MØTTE PRESSEN: Rikard Norling snakket med pressen da han ankom Flesland onsdag etter 1-4-tapet borte mot Levanger. Foto:,Tor Erik H. Mathiesen

Norling sparket: – Jeg føler meg bedre nå enn for et og et halvt år siden

OSLO/BERGEN (VG) Rikard Norling (43) er ferdig som Brann-trener. Allerede i Levanger i formiddag ga Branns sportssjef svensken beskjed om at det gikk mot slutten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det kommer frem på en pressekonferanse på Brann stadion onsdag kveld. Klokken 22 fortalte styreleder Eivind Lunde og konstituert sportssjef Rune Soltvedt om Norlings avgang.

Soltvedt hadde en samtale med Norling samme formiddag der svensken fikk beskjed om at det gikk mot slutten. På et fremskyndet styremøte senere samme dag ble avgjørelsen tatt.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Jeg er skuffet over at vi ikke har prestert bedre fotball som har generert resultatene alle som elsker Brann forventer og krever. Men sånn er det. Jeg kan denne leken og er klar for å ta konsekvensen, sier Norling.

Bergens Tidende har skrevet at det koster Brann i underkant av 1,5 millioner å sparke Norling. Svensken tjente rundt tre millioner kroner i fjor, men gikk ned 35 prosent i lønn som en følge av nedrykket. Ifølge BT har Norling krav på etterlønn i ni måneder dersom han sparkes. Brann-ledelsen bekreftet på dagens pressekonferanse at summene var fastsatt i kontrakten.

Også assistent Simon Hollyhead har fått sparken. Den andre assistenten, Robert Hauge, tar over ansvaret midlertidig og leder Branns neste trening fredag. Arbeidet med å skaffe en permanent erstatter for Norling er allerede i gang. Soltvedt bekrefter at det jobbes med konkrete navn.

– I dag tidlig hadde jeg en veldig fin samtale med Rikard med et trist budskap i. Han forsto da hvordan dette kom til å gå. Han har vært helt enestående i denne avslutningen. Vi kom til at skulle vi klare å snu dette, måtte vi gjøre noen grep. Da var det dette klubben landet på, sier sportssjef Soltvedt.

Samtale med supporter i Levanger

På spørsmål om han var godt nok forberedt på norsk fotball, svarer Norling:

– Vi gjorde en evaluering etter forrige sesong. Da var det et av punktene jeg kjente kunne vært bedre sammen med terningshverdagen.

– Hva gikk galt?

– Jeg har på en måte ikke lyktes med å nå frem. I den siste kampen likte jeg ikke det jeg så. Da kjente jeg at jeg mislyktes fullstendig. Det er ikke slik at spillerne ikke vil, men mer det at jeg ikke har nådd frem. Det er to ting som er viktig for meg som trener. Jeg må ha fullstendig «følelse» med fansen. I går møtte jeg et ansikt som har vært en fantastisk støtte. Han sa: «Jeg liker deg veldig godt, men i dag mistet jeg troen». Det gikk rett inn. Da kjente jeg at dette ikke var bra. Det andre er relasjonen til spillerne. Hadde vi vunnet i går, hadde vi gått videre sterke sammen. Det ble ikke slik, og jeg hadde vanskelig for å føle at dette var ekte. Jeg kjente i øyekontakten at det hadde krevd noe drastisk for å gå videre. Hadde jeg gått inn i garderoben nå, hadde jeg følt at det ikke var helt rett. Det hadde krevd noe ekstra. Levanger-kampen ble litt tungen på vektskålen sånn sett. Det måtte tas en avgjørelse, og en ganske drastisk en, sier Norling.

– Forlater du Brann med dårligere selvtillit enn da du kom?

– Bra spørsmål. Min lederstil utvikles hele veien. Jeg føler meg bedre nå enn for et og et halvt år siden. Det virker som jeg er en «slow learner». Jeg er glad jeg fikk trene Brann, men det ble en «mismatch» på et vis, sier Norling og forteller at alle spillerne som vil ha en varm klem for å ta farvel med treneren skal få det.

Styreleder Eivind Lunde vil ikke bekrefte at Norling skal ha fått et ultimatum etter 2-2-kampen mot Nest-Sotra, men innrømmer at svensken fikk beskjed om at det forventes resultater umiddelbart.

– Jeg vil absolutt si Rikard hadde tillit i spillergruppen, sier Rune Soltvedt.

Trodde han måtte gå

Da Norling snakket med pressen på Flesland onsdag formiddag, trodde han utfallet av styremøtet ville være at han måtte gå.

– Jeg tror styret vil fatte en tydelig og drastisk beslutning.

På spørsmål om han ville bli overrasket om han fortsatt var Brann-trener etter dette styremøtet, svarte han bekreftende.

– Blir du mest overrasket hvis styret lar deg fortsette i jobben?

– Hehe. Hmmm, ja, det, mye tyder jo på at det ikke blir slik…

– At du ikke får fortsette?

– Ja. Klubben er i en vanskelig situasjon. Og hvis klubben mener at jeg skal finnes her på kort eller lang sikt, så står jeg der sterk og klar.

Mener Norling må vekk

Tirsdagens pinlige 1-4-nederlag borte mot Levanger ble Norlings siste som Brann-trener. Tidligere Brann-helt Thorstein Helstad meldte tidligere i dag at klubben må kvitte seg med Norling.

– Det er på tide at han forsvinner. Det hadde vært det beste for klubben, det beste for spillerne og det beste for byen, sa den tidligere storscoreren.

Rikard Norling har ledet Brann i 42 serie- og kvalikkamper så langt. I snitt har Brann tatt 1,05 poeng pr kamp siden han overtok. Seiersprosenten hans er 26. tapsprosenten er 48. Altså: Siden Rikard Norling kom til Bergen, så taper Brann annenhver kamp, de vinner en av fire og de tar et poeng i snitt pr kamp.

Kommentar: Tidenes mageplask i Bergen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder