NETTER FOR LITE: Graziano Pellè spiller ikke lenger fast på Southampton. Der depper Italias spiss etter en misset sjanse under EM-kvalifiseringskampen hjemme mot Norge på Olympiastadion i Roma i oktober i fjor.
NETTER FOR LITE: Graziano Pellè spiller ikke lenger fast på Southampton. Der depper Italias spiss etter en misset sjanse under EM-kvalifiseringskampen hjemme mot Norge på Olympiastadion i Roma i oktober i fjor. Foto: Alessandra Tarantino Ap

Rystet over Italias spisskrise

Beskriver laget som profilløst og skadeskutt

FOTBALL

Når Italias landslagstrener Antonio Conte (46) tar over Chelsea, kan han kjøpe spisser fra øverste hylle. Men under EM må han klare seg med det han har.

Publisert: Oppdatert: 09.06.16 12:13

Og det er ikke så veldig mye å skryte av: Ingen italienske spisser i Europas fem største ligaer har scoret mer enn 14 mål denne sesongen, ifølge statistikksiden WhoScored. Best er Genoas 27 år gamle Leonardo Pavoletti med 14 mål – og han har aldri spilt på landslaget.

Kanskje enda mer bekymringsfullt: Både Éder (Inter) og Graziano Pellè (Southampton), Italias foretrukne spissvalg i EM-kvaliken, har mistet plassen på sine klubblag inn mot EM. De to spissene bøttet ikke akkurat inn scoringer i kvaliken heller; Éder nettet to, Pellè tre. Italia scoret bare 16 mål, tre flere enn Norge, i kvaliken. Kun én gang har de scoret tre mål i en kamp under Antonio Conte – og det var mot lille Aserbajdsjan.

– Det er en katastrofe! Italia har jo alltid vært kjent for stjernespisser, men nå har de ingen. Det verste er at det ikke finnes noen store talenter heller, sier Thomas Wilbacher, ekspert på italiensk fotball i svenske Expressen, til VG.

Stor VG-kåring: Buffon igjen verdens beste keeper

Italia-fansen, skjemt bort med fire VM-gull og en EM-triumf opp gjennom historien, spør som Jan Eggum: «Kor e alle helter hen?».

De italienske målkongene Antonio Di Natale (38), Francesco Totti (39) og Luca Toni (38) har enten lagt opp eller planlegger å gjøre det i nærmeste fremtid.

– Når vi drar, går nesten 1000 mål med oss. Det blir et stort tap, sa Toni på en pressekonferanse denne våren der han kunngjorde at karrieren var over.

Det var en tid der italienere trodde at Antonio Cassano skulle bli den nye superspissen. Nå leverer den tidligere Real Madrid-spissen ujevne prestasjoner for Sampdoria.

Les også: Gir italienerne pizza- og pastaforbud før EM

– Han foretrakk å spise mat og slappe av, så han utnyttet bare 20 prosent av potensialet, sier den britiske journalisten James Horncastle, Serie A-ekspert for blant annet The Guardian og ESPN.

– Det er det samme med Mario Balotelli. Gutter med enormt potensial, men ikke den rette mentaliteten. De er litt som Peter Pan og vokste aldri opp. Dermed har Italia tapt en generasjon med spisser, tillegger Horncastle.

Spissproblemene er ikke det eneste som plager Conte før EM: Claudio Marchisio og Marco Verratti, som normalt ville startet sammen på midtbanen, har begge meldt forfall.

– Midtbanen er knust i småbiter. Det svekker Italia helt enormt, sier Horncastle.

En fotballklisjé vil ha det til at «angrep vinner kamper, men forsvar vinner titler». Og forsvar har Italia: Gianluigi Buffon i mål, med Juventus-lagkameratene Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini foran seg, danner «EMs beste forsvar», mener Horncastle.

Stor VG-kåring: Én italiener blant verdens beste forsvarere

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men er det i seg selv nok til å gå hele veien?

– Det er en solid grunnmur, men jeg tror ikke det er nok til å ta dem langt i EM, svarer Horncastle.

Med et profilløst angrep og en skadeskutt midtbane går Italia inn mot EM uten favorittstempel. Det kan passe Italia og Antonio Conte godt, tror Wilbacher.

– Når Italia har så store problemer, tvinges de til å satse på samholdet i laget, og det har funket før. De trives best med å slå underfra. Under VM i 2006 var det ingen av stjernene (Toni, Totti) som imponerte stort, men de vant hele mesterskapet takket være laginnsatsen. Det viktigste er at forsvaret fungerer, sier Wilbacher.

– Og er det én trener som kan få det beste ut av et lag uten store stjerner, er det Conte. Han er ekspert på det.

Under EM-profeten kan du lese VGs kjendistips, samt se hele Italias EM-tropp.

Kjendistipset: ANDREA LOBERTO

• Haugesunds italienske assistenttrener

– Hva tror du om Italias muligheter i EM?

– Jeg tror ikke Italia blir regnet som en av favorittene nå, men de har alltid tradisjon for å gjøre det bra i store turneringer. De har litt variable resultater og mangler kanskje den klassiske spissen til å score mål.

– Hvem tror du kommer til å vinne EM?

– Jeg må i hvert fall si Tyskland. De er alltid blant favorittene. Frankrike har også noe bra på gang med et godt lag og gode enkeltspillere. Spania blir også bra selv om de er inne i et generasjonsskifte.

– Norge har ikke vært med i et mesterskap siden 2000. Hva mener du om det?

– Det er veldig trist at man ikke klarte det nå, både for interessen i Norge og ikke minst produktet norsk fotball. Det er viktig å komme seg til mesterskap og få den erfaringen.

Lyst på mer EM-stoff?

Dette finner du blant annet i vårt EM-magasin, som du får tilgang til hvis du har VG+:

EMs 12 største stjerner

Fotball-EM fra A til Å

Norges EM-tropp fra 2000: Dette gjør de i dag

Slik er Zlatans stjerneliv

VGs vurdering: Slik ender EM

Her kan du lese mer om