SJOKKERT: Dani Alves (til venstre) ble satt ut av rasefordommene i Spania. Frode Olsen, som selv har spilt i den spanske ligaen, føler med brasilianeren. Foto: Ap/Scanpix

Dani Alves: - De kaller meg for en ape

Frode Olsen: - Rasismen i spansk fotball er et stort problem

(VG Nett) Barcelonas Dani Alves (27) opplever rasisme og grov sjikanering i den spanske serien Primera División. Tidligere Spania-proff Frode Olsen (43) mener situasjonen må endres.

Astrid Pauline Toldnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Supporterne håner meg og kaller meg for en ape, sier Dani Alves til den spanske avisen Marca.com.

Brasilianeren mener problemet aldri vil ta slutt, og forteller at han har lært seg å leve med det.

- Til å begynne med var det et stort sjokk, nå lar jeg meg ikke fornærme lenger, sier Barcelona-stjernen.

Lager apelyder

Frode Olsen, TV2s fotballkommentator, spilte for spanske Sevilla i to og et halvt år (1999-2002), og har god kjennskap til det Alves gjennomgår.

- En av våre (Sevillas) beste spillere, Marcelo Zalayeta, ble utsatt for sjikanering nærmest hver seriekamp. Det var flere ganger supporterne lagde apelyder på de spanske stadioene, forteller Olsen til VG Nett.

Flere kjente fotballspillere er utsatt for rasisme i Spania. Samuel Eto'o (29) er enda et eksempel blant spillere som har opplevd motgang av supporterne på grunnlag av rase, da han spilte for Barcelona.

LEI: Samuel Eto'o tok supporternes motgang veldig tungt, da han spilte for Barcelona. Foto: Ap

- Eto'o ble utsatt for grov sjikanering. Det ble for mye og han klarte til slutt ikke å spille og forlot banen, sier Frode Olsen som påpeker at rasismen i Spania er et stort problem.

Må gjøres noe med

- Jeg støtter Alves. Jeg reagerte på dette både som spiller og gjør det også som fotballkommentator og menneske, sier Frode Olsen.

43-åringen mener det er riktig av Alves å snakke åpent om situasjonen, selv om det kan slå negativt tilbake på Barcelona-spilleren.

- Hvis ingen tar det opp vil problemet aldri løses. Det er derfor viktig at slike store verdensstjerner går ut med det. Desto flere som setter søkelyset på det, desto større sannsynlighet for å få løst problemet, mener Olsen.

VG Live: Følg Sporting Gijón - FC Barcelona her. Lørdag 20.00

Hvorfor i Spania?

Når VG Nett setter spørsmål ved hvorfor rasismen opptrer så kraftig akkurat i Spania deler Frode Olsen sin teori.

- Spania er jo kjent for å ha en veldig streng innvandringspolitikk. Spesielt nord i Spania er det lite afrikanere. Integreringen vi i Norge er vant til er helt fremmed for dem. Det ligger kanskje en sammenheng der, tenker han høyt.

Selv om fotballkommentatoren synes dette er et alvorlig problem tror han ikke sjikaneringen går direkte på rasefordommer.

- Jeg tror ikke alt er ondsinnet ment. Mange av disse menneskene som slenger slike bemerkninger har afrikanere på laget sitt selv. Jeg tror det går mer på det å sette folk ut av fatning, mener Olsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder