Forren scoret med «feil» ben: - Sitter 1 av 1000

Rekdal vil ha offensivt Norge i neste kamp – Kroatia på søndag

Norge vant borte mot Bulgaria og er nær sikret playoff i høst

Italia topper med 15 poeng – Norge har 13

SOFIA (VG) (Bulgaria - Norge 0-1) Her sender midtstopper Vegard Forren (28) Norge et langt steg mot EM-playoff - og nå lever håpet om direktekvalifisering til moroa i Frankrike neste sommer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

56 minutter og 35 sekunder var spilt i Sofia da Stefan Johansens frispark fra kanten av Bulgarias 16-meter, kombinert med noen smarte løp, etterlot midtstopperen alene på bakre stolpe.

Fra pressetribunen på slitte Levski stadion stod tiden nærmest stille i hundredelenene fra ballen traff Forrens høyrefot til den endte klistret opp i keeperen høyre kryss utagbart.

VG DIREKTE: Vi fulgte kampen minutt for minutt

Enig i VG-børsen? Vegard Forren banens beste

– Den sitter 1 av 1000, så det var deilig å ta den nå, sier den venstrebente matchvinneren til TV Norge, og avslører overfor VG at varianten hverken var innøvd eller at han prøvde å score.

– Nei, det var en impulsvariant. Jeg har gitt 60 prosent av æren til Stefan og 40 prosent til meg. Vi midtstopperne er ofte ærligere enn spissene, og jeg kunne sagt at det var meningen å score. Men jeg prøver å legge den tilbake i feltet, sier han til VG.

Stefan Johansen var mannen som slo frisparket, og også han innrømmer at det ikke var en innvød variant. Han har slitt med en skade i det siste, men etter kampen friskmeldte han seg selv til søndagens kamp mot Kroatia.

– Det var ingen innøvd variant, men jeg vet at han er en av de største truslene vi har i boksen, sammen med Søderlund, og ba han gå løpe mot bakerste stolpe, sier han til VG.

Sjokkseier: Island så godt som EM-klare etter eventyrseier

MATCHAVGJØRENDE: Vegard Forren og Stefan Johansen Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

1-0-målet var ikke bare skadeskutte Norges første etter tre målløse kamper på rad: Det var målet som drepte håpet til hjemmelaget og som satte Norge i posisjon til reell EM-spenning om direktekvalifisering til Frankrike 2016. Nå er tredjeplassen som gir playoff mot en annen gruppetreer så godt som helt sikret for Per-Mathias Høgmo.

Men fire minutter og 40 sekunder før målet var Norge heldige som ikke kom under. Micanski skjøt to ganger innenfor Norges felt. Først stoppet Even Hovland Bulgaria-offensiven. Så kastet midtstopperkollega Vegard Forren seg frem med høyrebenet og berget Norge med en mesterlig blokkering foran keeper Ørjan Nyland.

Rett etterpå viste altså venstrebente Forren frem høyrefoten igjen – og plasserte kampens eneste mål i lengste kryss etter en vakker frispark-fremspilling fra Stefan Johansen.

Selv tok spillerne æren for frisparket, men Per-Mathias Høgmo mente at trenerteamet også fortjente sin del av æren.

– Nok en gang får vi uttelling. «Earl Cod» (Jarle Torske) satt opp den, sier han til TV Norge.

JUBELBRØL: Per-Mathias Høgmo etter kampslutt. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

– Spillerne mente de skulle ha æren...

– Ja, ja, vi får dele den, repliserer Høgmo.

Uansett ble det scoring, og i VGTVs studio ble Forren hyllet.

– Han gjør det enkelt og klokt. Prøver ikke på noe fiksfakserier, sier tidligere toppspiss Bernt Hulsker.

Og selv om Norge hadde en viss kontroll største delen av kampen, var det Bulgaria som skapte de fleste sjansene.

– Bulgaria var fryktelig svake, fastslår Hulsker – og fleiper med at Forren er best når sesongene pleier å gå mot slutten:

– Da har han fått av seg valpefettet, melder Hulsker.

Også Høgmo bet seg merke i stopperens prestasjoner.

– Han blokkerer avgjørende sjanser og scorer det matchavgjørende målet. Det er vanskelig å komme utenom Forren, sier Høgmo på spørsmål om hvem han synes var banens beste.

Høgmo og VG enige: Forren banens beste

Dette var Norges kveld:

Tidligere i kveld spilte nemlig Aserbadsjan 0-0 mot Norges neste EM-motstander Kroatia. Den kampen går søndag klokken 18 på Ullevaal. Med seier her kan Norge faktisk snyte en av puljefavorittene Italia eller Kroatia for direktebillett til EM. Italia slo imidlertid som ventet Malta hjemme i kveld.

– Dette viser at internasjonal fotball handler om veldig små marginer, sier Høgmo til TV Norge.

– Kroatia likte ikke det som skjedde i kveld, fastslår Vålerenga-trener og tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

– Nå må vi for seier mot Kroatia (søndag). Nå har vi to hjemmekamper, jackpot, sats alt for å slå Kroatia, fortsetter Rekdal.

Kroatia står med 14 poeng – hvis du inkluderer poengminuset på ett poeng som UEFA idømte dem i sommer. Saken er ikke ankebehandlet. Men i verste fall for Norge har ikke kroatene mer enn 15 poeng mot Norges 13.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo vraket kaptein Per Ciljan Skjelbred fra start til fordel for Markus Henriksen. AZ-proffen gjorde ingen spesielt god figur, men Høgmos lagoppstilling fungerte greit. Stefan Johansen ble spilleklar etter skaden og var helt sentral i seieren. Men Celtic-strategen gikk av med noe som så ut som en kjenning i låret et par minutter før slutt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder