Seriekampen på Nadderud: Tvilsom RBK-straffe

Seriekampen på Lerkendal: Annullert Stabæk-scoring

Cupsemifinalen onsdag: Tvilsom RBK-straffe – igjen

Disse tre situasjonene kan ha fratatt Stabæk gullmulighetene

Tre kamper. Tre tvilsomme dommeravgjørelser i Stabæks disfavør. Tre ettmålsseire til Rosenborg – som dundrer mot seriegull og cupfinalen.

Artikkelen er over fire år gammel

VG har gått gjennom de tre situasjonene (se video) som alle har vært høyst avgjørende for kamputfallet i de tre matchene mellom Norges to beste fotballag i 2015.

1. Straffesituasjonen på Nadderud i seriekampen 25. mai.

Rosenborg-stopper Stefan Strandberg header ballen, treffer Stabæks Daniel Granli i armen fra kort hold – og dommer Svein Oddvar Moen dømmer straffe. Stabæks tomålsledelse blir redusert til 1-2 når Pål André Helland putter fra 11 meter. Rett etterpå utligner Rosenborg til 2-2, og i 2. omgang setter Alexander Søderlund 3-2 og seiersmålet.

– Ikke straffe. Det er ikke gjort med forsett, han har ikke hånden i en unaturlig stilling og han er i ferd med å snu seg. Den enkleste av disse tre situasjonene, vurderer tidligere toppdommer Per Ivar Staberg overfor VG.

RBK ble for øvrig redusert til ti mann da Pål André Helland fikk to gule, det andre for filming etter 73 minutter, i samme match.

Artikkelen fortsetter under bildet!

HANDS? Stabæks Daniel Granli ble blåst straffe på i denne situasjonen da Rosenborg gjestet Nadderud i vår. Se situasjonen i videovinduet øverst. Foto: ,

2. Annulleringen av Nicolai Næss' mål på Lerkendal i seriekampen 13. september.

Stabæk-stopperen sniker seg forbi Rosenborgs Mike Jensen på et innlegg, får ballen og er plutselig alene med RBK-keeper André Hansen. Næss scorer, men dommerteamet, ledet av Svein-Erik Edvartsen, vinker av Stabæk-spilleren for offside. TV-bildene viser at kun armen til Næss bryter offsidegrensen, og ifølge reglene betyr det onside (siden spillerne ikke kan score med armen).

Dette skjedde på stillingen 0-0, noen minutter før slutt – før Anders Konradsen headet inn 1-0 og Rosenborgs seiersmål på overtid.

– Når det er bena som teller, er det ikke offside. Men denne er helt marginal og nær umulig, sier Staberg om den hårfine situasjonen – og frikjenner i stor grad Edvartsen og hans team. Det gjorde ikke Stabæk-trener Bob Bradley:

– Det var ikke offside. Foten var bak, og hodet var litt foran. Men flagget kom veldig fort opp. sa Bradley.

Artikkelen fortsetter under bildet!

OFFSIDE? Nicolai Næss stormer inn i RBK-feltet og setter det som ville blitt 1-0-ledelse for Stabæk i seriekampen på Lerkendal - om han ikke hadde blitt avblåst for offside. Foto: ,

3. Straffesituasjonen på Lerkendal i cupkampen onsdag 23. september.

Etter at Stabæk og Nicolai Næss selv har scoret 2-1-målet på straffe, går Rosenborg-backen Jonas Svensson ned etter en duell med Næss i Stabæk-feltet etter 77 minutter. Dommer Tom Harald Hagen dømmer straffe, Alexander Søderlund scorer 2-2 og sikrer ekstraomganger for Rosenborg. Cupsemifinalen ender 3-2 til trønderne.

– Slik jeg oppfattet det i går, var at Svensson var først på ballen og at Stabæk-spilleren gikk i kroppen på ham. Jeg oppfattet det som frispark og dermed straffe innenfor 16-meteren, sier Tom Harald Hagen.

– Jeg ser i ettertid at det er et diskuterbart straffespark. Det er fortsatt sånn at Svensson er først på ballen. Så er spørsmålet hvor mye Stabæk-spilleren hopper inn i Svensson, eller hvor naturlig det er at de går inn i hverandre som en duell, forklarer dommeren, som også påpeker at Stabæks straffespark ti minutter i forveien heller ikke var opplagt.

Overfor VG avviser Hagen at han fikk beskjed av assistentdommeren på linjen om å blåse straffen. Kamplederen sier han hadde god oversikt over situasjonen og tok avgjørelsen selv.

Ut fra tv-bildene mener tidligere toppdommer Staberg at det ikke er straffespark.

Artikkelen fortsetter under bildet!

STRAFFE? Rosenborgs Jonas Svensson og Stabæks Nicolai Næss fra situasjonen som ga Rosenborg straffe på stillingen 2-1 til Stabæk i onsdagens cupsemifinale. Foto: ,

– Ny marginal situasjon. For meg ser det ut som en 50-50-duell, som dermed ikke er straffe. Men den er utrolig vanskelig, sier den pensjonerte dommeren med 20 sesonger på norsk toppnivå.

– Det er forståelig at hvis dommeren mener Svensson er først på ball, for da blir han hindret i en situasjon der han har alle fordeler. Men det er vanskelig å se på tv-bildene om han egentlig er først på ballen, sier Staberg.

Les også: Dommeren innrømmer at Annan skulle hatt rødt kort

Ingebrigtsen: Ikke avgjørende

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen mener det blir feil å si at det er dommeren som har skylden for Stabæks tre tap mot Rosenborg i år.

– I kampen på Nadderud sa dommeren (Moen) etterpå at det var hands. Da sier ikke jeg noe annet. Var det egentlig straffe til Asante i går (onsdag)? Den er veldig tvilsom. Og det er ganske klart at Annan skulle hatt rødt kort, sier Ingebrigtsen til VG.

– Du synes ikke Stabæk er blitt hardt straffet av dommerne i kampene mot dere i år?

– Nei. Det blir alltid tvilstilfeller i løpet av kamper. I løpet av en sesong blir det noenlunde likt og jeg har aldri vært med på at dommeren har avgjort Tippeligaen, svarer Ingebrigtsen – som kan ta «The Double» i sin første hele sesong som Rosenborg-trener.

Stabæks sportssjef Inge André Olsen mener gullet tas over 30 kamper, ikke en enkeltkamp – og ønsker ikke gjøre noe poeng ut av de tre situasjonene, som alle har gått i Stabæks disfavør.

– Det har vært tre toppkamper i norsk med nerve, intensitet, følelser og masse godt spill. Da oppstår det selvfølgelig situasjoner som kan diskuteres i kamp, etter kamp og i ukene og månedene etterpå. Rosenborg har klart å få små marginer med seg i alle kampene, som gjør at de trolig seiler inn til gull, mens vi kjemper om sølvet. Det har vi lært masse av samtidig som vi har vist at vi kan være på et godt nivå og gjøre det vanskelig for dem, mener Olsen.

– Respekterer at folk gjør feil

– Jeg kommer ikke til å kritisere et menneske for at han tar en avgjørelse som kan tolkes som feil. Dette er situasjoner hvor de må bestemme seg i løpet av et brøkdels sekund. Jeg er enig i at flere av dem kan diskuteres, men jeg respekterer at folk gjør feil, sier Stabæks sportssjef.

TV 2-profilen Davy Wathne, som har fulgt norsk toppfotball i en mannsalder, kaller de tre situasjonene i de tre toppmøtene for et sammetreff av uheldige omstendigheter.

– Det er ikke sånn at fotballen er rett eller galt. Du kan samle 20 VM-dommere, be dem vurdere 20 ulike situasjoner og du får ikke 20 identiske svar, sier Wathne.

PS! Dommerprofilene Svein-Erik Edvartsen og Svein Oddvar Moen avslo å kommentere situasjonene fra 25. mai og 13. september på nytt overfor VG i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder