legender tror på Valakari tross grusom trend

Glimt hadde grepet på kampen etter de heftige sjansene. Men de klarte ikke å skape de store farlighetene igjen. Det klarte imidlertid hjemmelaget. Det kunne lett stått 2–0 før pause. To ganger fikk Grønli muligheten.

Tromsø har tapt fire kamper på rad i Eliteserien. De har ikke vunnet hjemme siden 1. oktober i fjor (2–1 over Brann). Det er syv kamper på rad med tap foran eget publikum.

– Det ville være løgn å si at det ikke påvirker oss. Både meg og spillerne. Men vi må bare jobbe oss ut av det. Nå har vi mange unge spillere. Men de fortjener plassene sine i laget, og får nye sjanser, sier Simo Valakari, Tromsøs finske trener.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde28195464273762
2Bodø/Glimt28149559401951
3Odd2814774235749
4Rosenborg28139648371148
5Viking2812794839943
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder