LEGENDE: Eidur Gudjohnsen er selve symbolet på islandsk fotball. Her fra Ullevaal stadion i forbindelse med VM-kvalifisering mot Norge i 2013. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Gudjohnsens tårevåte TV-drama

Kjempet mot gråten i 20 sekunder

I kveld starter Island-legenden på benken mot Portugal

Det er TV-intervjuet som vekker følelser. Eidur Gudjohnsen (37) kjempet mot gråten - og fikk ikke frem et ord - etter at VM-drømmen var knust for tre år siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I kveld er det historisk mesterskapsdebut for Island. Mot Portugal og superstjernen Cristiano Ronaldo på Stade Geoffroy-Guichards i Saint-Étienne. EMs minste fotballnasjon mot stormakten Portugal – EM-finalist i 2004 (tapte 0–1 for Hellas).

Les også: Island til EM på halve Norge-budsjettet

Eidur Gudjohnsen starter sannsynligvis på benken. «Afi» som han kalles av lagkameratene (bestefar på islandsk) er ikke samme soleklare førstevalg som han var i glansdagene da han spilte for Chelsea og Barcelona.

At tiden i ferd med å løpe fra ham skjønte han åpenbart for tre år siden. Island hadde tapt i playoff for Brasil-VM for Kroatia (sammenlagt 0-2). Intervjuet på islandsk TV fra Zagreb glemmer han neppe. Ikke fotballfans på Sagaøya heller.

VG Direkte: Følg Portugal - Island LIVE fra klokken 21.00

Svetten silte fra Gudjohnsens ansikt. Han så tom ut i blikket – og fikk ikke til å snakke – etter at han hadde fått servert spørsmålet: «Hva tror du om din videre landslagskarriere..?»

I om lag 20 sekunder kjempet nasjonens tøffeste fotballspiller med gråten i halsen. Det må ha føltes som en evighet. Men sett i ettertid er det blitt bildet på islendingenes stolthet – og ærgjerrighet.

– Jeg er redd dette var min siste landskamp, svarer Gudjohnsen.

Etterfulgt av en trøstende klem fra journalisten.

Siste landskamp var det ikke. Eidur reiste til Molde i vinter – og fikk hjelp av Ole Gunnar Solskjær – til å blåse nytt liv i karrieren. Den svenske mirakeltreneren Lars Lagerbäck tok ham med i EM-troppen. Rutine og fotballklokskap går aldri ut på dato.

VG+ Gudjohsens historiske kyss

– Det er klart at han har en spesiell status i gruppen, sier Lars Lagerbäck, ifølge Aftonbladet.

Eidur debuterte allerede på landslaget i 1996 mot Estland - da han byttet med en annen legende - faren Arnor Gudjohnsen. Siden er det blitt 86 landskamper og 26 mål (tidenes toppscorer).

I nesten hele karrieren har han vært det store forbildet for Islands yngre fotballhelter som er i EM på bekostning av stormakten Nederland som ble banket i kvalifiseringen. Nå har landslaget en gyllen generasjon bestående av blant andre Gylfi Sigurdsson (Swansea), Kolbeinn Sigthorsson (Nantes), Aron Gunnarsson (Cardiff) og Birkir Bjarnason (Basel).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder