VG gir deg ståa i alle tippeligaklubbene

MILLIONDRØMMEN BRAST: Det ble stopp i kvalifiseringen til Champions League denne uken for Strømsgodset. Det ville gitt enorme inntekter å spille der. I Rosenborg er treneravsettelser og ansettelser heteste tema (t.h). I Bergen gir sportslig fiasko glisne tribuner. Foto: Scanpix/ Sara Johannessen-VG Foto: ,

Brutal dom over Tippeligaklubbene: Økonomiekspert: – Kan ikke lenger leke butikk

Trenersparkinger, kronerullinger og Europa-fiaskoer. Det meste var bedre før for norsk fotball.

 • Øyvind Knoph Askeland

Artikkelen er over seks år gammel

Etter at tre av fem norske klubber mistet muligheten til videre spill i Europa i midtuken, og stadig flere av Tippeliga-lagene står i fare for å gå konkurs, slår fotballeksperter og økonomer alarm om situasjonen.

– Norsk fotball gir god underholdning og opplevelser. Derimot bør verdens og Norges største idrett ta inn over seg at de ikke lenger kan «leke butikk», sier høyskolelektor Tor Geir Kvinen ved Handelshøyskolen BI til VG.

Han har fotballøkonomi som spesialfelt og har sittet i styret til Mandalskameratene.

(Se situasjonen i hver klubb nederst i saken)

- Fortsatt i krise

Kvinen mener klubblederne nekter å innse at fotballen i Norge fortsatt er inne i en økonomisk krise.

– Selv om finanskrisen i Norge i realiteten ble et blaff, rammet den fotballen. Mange klubber har ikke råd til å holde på som de gjør nå. Store deler av norsk fotball er fortsatt i krise. Klubbene må ta den innover seg, sier Kvinen, og trekker frem Rosenborgs sparking av trener Per Joar Hansen som et eksempel.

ALT GALT?: VG Sportens cover i dag slår ettertrykkelig fast at noen er galt med Tippeligaen. (Faksimile) Foto: ,

– Klubbene har for lite innsikt i økonomi, styring og ledelse. Jeg blir forundret når flere Tippeliga-klubber handler kortsiktig gjennom å sparke sin trener. Det betyr jo at de først må kompensere treneren som går, før de deretter må lønne den nye. En slik handling garanterer en dobling av lønnsutgiftene til trener i en periode, samtidig som det ikke gir garanti for mer bedre sportslige prestasjoner og mer poeng. Det er også en 100 prosent garanti for at det ikke er budsjettert med oppsigelse og dobbel lønn for trenere.

Mener presset blir for stort

Heller ikke førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf, som har forsket på trenersparkinger i norsk fotball, skjønner hvorfor Rosenborg og Sandnes Ulf har kvittet seg med henholdsvis «Perry» og Asle Andersen.

– Å sparke en trener fører ikke til bedre resultater for en klubb. Det er det mange som vet i fotballen, men de klarer likevel ikke å la være å sparke treneren. Presset blir for stort, sier Arnulf til VG.

I Tippeligaen er det nå kun Odds Dag-Eilev Fagermo, FK Haugesunds Jostein Grindhaug og Starts Mons Ivar Mjelde som har sittet lenger enn tre år i sjefsstolen.

Forskningen til Arnulf viser at lag som bytter trener på kort sikt får bedre resultater. På lang sikt blir resultatene like gode som før eller dårligere.

Artikkelen fortsetter under bildet

GÅR AV: Styreleder i Vålerenga Fotball går av etter at klubbens økonomisk kritiske situasjon har blitt ytterligere forverret, etter at de tapte opsjonssaken mot Stabæk. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Flere i kritisk sone

I mai fikk seks av 16 Tippeliga-klubber grønt lys av NFF for økonomien deres. Åtte klubber havnet i gul sone, deriblant Vålerenga som risikerer konkurs i løpet av 2014, mens økonomien i Stabæk og Lillestrøm ble ansett å være kritisk og fikk rødt lys.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb innser at klubbene har store utfordringer foran seg.

– Status for norsk fotball er at den ikke har hatt fremgang de siste par årene. Det er helt klart. Her har nok økonomi en del å si. Klubbene er ikke i stand til å forsterke seg, sier Semb til NTB.

I løpet av første halvdel av 2014-sesongen har særlig Vålerenga og Lillestrøm, som begge har måttet få hjelp av supportere og investorer for å få mer penger i kassen, samt Sandnes Ulf slitt tungt økonomisk. Et Brann-lag truet av nedrykk har heller ikke solide fremtidsutsikter. Før sesongen budsjetterte Brann med 31 millioner kroner i arrangementsinntekter, opp 5,3 millioner fra 2013.

Det målet når ikke klubben. Norling-effekten på Brann stadion uteble.

Tilskuertrend i ferd med å snu

Men alt er ikke svart. Etter flere år med tilskuersvikt virker det som om trenden er i ferd med å snu – i deler av landet.

– Når det gjelder lave tilskuertall, er jeg forsiktig optimist. Jeg synes jeg ser at trenden er i ferd med å snu, men det er fortsatt slik at en bortekamp-billett til 200 kroner er mye for oss supportere som reiser mye rundt. Da må vi gjerne også være på en dårlig tribune med dårlig sikt og manglende fasiliteter i tillegg, sier styreleder i Norsk Supporterallianse, Hanne Mari Jordsmyr, til VG.

Som medlem av Klanen kjenner supporteralliansens styreleder på hvordan det er å følge en klubb med økonomiske problemer.

– Vi står midt i en økonomisk smørje og alle bekymringene det fører med seg. Jeg synes for så vidt at klubbene kan se litt på hvordan de blir styrt og hvem som styrer dem. De burde hatt bedre kontroll på hvor pengene brukes, sier VIF-supporteren.

Artikkelen fortsetter under bildet

DENGANG DA ALT GIKK BEDRE: Nils Arne Eggen og Bent Skammelsrud takker etter sin siste kamp på Lerkendal i 2002. Rosenborg hadde vært en gjenganger i Champions League i en årrekke og hadde enorme inntekter. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Dette sliter klubbene med:

Bodø/Glimt:

* Sportslig: Har ikke vunnet på seks kamper. 3.497 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper denne sesongen. 12. plass i serien.

* Økonomi: Ett av seks lag i Tippeligaen som fikk den beste vurderingen i finansiell oppfølging av NFF i vår.

Brann:

* Sportslig: Rikard Norling snakket om seriegull til Bergen før sesongen. Nå lukter det nedrykk og bergenserne svikter laget på hjemmebane. Ikke siden 1999 har færre møtt opp på lagets hjemmekamper. 15. plass i serien.

* Økonomi: Anstrengt. Budsjetterte med en betydelig økning i publikumsinntektene på grunn av Norling. Klubbens rike onkel Trond Mohn har truet med pengegave-stopp.

Haugesund:

* Sportslig: Tok bronsemedalje i 2013, kjemper denne sesongen i bunnen av tabellen. Kan gjøre sin verste sesong siden opprykket i 2009. 13. plass i serien.

* Økonomi: God. Gikk som en av få Tippeliga-klubber i pluss i fjor (6,6 millioner kroner).

Lillestrøm:

* Sportslig: OK. 6. plass i serien – med god klaring til lagene bak.

* Økonomi: Trenger rundt fem millioner kroner i løpet av august for å unngå konkurs. Må ha totalt ti millioner innen nyttår. Redningsaksjonen #VierLSK har gitt 2,4 millioner kroner i kassen, men likevel troppet Hafslund opp på Åråsen og truet med å stenge strømmen på stadion i juni.

Molde:

* Sportslig: Leder Tippeligaen soleklart og henter stadig nye spillere til en tropp som allerede virker å være klart best i landet. Tilskuersnittet på 8.041 er likevel skuffende. Laveste siden 2009-sesongen.

* Økonomi: Har stabil økonomi. Med Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten har klubben to rike onkler i ryggen.

Odd:

* Sportslig: Imponerer i årets sesong. Fjerdeplassen i Tippeligaen har ført til at andre klubber har fått øynene opp for talentene i klubben.

* Økonomi: Har vært gjennom kronerullinger de siste årene, men fikk hjelp av lottomillionær for å bedre økonomien og hente Fredrik Semb. Forsvareren ble akkurat solgt til Brøndby sammen med Elba Rashani.

Rosenborg:

* Sportslig: Har sparket nok en trener, til tross for 2. plass i serien. Sportslig leder Erik Hoftun er blitt assistenttrener, men supporterne har ikke hatt tillit til ham.

* Økonomi: OK, men styrer likevel mot underskudd på 13 millioner kroner i år som i fjor.

Sandnes Ulf:

* Sportslig: Sparket nylig Asle Andersen, mannen som har ledet laget i 8,5 år. Assistenttrener Bjarte Lunde Aarsheim nektet å ta over. «Redningsmannen» Tom Nordlie kom inn med et brak. Har en stor jobb foran seg om han skal redde laget fra nedrykk. 16. plass i serien.

* Økonomi: Ingen lovnader om spillerkjøp til Nordlie og mulig lønnskutt for spillerne. Underskuddet ser ut til å ende på to millioner kroner i år.

Artikkelen fortsetter under bildet

INN - UT: Tom Nordlie ble denne uken ansatt for å redde Tippeliga-plassen til Sandnes Ulf. Asle Andersen ble sparket etter å ha vært den treneren som har sittet lengst blant årets trenere i øverste divisjon. Foto: Scanpix Foto: ,

Sarpsborg 08:

* Sportslig: Helt klart akseptabelt. 9. plass i Tippeligaen og kvartfinale i cupen er pluss. Antall tilskuere som kommer på hjemmekampene er også stigende. Men har nylig mistet to av lagets viktigste spillere: Aaron Samuel og Franck Dja Djédjé. Trener Brian Deane forlater klubben etter sesongen.

* Økonomi: NFF har gitt toppkarakter til klubben, som en av seks i Tippeligaen.

Sogndal:

* Sportslig: OK. Ligger omtrent midt på tabellen (10. plass), men er likevel ikke langt unna bunnstriden. Pleier å ende langt nede. Trener Jonas Olsson forlater klubben ved sesongslutt, inn kommer Eirik Bakke.

* Økonomi: God. Har fått inn over 20 millioner kroner fra spillersalg siden januar 2012.

Stabæk:

* Sportslig: Så lenge ut til å bli årets overraskelseslag med ny trener, men faller på tabellen (11. plass). Skal spille kvartfinale i cupen.

* Økonomi: Sammen med Lillestrøm vurdert av NFF til å ha Tippeligaens verste økonomi. Klubbens ledelse har understreket viktigheten av å komme langt i cupen fordi det gir økte publikumsinntekter.

Start:

* Sportslig: OK. Ligger midt på tabellen.

* Økonomi: Har jevnlig vært i trøbbel de siste årene. I februar kom det frem at klubben hadde ubetalte regninger til politiet på 124.000 kroner. Byggingen av Sør Arena i 2007 førte til flere økonomiske utfordringer. Nå leier Start stadion av kommunen for drøyt fire millioner kroner i året.

Strømsgodset:

* Sportslig: Mistet trener Ronny Deila til Celtic, inn kom David Nielsen. Hjemmerekorden i Tippeligaen på 37 måneder uten tap forsvant mot Vålerenga nylig og Europa-drømmen brast etter to strake tap for Steaua. Kun scoret syv mål på ni kamper siden Deilas exit. Målforskjell siste ni kamper: 7-16. 3. plass i serien.

* Økonomi: God. Mer eller mindre fullsatt på stadion i Drammen også.

Viking:

* Sportslig: Spiller som vanlig ofte uavgjort. Åtte ganger denne sesongen har Viking måtte dele poengene med motstanderen. Nedgang i antall publikummere på Viking stadion etter en sesonginnledning med lovende resultater og entusiasme. 7. plass i Tippeligaen.

* Økonomi: Mål om å gå i balanse i 2014. Skal være mulig å nå, men: - Vi er definitivt ikke friskmeldt, sier økonomisjef Henning Johannessen til Stavanger Aftenblad.

Vålerenga:

* Sportslig: Har kvittet seg med en rekke spillere på grunn av økonomien, men gjør det respektabelt i Tippeligaen. 5. plass.

* Økonomi: Må reddes av rik onkel og kronerulling blant supporterne. Trenger 15 millioner kroner for å klare seg gjennom 2014. Samlet underskudd på 72 millioner kroner i perioden 2011-2013. Skylder Stabæk 5,6 millioner kroner. Styreleder har trukket seg.

Aalesund:

* Sportslig: Definitivt med i bunnstriden i Tippeligaen (14. plass). Har åtte spillere på utgående kontrakter. Kun to av dem, Jonatan Tollås Nation og Fredrik Ulvestad, har fått beskjed om å være med videre. Vil hente ny kantspiller i sommer etter allerede å ha sikret seg «Mos» Abdellaoue.

* Økonomi: OK, men har ikke hatt færre tilskuere (7.818) i snitt på Color Line stadion siden 2003.

Les også

 1. VIF-lederen trekker seg: - Voldgiftsdommen var den utløsende faktoren

  Åge Petter Christiansen trekker seg med umiddelbar virkning etter styremøtet på klubbens 101-årsdag tirsdag.
 2. LSK-trener Magnus Haglund bortvist fra Gardermoen etter bombe-spøk

  Lillestrøm-trener Magnus Haglund ble i ettermiddag bortvist…
 3. Semb om Europa-nedturen: - Økonomi har en del å si

  Tre av fem norske lag er allerede slått ut av europacupene. Toppfotballsjef Nils Johan Semb savner framgang.
 4. Kriserammet VIF enige med Stabæk om gjeldsplan

  Vålerenga selger unna eierandeler i Vallhall Fotballhall for å få råd til å betale Stabæk. Innen 1.

Mer om

 1. Bodø/Glimt
 2. SK Brann
 3. FK Haugesund
 4. Lillestrøm SK
 5. Molde FK
 6. Odd
 7. Rosenborg BK

Flere artikler

 1. Slik er inntektstoppen i Tippeligaen

 2. Blodrøde tall for LSK etter nedrykk: Nå skal det kuttes 20 mill.

 3. Rosenborg med gigantunderskudd

 4. Gulltreneren knuses på lønningslisten

 5. Hallén om Euro-flausen: - Veldig tragisk

 6. RBK spiller om 50 mill. – kan gå mot overskudd på 20 mill.

Fra andre aviser

 1. Slik er reaksjonene på Norlings mulige fallskjerm

  Bergens Tidende
 2. - Vi tar selvkritikk

  Aftenposten
 3. TIL gikk i pluss første halvår, men: – Andre halvår blir krevende

  Aftenposten
 4. Publikumsfesten gir milliongevinst for RBK

  Aftenposten
 5. Brann styrer mot røde tall i 2020

  Aftenposten
 6. For ingen banker MFK

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder