Straffe-synder Messi sønderknust etter nytt finaletap

Ekspert: – Har det helt forferdelig

(Argentina – Chile 0-0, 2-4 etter straffer) Det vil seg ikke for Lionel Messi (29) på det argentinske landslaget. En katastrofal straffe fra superstjernen førte til hans tredje finaletap på tre år med Argentina.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han kom til Copa América-finalen i 2007, men tapte finalen mot Brasil. Han kom til VM-finalen i 2014, men tapte finalen mot Tyskland. Han kom til Copa América-finalen i fjor, men tapte finalen mot Chile.

Natt til mandag var Chile igjen motstander i nok en finale med Argentina og Messi involvert. Nok en gang ble det 0-0 etter 120 minutter, og dermed straffer. Der tok Messi den første straffen til Argentina – og banket den himmelhøyt over mål. Chile vant 4-2 etter at Gato Silva scoret den avgjørende straffen, og ble dermed Copa América-mestere for andre gang på rad.

– Jeg tror Messi kunne byttet vekk bortimot alle trofeene sine for å få lov til å ta den straffen om igjen og håpe på et annet utfall, sier Viasat-ekspert Petter Veland, som har fulgt Copa América tett.

Messi ble sittende på innbytterbenken, alene, uttrykksløs, utvilsomt sønderknust etter sitt fjerde finaletap på like mange forsøk med Argentina. Og så kom tårene, de trillet og trillet og trillet på kinnene til den utrøstelige kunstneren.

AVGJORDE: Gato Silva feirer etter straffesparket som avgjorde Copa América-finalen. Foto: Adam Hunger Reuters

Siste: Stjernespiss til Liverpool for 400 mill.

– Vil nok bruke lang tid på å komme seg

«Messi spilte en svak kamp. Han falt lettere enn vanlig og virket å være sliten utover i kampen. Man må jo begynne å lure på om Messis straffemiss og nok en argentinsk nedtur i en finale vil gi verdens beste spiller en mental sperre når det kommer til de største kampene med landslaget», skriver den profilerte ESPN-journalisten Grant Wahl etter kampen.

– Jeg tror han føler et visst ansvar, akkurat som alle andre som brenner en avgjørende straffe. Og så tror jeg du kan gange det med hundre siden han har den statusen han har. Det er det eneste han mangler, sier Veland.

VG Live: Slik var den ville finalen

– Akkurat nå vil jeg tro at han har det helt forferdelig. Akkurat nå er han sikkert på bånn moralsk. Han vil nok bruke lang tid på å komme seg etter dette, sier Veland.

– Det finnes en andel av argentinske supportere og meningsbærere som mener han ikke presterer like bra på Argentina, og de får vann på møllen av dette, sier Veland, som tror at suksess med Argentina kan være avgjørende for Messis status i fotballhistorien:

– Messi er den beste fotballspilleren gjennom tidene, men så kan man argumentere om noen andre er den største, med tanke på at de har løftet enkeltnasjoner til store triumfer på egenhånd. Da kan man for eksempel holde Maradona foran siden han vant trofeer med Argentina.

Neste mulighet for Messi er VM i Russland om to år.

– Som fotballromantiker og fotballelsker, og etter å ha fulgt Messi i alle år, så synes jeg han virkelig han har fortjent å få en endelig slutt på diskusjonen om hvem som er tidenes beste og tidenes største. Hvis han får det i 2018, kan vi nikke anerkjennende og si: «den gutten fikk faktisk til alt».

Les også: Pelé sier Ronaldo er bedre enn Messi

To røde, filming og sjansemiss

For andre år på rad møttes Argentina og Chile til finale i Copa América, som i år ble organisert eksepsjonelt i USA for å markere 100 års eksistens. Det var tydelig at Chile ønsket å forsvare tittelen fra i fjor, og at Argentina var villige til å gjøre alt for å vinne sin første tittel siden 1993. For finalen åpnet i et forrykende tempo, og holdt seg på samme tempo hele veien:

Marcelo Díaz felte Lionel Messi to ganger før det var gått en halvtime, og dommeren ga ham to gule kort og dermed rødt.

I SENTRUM: Dommer Heber Lopes, som her gir Messi gult kort for filming, var svært fremtredende gjennom hele kampen. Foto: Omar Torres AFP

– En håpløs dommeravgjørelse. Det er ødeleggende for finalen. Fryktelig synd er det, sa Viasat-kommentator Daniel Høglund, uten å vite at dramaet så vidt hadde startet.

EM-fest: Kaller Hazard «umenneskelig» etter storseier

Messi, som virket fast bestemt på å gjøre alt som stod i sin makt for å vinne finalen, var raskt oppe og gestikulerte til dommeren for å signalisere at han burde gi Díaz sitt andre gule kort. Få minutter senere fikk den argentinske superstjernen gult kort for å ha prøvd å filme seg til straffe, og reprisene viste at dommer Heber Lopes hadde rett.

Dommeren viste et voldsomt markeringsbehov gjennom hele den første omgangen, og kortene var nærmest oftere ute av lommen hans enn inni. Noen minutter før pause dro han frem det røde for andre gang, da Manchester Uniteds argentinske forsvarer Marcos Rojo gikk hardt inn i en takling på Chiles Arturo Vidal.

– Sjelden har vi sett en finale hvor det har vært så høy temperatur, sa kommentator Høglund, som mente «begge utvisningene var ekstremt strenge».

Gonzalo Higuaín, som har vært ekstremt målfarlig for Napoli denne sesongen (36 mål i Serie A), fikk førsteomgangens desidert største mulighet til å score, men avslutningen hans gikk like utenfor stolpen. Det har nesten blitt en vane: Higuaín misbrukte gigantiske muligheter både i VM-finalen mot Tyskland i 2014 og Copa América-finalen mot Chile i fjor, som begge endte med tap.

«Kortstokk-kongen»

Andre omgang var langt mindre heftig enn den første, selv om dommer Lopes fortsatte å dele ut kort. NFL-stjernen Chad Johnson kalte den brasilianske dommeren for en «UNO-spiller» fordi han delte ut så mange kort. Viasat-kommentator Høglund kalte Lopes for «kortstokk-kongen».

Bortsett fra et par halvsjanser her og der var det lite underholdning å spore før det gjenstod fem minutter. Da fikk Sergio Agüero, som hadde kommet inn for Higuaín, en kjempemulighet til å score, men City-spissen skjøt langt over mål.

Dermed måtte lagene ut i ekstraomganger, akkurat som i fjorårets finale. Frem til finalen i Copa América har man gått rett til straffesparkkonkurranse etter full tid, men i finalen skulle det altså spilles ekstraomganger. Nytt for året var at lagene kunne gjøre et fjerde bytte under ekstraomgangene.

Kampen løsnet igjen under den første ekstraomgangen. Begge lagene fikk flere gode muligheter. Nærmest var Sergio Agüero, som var en praktfull redning av Claudio Bravo unna å nikke Argentina i ledelsen.

Flere sjanser ble det ikke, og dermed ble det en reprise på fjorårsfinalen: 0-0 etter 120 minutter, og avgjørelse straffer.

Der ble Messi synderen med et himmelhøyt straffespark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder