SIRKUS: Da Rikard Norling fikk sparken i Brann. F.v:Mediesjef Gorm Natlandsmyr, sportssjef Rune Soltvedt, styreleder Eivind Lunde og daglig leder Vibeke Johannesen. Her redegjør de for Norlings avgang. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Obos-ligaen er blitt til Kokos-ligaen

Lag flyr opp og ned på tabellen som de skulle hatt noen etter seg. Nedrykksprosenten har ikke sin like i Europa. «Alle» er involvert i opp- eller nedrykk. Velkommen til Kokos-ligaen, eller Obos-ligaen som den egentlig heter.

  • Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Du kan si mye rart om norsk fotball, og det gjør folk gjerne også. Kvaliteten er ikke all verden i ligaene våre, og landslaget virker litt frustrert for tiden.

Men vi har da Obos-ligaen, som like gjerne kunne hatt slagordet «Stedet der alle har noe å spille for, vår som høst.»

Tidenes mest ustabile

Mandag ble de siste kampene spilt, før de 16 lagene tar tre ukers kamp-pause. Brann slo Kristiansund, i en litt dramatisk kamp, og Sandnes Ulf vant og sendte seg selv opp på en - foreløpig - direkte opprykksplass. Ligaen er halvspilt. Og litt populistisk sagt så kan fortsatt alle rykke både opp- og ned.

Åsane er selve definisjonen på Kokosligaen. I løpet av 15 serierunder har klubben vært seks ganger på direkte opprykk, en gang på kvalik, sju ganger midt på tabellen - og en gang på nedrykk. Hele spekteret altså. Og resultatene kommer i klaser: Først vant de tre på rad, så spilte de tre strake uavgjorte, deretter tapte de seks strake, før de har en av hver - seier, uavgjort, tap - på de tre siste. Det eneste du vet med Kokosligaen er at du ikke vet hva du får.

Tilfellet FFK

Og det eneste stabile er Sogndal - og Hønefoss. Sogndal har ni runder på direkte opprykk og seks på kvalik. De har kun tapt en kamp så langt og har stø kurs for opprykk. Hønefoss har 15 strake runder på nedrykksplass. Likevel er det bare 10 poeng opp til den siste kvalifiseringsplassen...

Tre poeng for seier, innført i Norge i 1987, gjør naturlig nok at lag flyr opp og ned med mye større fart når de vinner eller taper. Uavgjort er lite verd. Det forsvinner et poeng fra systemet hver gang en kamp ender uavgjort. Hittil har 39 poeng havnet rett på søpledynga. Det er fire poeng mer enn serieleder Sogndal har...

Her er eksemplene på «trepoengssystemet»: Fredrikstad lå sist for tre runder siden. Nå, etter tre seirer, er de fire små poeng fra kvalifiseringsplass. Ranheim vant ikke på de sju første kampene. Nå, etter 14 poeng på de åtte siste kampene, er de bare fire, små poeng fra kvalik. Follo har fem runder på direkte opprykksplass. Nå er de tre poeng fra nedrykk, etter kun to seirer på de 11 siste kampene.

Ligaen er spinnvill. Mulighetene for å rykke ned er så stor som 25 prosent (fire av 16 lag). Sjansen for opprykk er så stor som 38 prosent (i teorien kan du rykke opp ved å bli nummer seks). Så 10 av 16 lag (63 prosent) rykker altså enten ned, opp, eller spiller kvalik om å rykke opp. At kun seks av 16 lag (37 prosent) ikke kommer noen vei, er sensasjonelt. Jeg har lett godt, men ikke funnet en liga som har så store prosenter av opp- og nedrykk som den norske Obos-ligaen.

Opp- og ned

Hva har vi så lært så langt, etter en halv sesong med Kokos (Obos)? Jo, at Sogndal er en klubb som vet hva som skal til, som aksepterer et nedrykk bedre enn mange, og som alltid kommer tilbake. At Sandnes Ulf viser at det er liten forskjell på de dårligste i Tippeligaen og de beste i Obos-ligaen (det gjør forsvidt Mjøndalen, Tromsø og Sandefjord, som innehar tre av de fem siste plassene etter halvspilt serie).

Men har også fått se at et lag som Brann ikke har fått det lett, og foreløpig har levert mer sirkus enn underholdning (Norling-sparkingen), at Fredrikstad har slitt mer enn ventet, at Jerv tydelig hadde noe på gang under Steinar Pedersen allerede i vinter, og har bevist det ved å tape bare tre av de 15 første kampene.

Først og fremst er dette ligaen der et lag i nedrykksposisjon i juli, fint kan rykke opp i november. Og omvendt.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Fakta

For etter halvspilt serie er følgende fakta:

Seks lag har vært på direkte opprykk (Åsane, Follo, Bryne, Sogndal, Hødd og Sandnes Ulf).

10 lag har vært på kvalik-plass (Sogndal, Bryne, Hødd, Jerv, Follo, Brann, Kristiansund, Sandnes Ulf, Åsane og Bærum).

Åtte lag har vært på nedrykksplass (Strømmen, Bærum, Hønefoss, Levanger, Nest Sotra, Fredrikstad, Ranheim og Åsane).

Så alle 16 lagene har allerede vært involvert der det gjelder. Plassene fra nummer sju til 12 er det ingen som teller.

Det eneste som er sikkert er at høsten blir spennende, for alle 16 lag som er involvert i den spinnville Kokosligaen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder