TALENT: F.v. Vålerengas Sander Berge i duell med Jone Samuelsen i 2-2-kampen mellom VIF og Odd i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Kommentar

VGs fotballjournalist mener: Oversikten er ikke er god nok, NFF

Etter at Bersant Celina (19) ser ut til å glippe for Norge, stiller jeg spørsmålet: Har egentlig aldersbestemte trenere i norsk fotball god nok oversikt over utviklingen til spillerne?

 • Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ting kan tyde på at svaret på det er «nei».

Da G-18-troppen til EM-kvalifisering i Russland i november i fjor ble tatt ut, manglet Sander Berges navn. «Temposvak» var en angivelig begrunnelse fra Norges Fotballforbunds «utvelgere» om den 17 år gamle midtbanespilleren fra Vålerenga.

Dette er altså en spiller som løper 40 meter på mellom 4,5 og fem sekunder, og som har en driv i spillet sitt som gjør at han, som en av få spillere i Norge totalt, kan passere spillere og ledd, med letthet.

IKKE GOD NOK? Vålerengas Sander Berge ble ikke tatt ut i U-18-troppen. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

I tillegg har han en fysikk (191 centimeter og fysisk på et nivå at han tok Daniel Braaten i dueller på VIF-feltet) som gjør han svært egnet i internasjonale kamper.

Nå kom det et forfall til kampene i Russland, fra Starts Kristoffer Ajer, som gjorde at Berge til slutt kom med, startet på benken i den første kampen, kom inn og dominerte. Og startet de to neste kampene.

STORTALENT: Bersant Celina er her i aksjon i FA-cup-finalen for juniorer mellom Manchester City og Leicester. Foto: David Rogers , Getty Images

Tilfellet Celina

I ettertid har vi fått høre flere si at West Ham-aktuelle Berge var turneringens beste spiller, noe som må ha kommet overraskende på enkelte i Norges Fotballforbund.

Hva kan dette fortelle? At oversikten ikke er god nok, at ledelsen på alderbestemte landslag ikke vet nok om de aktuelle spillerne, og hvordan de utvikler seg.

Bersant Celina har gått gradene i Manchester City, og er i dag en av de unge spillerne som har fått sjansen på A-laget til en klubb som har jevnlig har vært blant de beste i Premier League siden 2011. Det forteller mye. Men at Celina er god, har ikke skjedd over natten. Derfor burde NFF, gjerne landslagssjefene for U-18 (Eirik Horneland) og U-21 (Leif Gunnar Smerud), reist over til England og sett treningene for eksempel i én uke. Da kunne de dannet seg et eget bilde, ikke bare via rapporter fra speidere.

Og noen mennesker må pleies mer enn andre. Det er ikke spesielt med fotball.

Høgmo på besøk

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo dro til Manchester i fjor høst og pratet med Bersant Celina, faren, og Celinas agent. Det virket som partene hadde funnet tonen. Siden ble det tydeligvis verre.

Det er ingen katastrofe at Celina ikke har vært tatt inn på A-landslaget ennå, men at han ikke er verdsatt til å få særlige sjansr i U-21-kamper, det er mindre forståelig.

I FOKUS: Martin Samuelsen misser fra straffemerket i cupkampen mot West Bromwich onsdag kveld. Nå får nordmannen ros fra alle kanter. Foto: Darren Staples , Reuters

Feil mann uttaler seg

I tillegg burde det vært mulig å løse en tydelig konflikt mellom Celinas far, Eduar, og Norges Fotballforbund. Her ligger det mye grums. Men da må noen ta et initiativ, sette seg sammen, snakke og se om det er mulig å bli venner igjen. Og alle må rygge litt, også Celina-klanen.

Men når Bjørn Helge Riise og Aalesund kan bli venner igjen på tre minutter, etter å ha mislikt hverandre sterkt i flere år, så bør det meste være mulig…

Det oppleves dessuten feil at Celina-saken frontes av kommunikasjonssjefen i NFF. Det burde vært toppfotballsjef Nils Johan Semb, ikke mediemannen Yngve Haavik. Folk ønsker å høre hva de sportslig ansvarlige mener her.

Tilfellet Samuelsen

Noe som fører meg over på neste punkt:

Det er lett å la seg blende av spillet til Martin Samuelsen (18) for Peterborough mot West Bromwich onsdag. Men det er det samme som gjelder der: Ha oversikt over spillerne. Det er nemlig ikke første gangen denne gutten har imponert, hverken på trening eller i kamp. Men etter det jeg vet så har ikke noen fra aldersbestemte landslag sett Samuelsen på treningene i West Ham eller Peterborough.

Nå tar jeg det for gitt at Samuelsen er med i den neste U-21-troppen, selv om han bare er 18 år.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Høgmo har våget før

En av Per-Mathias Høgmos første A-landslagstropper viste jo nettopp at alder ikke betyr noe. Han tok med Mats Møller Dæhli med en gang, og det tok kort tid før Martin Ødegaard var inne. Der har sjefene for aldersbestemt mye å lære av toppsjefen.

24. mars møter Norge Estland i treningskamp. En gylden anledning for Høgmo til å markere seg litt, vise at han våger der andre nøler, og ta med både Samuelsen og Celina til Tallinn. Det skader ikke. Det er en treningskamp, der du bør prøve ut spillere du har en følelse av at kan bidra i årene som kommer.

Så får heller Celina markere tilbake med et forfall, hvis han er så trygg på avgjørelsen sin som han sier at han er.

Les også

 1. Fullroser Samuelsen: «Hans farligste motstander var en svak dommer»

  Martin Samuelsen (18) omtalte FA cup-kampen mot West Bromwich som hans beste noen sinne.
 2. Bersant (19) benekter spilletid-krav

  Norges Fotballforbund (NFF) hevder at Bersant Celina (19) med hjelp fra sin far Eduar krevde spilletid for Norge.
 3. Martin (18) om Høgmo: - Jeg kan fikse ham billetter!

  LONDON (VG) Martin Samuelsen (18) setter pris på at Per Mathias Høgmo følger ham – og inviterer gjerne landslagssjefen…
 4. City-Celinas far omtaler NFF som «KKK»

  Bersant Celina (19) virker tapt for norsk landslagsfotball. Nylig omtalte Manchester City-spillerens far Norges…
 5. Langli: – NFF bør dra til England og snakke med Celina

  Fotballekspert Morten Langli synes at Celina-familien «sutrer» - men mener at Norges Fotballforbund bør dra til England…
 6. NFF hevder Celina krevde spilletid for Norge

  Norges Fotballforbund hevder at Bersant Celina (19) og hans far Eduar krevde spilletid for Norge i «forhandlingene» om…
 7. Sander Berge (17) til West Ham

  KONGSVINGER (VG) Søndag reiser Vålerengas meget talentfulle midtbanespiller Sander Berge (17) til West Ham for en ukes…
 8. City-spiller Bersant Celina sier nei til å spille for Norge

  Bersant Celina (19) er tapt for det norske A-landslaget. Manchester City-spilleren velger Kosovo.
 9. Samuelsen (18) mener han har fått spille mer enn ventet i Peterborough

  10 kamper, fem fra start, og to scoringer. Det er fasiten for Martin Samuelsen (18) så langt i utlånsperioden i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder