Politiet stormet FIFA-hotell - flere arrestert

Flere topper i det internasjonale fotballforbundet FIFA ble onsdag morgen arrestert på et luksushotell i Sveits.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiet i Sveits aksjonerte tidlig onsdag morgen mot det 117 år gamle luksushotellet Baur Au Lac i Zürich, der alle FIFA-toppene er samlet før presidentvalget fredag, ifølge New York Times.

Les også: Disse FIFA-toppene er arrestert

Den amerikanske storavisen skriver at over ti FIFA-personer er arrestert for blant annet hvitvasking, pengeutpressing og utbredt korrupsjon de siste to tiårene - i forbindelse med VM-søknader, markedsavtaler og TV-rettigheter.

Det skal være amerikanske myndigheter som har begjæret pågripelsene. I flere år har FBI undersøkt korrupsjonsanklagene i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2018 og 2022 til henholdsvis Russland og Qatar.

VG PLUSS 07.14: Historien om FIFAs Gudfar

USA har en svært vid utleveringsavtale med Sveits, og det betyr at de arresterte allerede kan være på vei til New York. Det er varslet en pressekonferanse der senere i dag. Amerikas nye justisminister Loretta E. Lynch har ledet etterforskningen.

Ifølge New York Times skal tre medlemmer av FIFAs eksekutivkomité være blant de arresterte. Det dreier seg om visepresident Jeffrey Webb fra Cayman Islands, visepresident Eugenio Figueredo fra Uruguay og tidligere FIFA-visepresident Jack Warner fra Trinidad og Tobago.

En politikilde opplyste senere at også FIFA-representantene Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin og Nicolás Leoz er siktet, samt at det er ventet siktelser mot Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis og José Margulies.

Hallén: - Alvorlig

- Vi er overrasket over hvor lenge dette har pågått og hvordan det har påvirket nesten alt det FIFA har drevet med. Det ser ut til å ha trengt gjennom i alle elementer av forbundet, og at det har vært deres måte å drive forretning på. Det virker som om korrupsjonen har vært institusjonalisert, sier en talsmann fra politiet.

RYSTET AV BLATTER: - Han visste ikke hvem jeg var

Mer enn ett dusin sivilkledde polititjenestemenn kom uanmeldt til hotellet som ligger med utsikt til alpene og Zürich-sjøen. Der gikk de til resepsjonen og fikk romnøkler, før de forsvant opp i etasjene og pågrep FIFA-toppene.

En av de pågrepne skal ha blitt ledet ut en bakdør på hotellet, med bagasjen sin.

- Jeg kjenner bare saken gjennom media, men de rapportene som kommer er alvorlige, sier fotballpresident Yngve Hallén til VG.

Han reiser til Zürich i dag for å delta på kongressen, og han sier at det kommer til å bli «spesielt».

- Bør man gjennomføre valget som planlagt?

- Til det kjenner jeg saken for lite. Men når man samler 630 delegater fra hele verden, så bør en vel gjennomføre det på et vis. Hvordan, det har jeg ikke noen idé om nå. Det vil nok gå som normalt, men det vil prege debatten, sier Hallén.

Amerikansk kronvitne

FIFA-president Sepp Blatter er ikke blant de pågrepne, men ifølge CNN har også han vært under etterforskning. Heller ikke Blatters motkandidat til fredagens presidentvalg, Prins Ali fra Jordan, skal være blant de siktede.

- Kan dette feller Blatter?

IKKE ARRESTERT: FIFA-president Sepp Blatter, som ligger an til å bli valgt for en ny presidentperiode fredag, skal ikke være blant de arresterte. Foto:Ammar Awad,Reuters

- Det er det altfor tidlig å si, og så vidt jeg vet er ikke han blant dem som er arrestert. Når du har sittet lenge, så har du et visst ansvar når slike ting skjer. Men vi skal være forsiktige her, folk er ikke dømt før de er dømt, sier Hallén.

- Alt som foregår på en kongress, vil har betydning for et valg. Dette er alvorlig. Det er ikke fotballens egne organ, men sivile myndigheter med politi, som tar affære. Jeg håper virkelig at alle ser alvorlig på dette, sier Hallén.

- Hva håper du blir utfallet av utvalget?

- Jeg håper vi får et valg der vi virkelig får en ny retning.

- Det er viktig at dette ikke blir oppfattet som et angrep fra vesten på resten av verden, da er jeg redd at det skjer veldig lite. Da ser ikke folk hvor alvorlig dette er, legger han til.

Ifølge CNN har FBI hatt et kronvitne i saken, amerikanske Chuck Blazer. Han har selv bakgrunn fra FIFAs eksekutivkomite, og valgte å samarbeide med politiet i saken.

Les mer om Jack Warner her: Hevder FIFA-topp mottok over sju millioner

I desember avsluttet FIFAs etiske komite en etterforskning på påstått korrupsjon rundt tildelingen av VM i 2018 og 2022, som gikk til henholdsvis Russland og Qatar.

Komiteen hevdet de ikke fant noen tegn til korrupsjon, og at det ikke var noen grunn til å kjøre prosessen rundt tildelingen på ny. Blant de som ledet etterforskningen for FIFA var Michael Garcia, som tok avstand fra forbundets påstander om at det ikke var funnet spor av korrupsjon. Det skal være da den amerikanske etterforskningen skjøt fart.

Halléns plan for et nytt FIFA-regime

I tillegg til å pågripe flere FIFA-topper på et hotell, gikk sveitsisk politi til aksjon i organisasjonens hovedkontor onsdag. Det melder den sveitsiske statsadvokatens kontor.

Razziaen var en del av den pågående etterforskningen av hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2020), heter det i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder