Gamstens «Premier League-fot» kan bli Tromsøs redning

TROMSØ (VG) (Tromsø - Lillestrøm 2-1) Selv om han er «litt i manko på muskler» i venstrebenet, serverer ingen i Eliteserien flere målgivende enn Morten Gamst Pedersens (36).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I 2007 svirret ryktene om at Manchester United ville kjøpe Gamst Pedersen fra Blackburn for 95 millioner kroner. «Det er ikke nok til å kjøpe venstrefoten hans», responderte daværende manager Mark Hughes.

Kanskje er det samme fot, ti år senere, som redder Tromsø fra nedrykk.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Det er definitivt Premier League-kvalitet på venstrefoten hans fortsatt, slår Tromsø-trener Simo Valakari kontant fast overfor VG.

Med åtte målgivende pasninger har ingen flere enn Morten Gamst Pedersen denne sesongen (Branns Fredrik Haugen og Stabæks Luc Kassi er på samme antall).

Gamst Pedersen selv er mer beskjeden, men drar på smilebåndet da han får spørsmål om venstrefoten er like giftig som i Blackburn-tiden.

– Foten fungerer fortsatt fint. Jeg mangler jo en liten del av lysken og er litt i manko på muskler der. Men så har vi gode folk i boks også, det hjelper jo ikke bare med en god «serve».

Gamst med hull i lysken: – Kunne putte hele hånden inn

– Mesteren på midtbanen

36-åringen styrte det meste på Alfheim i søndagens viktige 2-1-seier over nedrykksrival Lillestrøm.

– Han er viktig for oss i alle spillets faser. Se på ham i dag, han er mesteren på midtbanen. Han dikterer hvordan vi skal spille. Noen ganger fort frem, andre ganger roer han det ned, er de rosende ordene fra Simo Valakari.

Med to nye målgivende, er han oppe i fem på de siste tre kampene han har vært på banen.

– I dag var det utrolig artig spille, spesielt i første omgang. Da kjørte vi kampen fra A til Å. Jeg vet ikke om Lillestrøm hadde en målsjanse i det hele tatt, spør Gamst Pedersen.

VG talte to Lillestrøm-sjanser totalt i kampen, den første etter 52 minutter.

Kun fire minutter senere reduserte Lillestrøm. Men under Valakari – selv når man leder med ett og trenger alle poengene man kan ta for å beholde plassen i Eliteserien – er «ro det i land»-tilnærmingen ikke en lovlig utvei.

Se også: Gamst sa nei til Juventus

Saken fortsetter under videosammendraget av den viktige bunnkampen:

Kun slått av RBK

– Folk blir kanskje litt utålmodige da vi fortsatte å trille og spille på slutten der, påpeker Gamst Pedersen.

Han har nok rett. Blant hjemmefansen på Alfheim var det tett mellom nervøse utbrudd da Tromsø trillet og trillet inne på egen halvdel, mens Lillestrøm presset høyt for utligning.

– Vi skal alltid spille sånn. Uansett. Og kanskje spesielt mot Lillestrøm. Hvis man begynner å spille enkelt, så spiller vi plutselig på deres styrker. Vi prøvde heller å forsvare oss ved å holde ballen i laget, men jeg forstår selvfølgelig at det kan bli nervepirrende, forklarer Valakari.

Ifølge VGs statistikk hadde Tromsø ballen 62 prosent av tiden mot Lillestrøm. Kun Rosenborg (63 prosent) hadde ballen mer i helgens serierunde.

Etter ay Valakari tok over har Tromsø tatt 1,38 poeng i snitt, mot 0,88 før finnens inntreden. Men rød- og hvitstripene befinner seg fortsatt under streken med 18 poeng igjen å spille om. Avstanden til trygg plass er imidlertid betraktelig kortere enn før helgens serierunde.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder