Warholm-treneren etter Haalands monsterspurt: – Han er steingod

Friidretts- og sprinteksperter lar seg imponere over farten og fysikken til Erling Braut Haaland (19). Fotballfenomenet er ikke i samme liga som Norges raskeste menn, men kunne fort ha vunnet kvinneklassen på 60 meter i NM, mener de.

 • Øystein Jarlsbo

– Jeg så kampen og tenkte «shit, der var han rask». Det ser ut som om klippet er redigert og «speedet» opp fordi han løper så mye fortere enn de andre. Jeg tror han ville slått moren min i piggsko, og at han ville blitt norgesmester for kvinner på 60 meter, sier Even Meinseth (23) til VG.

Moren til Even Meinseth er tidligere norgesmester Sølvi Olsen Meinseth (51), som i sin tid løp 100 meter på 11,61 sekunder og 60 meter på 7,45 sekunder. Henriette Jæger ble norsk mester på 60 meter for tre uker siden med 7,37 sekunder i finalen.

Norges raskeste kvinne, Ezinne Okparaebo, har 11,1 på 100 meter og 7,1 på 60 meter. Hun stilte ikke til start i inne-NM 2020.

les også

Haaland-festen fortsetter i Champions League – to mål mot PSG

Even Meinseth ble norsk mester på 60 meter innendørs i herreklassen 1.–2. februar med tiden 6,83 sekunder. På bakgrunn av den tiden og de syv andre tidene fra finalefeltet (svakeste tid 7,01), slår han fast at Erling Braut Haaland ikke ville kommet til semifinalen en gang.

Sky Italia gjennomførte en måling av Haalands sprint, med såkalt flying start, og kom frem til 60-metertiden 6,64. Det tilsvarer cirka 7,2 sekunder med start fra null og startblokker.

– Realistisk sett kunne han løpt på 7,10, sier Even Meinseth.

Han understreker at han er veldig interessert i fotball og setter stor pris på raske fotballspillere. Han tror samtidig at Paris Saint-Germains stjernespiller Kylian Mbappé (21) er enda raskere enn Haaland på grunn av franskmannens «imponerende steg».

les også

PSG-stjerne til VG om Haaland: – En gutt som gjør store ting

Tidligere norgesmester John Ertzgaard «tipper» Haaland kunne klart 7,2 sekunder på 60 meter, fra startblokker og med piggsko.

– Det er fort, det er nesten NM-finale – hvis jeg skal være litt snill. Men vi må la oss imponere. Han er jo en atlet, med hurtighetskompetanse og raske muskelfiber. Men å skulle sammenligne ham med (Jaysuma Saidy) Ndure, blir to forskjellige verdener, sier John Ertzgaard.

Med tanke på at det var nettopp det italiensk TV gjorde da de satte Haalands 6,64 opp mot Ndures offisielle norske rekord på 60 meter: 6,55 sekunder.

– Jeg vil gjerne hylle Haaland. Han er steingod og bøtter inn mål. Det er vi imponert over. Han er ekstremt flink til det som er viktig i fotball, sier Karsten Warholms suksesstrener Leif Olav Alnes til VG.

– Samtidig er det, i denne sammenhengen, viktig å se på betingelsene. Man må skille epler fra pærer. Å starte fra null og i startblokker er noe ganske annet enn å måle hastighet og ta tiden – med «flying» start, tilføyer Alnes, også kalt «Doktor Sprint».

les også

Spissduellen: Dette hadde Mbappé oppnådd på Haalands alder

 • Karsten Warholm kan vise til 6,75 sekunder på 60 meter, vel å merke «for lenge siden».
 • John Ertzgaard (42), som følger verdensmesteren på 400 meter hekk tett, antar at han er ett tidels sekund raskere nå (6,65 fra null og startblokker).
 • Even Meinseth referer til en tabell som Håvard Hasås, trenere for mellom- og langdistanse i BUL, har laget. Den viser blant annet 60-metertider med flying start – målt over siste 60 meter på en 100-meter – for kjente sprintere.
 • Christian Coleman (23) – som har 9,72 på 100 meter – innehar verdensrekorden på 6,34 sekunder (satt i 2018). Med en slik flying start får han 5,07 sekunder på Haalands 60 meter, for å si det slik.
 • Ezinne Okparaebo har seks sekunder blank, mens Jaysuma Ndure, ifølge Hasås-tabellen, kan vise til 5,16 sekunder. Med NM-vinnertiden 6,83 ville Even Meinseths «flying-tid» blitt 5,33 sekunder.

– Tabellen er basert på faktiske tider. Men viser i bunn og grunn at hvis man ikke tar hensyn til faste parametere, som i friidrett, kan man få mange rare tider. Dette er ingen analyse, akkurat som tiden til Braut Haaland ikke er det, sier Håvard Hasås – som med 11,72 på 100 meter (7,7 på 60 meter) i sin egen tabell har tiden 6,03 med flying start.

les også

Haaland hylles av verdensmester: – Allerede en stor spiller

John Ertzgaard forteller i den forbindelse om en jippo løpsduell mellom ham og vaktmesteren fra Vallhall i pausen i en fotballkamp på Ullevaal stadion på tampen av hans sprint-karriere for cirka 15 år siden.

– Han startet på midtbanen og jeg løp over hele banen. Han hadde 50 meter forsprang og slo meg med fem centimeter. Fra fugleperspektiv og de som så det, virket det veldig imponerende. Da var jeg vel god for 10,7 på 100 meter, sier John Ertzgaard – som på sitt beste løp den på 10,26 og 60 meter på 6,70 sekunder (2002).

Mer om

 1. Erling Braut Haaland
 2. Friidrett
 3. Even Meinseth
 4. Jaysuma Saidy Ndure
 5. Ezinne Okparaebo
 6. Leif Olav Alnes
 7. Kylian Mbappé

Flere artikler

 1. Drillo om Haaland mot Serbia: – Veldig rart om han ikke starter

 2. Haaland svarer Rekdal etter «verdens beste»-melding

 3. Haaland hylles av verdensmester: – Allerede en stor spiller

 4. Haaland scoret hat trick i Dortmund-debuten – matchvinner på sensasjonelt vis

 5. PSG-stjerne til VG om Haaland: – En gutt som gjør store ting

Fra andre aviser

 1. Sørlending utfordrer Haaland: – Sikker på at jeg hadde slått ham

  Aftenposten
 2. Han hylles ikke kun for scoringene. Nå tar et annet Haaland-øyeblikk av på sosiale medier.

  Aftenposten
 3. Han hylles ikke kun for scoringene. Nå tar et annet Haaland-øyeblikk av på sosiale medier.

  Fædrelandsvennen
 4. «20-åringen er stor ute i Europa. Men Haaland mangler en svært viktig erobring»

  Aftenposten
 5. Hysteri rundt Haaland, men 19-åringen tek det heilt kuli

  Aftenposten
 6. «20-åringen er stor ute i Europa. Men Haaland mangler en svært viktig erobring»

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no