Første Aalesund-seier over Molde på 5063 dager: – Er så deilig å slå dem

FOTBALL

MOLDE (VG) (Molde–Aalesund 0-1) Han sto som en vegg – og reddet den første Aalesund-seieren over Molde på snart 14 år. Keeper Andreas Lie (29) jaget endelig vekk spøkelset.

Publisert: Oppdatert: 22.05.17 20:53

– Jeg satt her på tribunen i 2003 og så at Trond Fredriksen (trener) og de andre heltene mine fra Aalesund slå Molde sist. At det skulle gå så lang tid, og at vi skulle klare det her i dag, er en stor opplevelse, sier Andreas Lie.

I 2003 var han 15 år og spilte for den lokale klubben Herd fra Aalesund. Siden ble det AaFK. En ekte bygutt og tålmodig sliter ifølge Trond Fredriksen – som i likhet med Lie – jublet ekstra høyt i Molde i går kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Hvorfor det har tatt så lang tid før vi endelig klarte å vinne er vanskelig å si. Det er blitt et spøkelse for oss. Molde har vært bedre enn oss som lag, og de er en større klubb. Men nå var det endelig oss som kunne reise her fra med hevet hode, sier Andreas Lie.

Da Molde presset som gale for utligning serverte han noen fabelaktige redninger.

– Han må være den beste keeper i Eliteserien, men jeg visste ikke om ham på forhånd. Jeg følger ikke så godt med på keepere, sier Bjørn Sigurdarson.

Moldes bestemann styrte kampen i 1. omgang. Han skjønte ikke hvorfor det ikke ble scoringer. Hver gang islendingen prøvde sto lysluggen med de mørke øynene i veien.

Mostafa Abdellaoue (28) ble matchvinner med en drømmescoring sekunder før pause. Men han valgte også å hylle keeper Andreas Lie. Han vartet opp med en rekke kvalifiserte redninger.

– Han har vært fantastisk i hele år og reddet oss i mange kamper, sier Mos.

– Stolt trener

Sist Aalesund vant over Molde i en seriekamp var 22. juni i 2003. Det er 5063 dager siden. Da ble det seier 3-2 på Aker Stadion. Morten Moldskred, Tor Hogne Aarøy og Øyvind Gjerde sørget for scoringene. I 2010 endte det 0–0. Det er siste gang Aalesund klarte poeng. Etter det hadde Molde vunnet 12 ligakamper på rad i nabofeiden på Nordvestlandet.

I kveld var marerittet over for Aalesund. Så skal vi selvsagt ikke glemme den dramatiske cupfinalen i 2009 hvor tangotrøyene tok pokalen.

– Jeg husker alle magiske øyeblikk. Det er altfor lenge siden, men nå var stemningen fantastisk inne i garderoben. Litt mer enn det bruker å være, sier Trond Fredriksen.

Les også: Så mye tjener Eliteseriespillerne i bonus

Aalesund-treneren gliste godt, men hoverte ikke. Han ble intervjuet av VG sammen med Andreas Lie. De gledet seg til turen hjem. En reise som tidligere har vært plagsom gjennom sentrum av Rosenes by og ferge over fjorden til Vestnes (Kjetil Rekdals land).

–Det gjør godt å snu dét, og det gjør dagen ekstra at det er Andreas som avgjør det. Han har slitt benken i AaFK i mange år. Vært tålmodig og jobbet hardt. At han står frem på denne måten gjør dagen, i hvert fall for meg, enda litt større, sier Trond Fredriksen.

Sekunder før pausesignalet kom avgjørelsen. Riktignok mot spillets gang. Men det skjedde på vakkert vis. Sondre Fet driblet seg vekk fra Christoffer Remmer. Innlegget banket Mos til på direkten. Ballen suste inn ikke langt fra krysset.

Det er kanskje like greit at AaFK-direktør Henrik Hoff og agent Stig Lillejord røyker fredspipe etter en langvarig strid om overgangen til Joakim Våge Nilsen (gikk til Odd isteden) – og signerer Mostafa Abdellaoue på ny kontrakt – selv om det kanskje kommer til å koste noen ekstra kroner.

Mos (Lillejords spiller) har scoret fem på de syv første serierundene. Han er to bak Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo (Stabæk). Og toppscoreren fra Eliteserien i 2011 (på lån til Tromsø fra Vålerenga) er utvilsomt særdeles viktig for de oransje.

– Jeg forholder meg til kontrakten, så får vi se hva det blir til. Jeg har ikke tilbud fra andre klubber nå, sier Mos til VG.

VG LIVE: Sjekk kampen minutt for minutt

Millimeter fra utligning

Baklengsmålet var utvilsomt en vekker for hjemmelaget. Det føltes garantert urettferdig. Fordi mannskapet til Ole Gunnar Solskjær var best i det meste. Men de fikk ikke ballen i mål.

Det manglet ikke på muligheter. Anført av en meget god Björn Siguradson noterte MFK seg for fire store sjanser før pause. Islendingen hadde den største da hans avslutning ble blokkert i siste liten etter 13 spilte minutter. Returen fra Eirik Hestad strøk bengalakken på venstre stolpe til keeper Andreas Lie – og flyttet drikkeflasken til AaFK-keeperen nesten opp på første rad – der Aalesund-supporterne pustet lettet ut.

Les også: Derfor har Solskjær bare beholdt tre av sine 23 gullgutter

Samme Hestad var millimeter fra utligning to minutter ut i 2. omgang. Men headingen traff på innsiden av stolpen – og ut i et returrom – hvor ingen MFK-spillere befant seg.

Molde hadde sine muligheter. Spesielt på overtid. Men Andreas Lie var mesterlig ved to anledninger. AaFKs Edwin Gyasi kunne imidlertid lett gjort 0–2. To minutter før slutt kom han alene med Andreas Linde, men avsluttet på MFK-keeperen.

Her kan du lese mer om