Kommentar

VGs fotballjournalist analyserer Odd: Fagermo har klart å skape et topplag av sine mange lokale spillere

Av Knut Espen Svegaarden

BYGGMESTER: Dag-Eilev Fagermo har bygd stein på stein i Odd, og i øyeblikket virker laget sterkere enn noen gang i Fagermos regjeringstid. Foto: Trond Reidar Teigen NTB scanpix

SKIEN (VG) (Odd - Molde 2-0) Med sju lokale spillere fra start, klatret Dag-Eilev Fagermo (49) til andreplass på tabellen med Odd. Fagermo må få kred for måten han har tatt klubben til toppen på.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Nå kjøper Odd spillere også. Hvis du hører på alt Fagermo uttaler, så høres det til slutt ut som hele spillerstallen kommer fra området rundt Falkum i Skien, der Odd spiller sine hjemmekamper.

Flink selger

Det gjør den slett ikke. Fagermo er flink til å selge inn budskapet sitt, og til slutt blir ting gjentatt så mange ganger at det blir en sannhet. Sannheten er i hvert fall at Odd også kjøpte - helt til økonomien gjorde det umulig.

Så klubben, og klubbens hovedtrener og største profil, Dag-Eilev Fagermo, ble tvunget til å tenke nytt. Og det nyter de godt av i disse dager, snart ni år etter at han kom til klubben.

For Fagermo har rett i at hovedtyngden i stallen hans er fra nærområdet. Keeper Sondre Rossbach er fra Skien. Det samme er Fredrik Semb Berge og Rafik Zekhnini. Inkluderer du Grenland, Porsgrunn-Skien, så kan du ta med Espen Ruud og Fredrik Nordkvelle også. I tillegg har du Thomas Grøgaard fra Kragerø og kapteinen Steffen Hagen, som har bodd og spilt i Skien og for Odd siden 2006, og regnes som ekte «Odd-er», selv om han er fra Mandal opprinnelig.

Viktige utlendinger

Til sammenligning startet konkurrentene Molde og Rosenborg begge med to lokale spillere i den 11. serierunden.

Men 2/3 av angrepsrekka til Odd er innkjøpt, i form av Bentley og Olivier Occean, som er svært viktige, og så har du de to som var spørsmålstegnene før kampen mot Molde: Oliver Berg og Joakim Våge Nilsen. Berg er hentet fra Raufoss, Våge Nilsen fra FK Haugesund.

Det interessante er at de to sistnevnte var de to største overraskelsene, for mange, mot Molde, og faktisk to av de beste på banen. I en kamp der Odd var klart best, skapte klart flest sjanser, orket mest og ville mest. Og vant fortjent 2-0 på Falkum i Skien.

Våge Nilsen best

Odd står med 23 poeng etter 11 seriekamper. Det er flere enn de noen gang før har tatt på dette tidspunktet i sesongen. Og det forteller mye om klubben, laget og Fagermo. Hans måte å lede på kan være slitsom. Han tar mye plass. Men samtidig er han så tydelig at du ikke kan bomme på budskapet. Og spillestilen er det ingen tvil om. Det beste eksempelet er Oliver Berg og Joakim Våge Nilsen, som erstattet Jone Samuelsen og Fredrik Oldrup Jensen på en måte så du ikke skulle tro at det bare var Bergs 11. kamp fra start - og Våge Nilsens debut på sentral midtbane fra start.

Hva passer da bedre enn å åpne med å være banens beste? Det var Joakim Våge Nilsen mot Molde. Alltid i posisjon, alltid spillbar, alltid en pasning som traff. Det er som Liverpools legendariske manager Bob Paisley en gang sa: - Det handler ikke om kort eller lang pasning. Det handler om rett pasning.

De hadde den tidligere venstrebacken 100 prosent av mot Molde.

16 kamper - null seirer

Molde står fortsatt uten seier i Skien i seriesammenheng. Gjennom tidene. 16-mai-oppgjøret var det 16. mellom lagene på Falkum i Skien. Det har gitt åtte seirer til Odd og åtte uavgjorte, siden 1999, da lagene møtte hverandre for første gang faktisk.

Ole Gunnar Solskjær startet med et lag som i snitt var halvannet år yngre enn Odd. Det ble ganske tydelig utover i kampen, og Solskjær valgte å sette inn 37 år gamle Eidur Gudjohnsen da 2. omgang startet.

Uten at det hjalp. For Molde ble løpt opp, kontret på og i perioder spilt ut av et meget godt Odd-lag, der forsvaret var trygt, midtbanen kreativ og spissene farlige. Ingen forlanger at Solskjær skal ta gull denne sesongen. Med 37 prosent av sesongen spilt, er Molde allerede sju poeng bak Rosenborg, som tok en oppskriftsmessig seier mot Lillestrøm på Lerkendal.

Bedre enn i fjor

RBK hadde en fantastisk sesong i fjor, og var noe svekket med salgene av Alexander Søderlund og Ole Kristian Selnæs da sesongen startet.

Men Rosenborg har faktisk tatt flere poeng etter 11 kamper denne sesongen (28) mot 26 på samme tidspunkt forrige sesong.

Det virker som RBK-maskinen bare går og går, uten at spillet er så voldsomt imponerende. Men bare fem baklengs på 11 seriekamper forteller at RBK er blitt ekstremt vanskelige å score på. Og dermed slå. Og at det i øyeblikket kun er «lokal-laget» til Dag-Eilev Fagermo i Skien som virker å kunne utfordre dem.

Odd ligger fem poeng bak etter 11 kamper. Om det blir spennende om ligagullet, avhenger veldig av om avstanden er enda større når klubbene tar ferie om 12 dager.

For avstanden bør ikke være noe særlig større.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder