STORMET BANEN: Djurgården-supporterne stormet banen i Allsvenskan-oppgjøret mellom Helsingborg og Djurgården. Foto: Aftonbladet

Djurgården-supporter mishandlet til døde

Serieåpningen i Helsingborg avbrutt da gjestenes fans stormet banen

Ekspert: - Jeg lurer på hva som er feil med svensk supporterkultur

- En firebarnsfar som likte å gå på fotballkamp

En Djurgården-supporter døde etter bråk i forbindelse med kampen mellom Helsingborg og Djurgården. Søndag kveld hersket det kaos i den svenske byen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mannen, en firebarnsfar som elsket gå på fotballkamp, ble fraktet til sykehus med store hodeskader. Han skal ha blitt grovt mishandlet ved noen steintrapper før kampen.
Et vitne forteller til Aftonbladet at han ble slått ned bakfra i et uprovosert angrep.
- Det var tre personer som kom springende. En av dem slo en glassflaske i mannens bakhode, sier en kvinne.

Ambulansepersonell satte i gang hjerte- og lungeredning før han ble fraktet til sykehus.

Like etter klokken 16 opplyste politiet at han var død.

- Han døde på sykehuset, sier pressetalsmann Ewa-Gun Westford i Skånepolisen til Aftonbladet.

Mannen var en 43-år gammel firebarnsfar fra Stockholm.

- Han var en vanlig supporter, en firebarnsfar som likte å gå på fotballkamp, sier Bo Andersson, sportsjef i Djurgården IF.

Bråket skal ha startet før Allsvenskan-oppgjøret mellom Helsingborg og Djurgården i Helsingborg. Supporterklubben Järnkaminerna hadde med seg over 1000 fans i busser og på tog til serieåpningen i Helsingborg.

Sammenliknes med Hellas

Voldsepisoden skal ha skjedd ved Terasstrapporna. Politiet ble varslet 14.28, litt over en halvtime før avspark på Olympia.

Ytterligere fire personer er kjørt til akuttmottaket med skader, melder Aftonbladet.

Aftonbladet skriver at det foreløpig er usikkert hva som har hendt, men ifølge politiet kan det være snakk om slag med en gjenstand i hodet.

Politiet har satt i gang en innledende undersøkelse om drap.

- Vi kan ikke gå ut med mer informasjon akkurat nå, sier Ewa-Gun Westford.

- Det finnes ikke ord som uttrykker det vi føler nå. Djurgårdenfamilien er i sorg, skriver fotballklubben Djurgården på Twitter.

Nordmannen Ardian Gashi spiller for Helsingborg. Han sier at laget reagerer sterkt på hendelsen.

- Man føler jo medmenneskelighet og medlidenhet. Det er tragisk, og ingenting som skal forbindes med fotball i det hele tatt. Fotballsupportere skal først og fremst gi sin støtte til fotballen og ikke slåss mot hverandre. Det er tragisk at han mistet livet sitt, sier Gashi til VG.

- Det er sjokkerende, og du får lyst til å spy. Jeg lurer på hva som er feil med svensk supporterkultur. Jeg har vært ute i 17 år i ulike land, og dette tangerer greske tilstander, sa C Mores ekspert Hans Backe, ifølge den svenske avisen.

KAOS: Supportere av fotballklubben Djurgården reagerer med å kaste flasker, bokser og røykbomber etter at en mann mistet livet etter bråk i forbindelse med en kamp. Foto: Digitalsport

- Det er en sorgens dag. Det er ufattelig tragisk for denne mannens familie, for fotballen og for hele samfunnet, sa Helsingborgs sportssjef Jesper Jansson til nyhetsbyrået TT.

Fotballklubber i Sverge viser sin støtte etter tragedien. I Malmö og Halmstad holdt de et minutts stillhet før kamp, skriver Expressen.

Djurgården Fotball skriver på twitter at Klocktornet kommer til å være åpent hele kvelden for de som ønsker å uttrykke sin sorg og prate med andre. I tillegg vil det være en kondolansebok som besøkende kan skrive i.

Fullt kaos i sentrum

Det hersket fullt kaos i Helsingborg etter at kampen ble avbrutt søndag kveld.

Aftonbladet var på plass ved Knutpunkten i Helsingborg under hendelsene.

- Man har stengt inne djurgårdensupportere og prøver å få dem ut av sentrum. Det ble kastet flasker, bokser og røykbomber.Det er masse politi her, jeg har aldri sett så mange.

Alle gater i området er avsperret.

- Det er gjort flere forsøk på å bryte seg ut. Noen har klart å komme seg forbi og går rundt omkring i gatene.

Et vitne forteller at det var supportere av Djuregården overalt.
- Det fantes ingen Helsingborgsupportere på plassen, men det var veldig irritert stemning. Mange var sinte og noen sloss nesten med politiet når de kom.

ALVORLIGE HODESKADER: En 43-år gammel firemannsfar ble skadet etter bråk i forbindelse med en fotballkamp i Helsingborg. Mannen døde på sykehuset. Hendelsen skapte kaos i sentrum. Foto: Reuters

Forsøkte å redde mannen

Brannmannen Ola Anderstoft og hans sønn var på vei til kampen da de fikk øye på en mann som lå livløs i trappen. I og med at Anderstoft har erfaring med førstehjelp, gikk han til ambulansepersonalet for å tilby hjelp.

- Jeg vet jo hvor vanskelig det er å gjøre HLR. Derfor gikk jeg rett mot dem, forklarte hvem jeg er og hjalp dem.

Bråket mellom Helsingborg- og Djurgården-supportere startet allerede lørdag kveld. Da ble fem personer kjørt til sykehus etter noe som beskrives som storbråk på en pub.

Supporteren er det første dødsofferet i svensk fotball siden Tony Deogan i 2002. Han omkom i Stockholm etter bråk mellom AIK- og IFK-supportere.

Nordmennene Ardian Gashi (Helsingborg) og Kenneth Høie (Djurgården) var begge på banen i skandalekampen, som ble stoppet like før pause da Djurgården-supportere stormet banen. Årsaken til at supporterne stormet banen skal ha vært at de skal ha blitt klar over dødsfallet, melder Expressen.

Foreslår tomme tribuner

Gjestesupportere ropte «mordere, mordere» mot Helsingborg-tilhengerne, ifølge NTB.

Til tross for dødsfallet har det svenske fotballforbundet bestemt at de to kveldskampene i Allsvenskan skal gå som planlagt.

- Jeg tror man må ta noen dramatiske beslutninger. Man må se på dette med bortesupportere og tomme tribuner. Jeg tror ikke man kan gå videre og håpe dette går over. Det gjør ikke det, sier VG-kommentator Truls Dæhli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder